Pályázatok és földvásárlás húzza idén az agrárfinanszírozási piacot

Agro Napló
Számos kihívás előtt állnak a gazdák, de a kereskedelmi bankok is az idén az állami földprivatizáció, az uniós pályázatok finanszírozási igényei, valamint az átalakult támogatási rendszer miatt. Az OTP új termékekkel, szolgáltatásokkal, kedvezményekkel igyekszik megtartani piaci részesedését.

Szabó István

Az idei év a földvásárlás és az uniós támogatások finanszírozása jelentette kihívásokról szól majd a kereskedelmi bankok számára: mivel az uniós pályázatokon elsősorban a kis- és középvállalatokat, valamint az őstermelőket, egyéni gazdákat és családi gazdálkodókat részesíti előnyben a kormány, ezért a bankoknak is e szegmens sajátosságaihoz kell igazítaniuk a finanszírozási gyakorlatukat – mondta Szabó István, a pénzintézet Agrárágazati Igazgatóságának ügyvezető igazgató helyettese a bank szokásos évindító háttérbeszélgetésén, hozzátéve, hogy az OTP februártól megújuló termékkínálatával igyekszik minél jobban igazodni a gazdák igényeihez. Véleménye szerint ezért előtérbe kerülnek majd a garanciaszervezetek bevonásával megvalósuló ügyletek, az OTP jelenleg is dolgozik az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvánnyal egy, az alapítvány saját kockázatára indított garanciatermék kialakításán annak érdekében, hogy finanszírozhatóak maradjanak azok a termelők, vállalkozások is, amelyek akár a de minimis korlátok, akár a támogatásintenzitás miatt elesnek a kedvezményes lehetőségektől.

A Nemzeti Földalapkezelő Szervezettel kötött tavaly év végi megállapodás alapján a bank már dolgozik a saját földhiteles konstrukcióján, amely a tervek szerint kedvezőbb kondíciókkal jön majd ki, mint a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) által a Budapest Bankon keresztül folyósított 1,95 százalékos kamatú állami hitelé. Ezt egyebek között az állami visszavásárlási jog teszi lehetővé, ez ugyanis elegendő fedezetet jelent – nem teljesítés esetén a földdel együtt az államhoz kerül a hitel is. Az ehhez szükséges forrást az OTP a jegybanktól igényelt NHP keret terhére folyósítja majd. A pénzintézet ugyanis 61 milliárd forintnyi NHP keretet nyert el a jegybanktól a legutóbbi felhívásnál. Az előzetes becslések szerint a mezőgazdaság ennek a felét használhatja majd fel, amiből már 20 milliárd forintot elkülönítettek a földvásárlási hiteligényekre.

Mivel azonban mind az agráriumban, mind a gazdaság egyéb területein számos uniós pályázat várható az idén, a források minél sikeresebb lekötése és a vállalkozások minél szélesebb körű finanszírozása érdekében kedvezőbb lenne, ha a földvásárlásokra önálló keretet különítene el a Magyar Nemzeti Bank (MNB) – jegyezte meg ezzel kapcsolatban Csonka Tibor, az OTP kkv finanszírozásra szakosodott Business üzletágának vezetője. A bank egyébként a jegybank által idén biztosított kétszer 300 milliárd forintos NHP keretből a forint pillérből 60, míg a devizakeretből 38 milliárd forintot jegyzett le. Emellett vállalta azt is, hogy 2016-ban 25 milliárd forinttal növeli a kkv szektornak nyújtott hitelállományát.

Az OTP idén három új szolgáltatással is támogatná a vállalkozások működését és pénzügyeinek szervezését. Legkésőbb március végére szeretnénk elindítani a digitális számlanyitási szolgáltatást – jelentette be Csonka Tibor. A digitális ügyintézés minél szélesebb körűvé tétele érdekében a harmadik negyedévtől szeretnék az ügyfelek számára is elérhetővé tenni azt a lehetőséget, hogy banki ügyeik intézése során a közhiteles nyilvántartásokból elérhető adatokat a bank szerezné be közvetlenül. Szintén a harmadik negyedévre tervezik egy nemzetközi szinten is egyedülálló szolgáltatás bevezetését. Ez a kis- és középvállalatok működését annyiban könnyítheti meg, hogy levenné a könyvelés, bérszámfejtés terhét a vállukról, mivel a bank és a vállalkozás könyvelési rendszere összekötésével a pénzintézet végezné el ezeket a feladatokat.

A már meglévő agrárfinanszírozási termékek jelentős részét hozzáigazították az új támogatási rendszer feltételeihez. Februártól a korábbinál kedvezőbb kondíciókkal kínálják a támogatás előfinanszírozási konstrukciókat is. A 80–85 százalékos arány helyett idén már akár a hektáronkénti területalapú, illetve zöldítési támogatás 85–90 százalékát is elérheti az előfinanszírozási arány.

Ez egyes ügyfelek esetében akár a hektáronkénti 61 ezer forintot is elérheti. Igény esetén a SAPS és a zöldítés 100 százalékának meghitelezésére is van lehetőség.

Bővült az előfinanszírozható támogatások köre is: a fiatal gazda normatív támogatás mellett lesz lehetőség az agrár-környezetgazdálkodási, illetve a Natura 2000-es, valamint a természeti hátránnyal érintett területek dotációinak előfinanszírozására is. Utóbbi három jogcím esetében 70 százalék lesz a hektáronkénti elérhető összeg – kivéve, ha új AKG-igénylőről van szó, mert akkor 50 százalékra ad hitelt a bank. Az OTP Zöldkártya konstrukcióval – ami két évre előre megfinanszírozza a normatív támogatásokat – pedig akár hektáronként 122 ezer forintnyi hitel is elérhető az ügyfeleknek. Az NHP terhére folyósított Zöldkártya hitelek kihelyezése igencsak megugrott az elmúlt időszakban az OTP-nél.

Az idén a Miniszterelnökség tervei szerint összesen mintegy 2048 milliárd forintnyi uniós forrást tesznek elérhetővé pályázatokkal a vállalkozásoknak, bízunk benne, hogy ezt minél jobban ki tudják majd használni a vállalkozások – mondta Csonka Tibor. Az új beruházások, fejlesztések megvalósítását egyebek között azzal támogatná a bank, hogy az NHP források terhére biztosítják az ehhez szükséges összeget, és az 50 százalékos támogatásintenzitású vissza nem térítendő támogatást elnyert vállalkozásoknál elfogadják a támogatási összeget önerőként.

Az idén megjelenő vidékfejlesztési pályázatok komoly kihívást jelentenek majd a gazdálkodóknak: sokaknak ugyanis leginkább a támogatások elnyeréséhez, felhasználásához és az elszámoláshoz kapcsolódó tudása hiányzik. Ezen túlmenően pedig a 25 millió forint feletti beruházásoknál előírt közbeszerzési kötelezettség okozhat fejfájást az agrárvállalkozásoknak. A pályázati eljárásrend miatt ugyanis a vállalkozásoknak gyakorlatilag már a támogatási okirat kézhezvétele előtt el kell indítaniuk a közbeszerzéseiket ahhoz, hogy a kifizetéshez szükséges feltételeket teljesíteni tudják. Épp emiatt igyekszünk teljes körű pályázatírói, projektmendzsmenti szolgáltatást kínálni számukra, a közbeszerzéseknél pedig az OTP Hungaroprojekt szakértelmére is támaszkodhatnak a gazdák – mondta Szabó István. Mivel a termőföldvásárlásban is ugyanez a kör érdekelt, ezért alaposan meg kell majd fontolniuk a gazdáknak, hogy milyen fejlesztésekre lesz lehetőségük – különösen a hitelképességbeli hátrányok miatt – ekkora adósságokkal terhelten.

Általánosságban véve azonban jelenleg alig mutatkozik hitelfelvételi kedv a szektorban, a jegybank 2015. harmadik negyedéves adatai szerint továbbra is nettó hiteltörlesztők az agrárvállalkozások – mondta Szabó István. A trend aligha változik érdemben, tekintve, hogy az Agrárgazdasági Kutató Intézet becslése szerint az agrárium társas vállalkozásainál nagyjából 500 milliárd forintnyi lehet a betétállomány, míg a kisebb és egyéni szereplőknél 300–600 milliárd forintnyi megtakarítás lehet. Ráadásul kifutóban az NHP kedvezményes lehetőségei is. Eddig az OTP-nél az NHP miatt kissé háttérbe szorultak a Magyar Fejlesztési Bank kamattámogatott termékei – azok nem versenyezhettek a jegybanki hitellel –, azonban előfordulhat, hogy az NHP kifutásával ismét előtérbe kerülnek majd – mondta Szabó István. Az OTP 2020-ra az agrárfinanszírozásban 20 százalékra növelné részesedését a tavalyi és az idénre tervezett 16-17 százalékról. A piaci részesedés idei szinten tartásához – miután a múlt évben 6-7 százalékkal bővültek a kihelyezések – ennél jóval nagyobb növelésre van szükség.

- kmk -

A cikk szerzője: Kiss Melinda Katalin

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!