2024. május 4. szombat Mónika, Flórián

Gépmustra - 2016. február

Agro Napló

Hatékony középmélylazítók

A német Rainer Meyer Landmaschinen GmbH új fejlesztései közé tartozik a Sauzahn elnevezésű, „SZ” típusú talajlazító gépcsalád. A 3, 4 és 5 méter munkaszélességű, függesztett kivitelű középmélylazítókon a sarlóformájú, ívelt lazítókések két sorban, egymástól 90 cm távolságban vannak elhelyezve, alapkivitelben nyírócsavaros túlterhelés elleni biztosítással. A kések osztástávolsága 43 cm. A sík felületű vésőfejek szélessége 8 cm. A gép 85 cm-es keretmagassága lehetővé teszi a nagyobb tömegű szármaradványok esetén is az akadálymentes haladást. Maximális munkamélysége 40 cm körüli.

A felszínre hozott talajrögök eldolgozásáról és a tarlómaradványok bedolgozásáról a második késsor mögött elhelyezett, késenként 2 db 610 mm átmérőjű, egyedileg csapágyazott, csipkés élű, homorú tárcsalapokból álló tárcsasor gondoskodik. A talajfelszín lezárására pedig szériakivitelben 650 mm átmérőjű csöves pálcáshenger szolgál.

A stabil felépítésű, nehéz talajlazítók teljesítményigénye 8–10 km/h munkasebességű üzemeltetésnél – a munkaszélességtől és a talajállapottól függően – minimum 130–220 kW (175–300 LE).

A 4, illetve 5 méter széles „SZ” talajlazítók szélső tagjai közúti vonulásnál hidraulikusan felhajthatók. Ezek a gépek kifejezetten jól használhatók az eketalp rétegek feltörésére.

Ötkerekű óriás injektáló

A holland Frans Vervaet B.V. által gyártott Hydro Trike XL önjáró hígtrágya-kijuttató a korábbi háromkerekű Trike modell továbbfejlesztett változata. A kedvezőbb súlyeloszlás érdekében a hátsó híd elé beépítésre került egy kormányozható segéd-járószerkezet, melynek nyomtávja hidraulikusan állítható, mindkét irányba 75 cm-rel növelhető. Ezzel az új megoldással egyrészt növelhető a géptömeg (pl. nagyobb űrtartalmú tartállyal szerelhető), másrészt elkerülhető az azonos nyomon járásból adódó nagyobb talajtömörödés (multi-pass effektus). A mellső vezetőkerékre 1000/50 R25, a hátsó, OMSI gyártmányú hajtótengelyre 1050/50 R32, míg a segédtengelyre 750/50 R26 méretű, alacsony profilú, széles gumiabroncsok kerültek. A vezetőkerék 90 fokban elfordítható, így a jármű fordulási körének sugara csak 5 m körüli.

A gépóriás erőforrása egy 340 kW (465 LE) teljesítményű, 6-hengeres, 12,9 literes DAF MX-340 típusú dízelmotor, amely teljesíti az EUR-IV/Tier-4f emissziós normákat.

A rövid, de nagy átmérőjű hígtrágyatartály térfogata 20,5 m3, a függesztett Schuitemaker injektor munkaszélessége 8,7 méter. A tartály feltöltése egy Börger típusú, 9000 l/min szállítási teljesítményű szivattyúval gyorsan elvégezhető. A gép saját tömege (az injektáló nélkül) 18,9 tonna, szélessége alaphelyzetben 3,15 méter.

A CLAAS LEXION kombájn vezetőfülkéjével szerelik, amelyben joystick vezérlés és érintőképernyős fedélzeti komputer könnyíti a gépkezelő munkáját.

A nagy teljesítményű, fordulékony, jó terepjárási képességű injektáló 18 km/h munkasebességgel haladva hektáronként minimum 15 m3 hígtrágyát képes kijuttatni. Szilárd burkolatú úton akár 40 km/h sebességgel is közlekedhet.

A cikk szerzője: Agro Napló

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!