Pictor®: „profitgarancia” az olajos növények termesztésében!

Agro Napló
A Magyarországon termesztett olajos növények sorából vetésterületét tekintve a napraforgó és a repce emelkedik ki. A két növény együttes termőterülete 2015-ben meghaladta a 850 000 hektárt. Olajos növényeink termesztésének sikeréhez nagyban hozzájárul a gombabetegségek elleni védekezés.

A gombaölő szeres kezelések tervezésekor érdemes szem előtt tartani, hogy a legnagyobb terméskiesést a növények szárát és termését támadó gombák okozzák, mint például a szklerotínia, alternária, fóma, hogy csak a legfontosabbakat említsem. A száron károsító gombák akadályozzák a tápanyagoknak a gyökérből az asszimiláló felületen keresztül történő termésbe jutását, a későbbi fertőzések pedig a repcebecőt és a napraforgótányért károsítva okoznak jelentős termésveszteséget.

E gombabetegségek elleni védelmet nehezíti, hogy ellenük igazán hatékonyan csak megelőző kezeléssel vagy a fertőzés nagyon korai szakaszában tudunk igazán hatékonyan fellépni. 

A Pictor® dimoxistrobin és boszkalid hatóanyagai a gombák légzését gátolják a mitokondriális elektrontranszport blokkolásával. A hatóanyagok egymást kiegészítve, egymás hatását erősítve a gombák alapvető anyagcsere folyamatát akadályozzák, a gombák egyazon életfolyamatába, ám más pontokon avatkoznak be, ennek révén megbízható védelmet biztosítanak a gombafertőzésekkel szemben.

Azon túl, hogy a Pictor® kiváló hatékonysággal rendelkezik a repcét károsító gombabetegségek ellen, jelentős termésnövelő hatással is bír azáltal, hogy gátolja az etilén szintézisét a növényben, aminek következtében lassulnak a növény öregedési folyamatai és a stressz által kiváltott kényszerérési folyamatok is. A Pictor®-ral történő kezelés hatására a növények fokozzák tápanyagfelvételüket, anyagcsere folyamataikat, ezáltal fokozottabban épülnek be a tápanyagok. 

Termésnövelő hatását a Pictor® 13 éve, - kifejlesztése óta - minden évben bizonyította, még akkor is, ha az időjárás nem kedvezett a gombabetegségek. 


Kattintson a képre a nagyításhoz!

A különböző gombabetegségek eltérő fertőzési nyomással lépnek fel minden évben, a fertőzési nyomás erősségével a Pictor® termésnövelő képessége is emelkedik, de már fertőzés nélküli vagy nagyon alacsony fertőzési nyomású években is jelentős terméstöbbletet érhetünk el használatával, ahogy az a 2. ábrán is látható.


Kattintson a képre a nagyításhoz!

Az első oszlop azt mutatja, hogy alacsony szklerotínia-fertőzéses évjáratokban, nagyszámú kísérlet átlagában 260 kg átlagos terméstöbbletet adott a Pictor® 0,5 l/ha-os dózisával végzett kezelés. Ha ezt 100 000 Ft/t repceárral számoljuk, akkor láthatjuk, hogy a 26 000 Ft-os hektáronkénti többlet árbevétel a kezelés költségén felül kb. 10–12 000 Ft tiszta jövedelmet eredményezett. 

A grafikon további oszlopai jól tükrözik, hogy nagyobb fertőzési nyomás mellett tovább növekszik a megmenthető termés, aminek következtében egyre több pénz marad a felhasználó zsebében. 

Magyarországi kísérleteink eredményei megegyező képet mutatnak a nemzetközi tapasztalatokkal. Példának okáért nézzük a 2014 tavaszán Kimle határában beállított repcefungicid-összehasonlító kísérletet, ahol a készítmények technikai tudása mellett azok jövedelmezőségét is vizsgáltuk. A kísérletben a repcét veszélyeztető gombabetegségek közül a fehérpenészes rothadás (Sclerotinia sclerotiorum), valamint a szárrák (Phoma lingam) fordult elő a területen, alacsony fertőzési nyomással.


Kattintson a képre a nagyításhoz!

A költségeket (növényvédő szer és kijuttatási költség) és az árbevételt elemezve elmondható, hogy a legjövedelmezőbb befektetés a Pictor® volt, ami hektáronként 26 100 Ft tiszta jövedelmet biztosított.

Németh Balázs

fejlesztőmérnök


A cikk szerzője: Németh Balázs

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!