Megújult Berthoud Raptor

Agro Napló
Permetezőgépeink feladata a növényvédő szakmérnök által meghatározott hatóanyag pontos kijuttatása a növény felületére. Legyen a folyamat gyors, kisebb környezeti terhelést okozó megelőzés, ne drága utókezelés. Pontosan és optimális időben.

Válasszuk a legpontosabb permetlészabályzást és a lehetőségek szerinti  legnagyobb keretméretet. Számos partnerünk ismeri a vontatott és függesztett Berthoud permetezőgépek megbízhatóságát, pontos permetlészabályzását, a szórókeret stabilitását. A gépekben immár 120 év gyártási tapasztalata realizálódik, a modern permetezéstechnika élvonalában járnak. A betakarítási munkák végeztével kontrollálni tudjuk az elvégzett növényvédelmi munkáink eredményességét. Ezen feladatok elvégzésének azonban vannak kiélezett helyzetei. Azok a gazdálkodók, akik előrehaladott  növekedési stádiumban lévő ültetvényeiken állománypermetezést végeznének, illetve bérmunkák végzése során ilyen helyzetbe kerülnek, nem kerülhetik el, hogy ne gondolnának nagy hasmagasságú, nem traktorral vontatott, nagy keretméretű permetezőgépre. A Berthoud magajáró permetezőgép előnye, hogy nem tekinthető szezonális gépnek, hiszen a tavaszi növényvédelmi feladatok elvégzésén túl oldott műtrágyák kijuttatására, deszikkálásra is használható. Az elvárható teljesítmény meg kell hogy haladja a műszakonkénti 200–250 hektárt. Ezt szolgálja a 24 és 42 méter munkaszélesség között választható, központi forgócsapon felfüggesztett háromszög keresztmetszetű szórókeret, illetve a tartálymérettől függő 175, 217 vagy 245 lóerős Deutz erőforrás.

Munkavégzés során a szórókeret mindig a futóművel párhuzamosan áll be, lengéscsillapítók segítségével pedig semlegesíti a gyorsulásból és lassulásból adódó, a keretstruktúrára ható nem kívánatos lengést. Rétegvonalak mentén végzett permetezés során követi a terep lejtését. Minden szórókeret funkció elektrohidraulikus működtetésű, így opcióként esetleg ultrahangos szórókeret-szabályzó rendszerrel is felszerelhető.

Nagy munkasebességhez nagy teljesítményű szivattyú szükséges. Ezt teljesíti a Berthoud Raptor duplaturbinás centrifugál szivattyúja 550 liter/perc teljesítménnyel 3 bar nyomáson. Maximális nyomása 8 bar.

A kiszórandó dózis meghatározása nyomás vagy hektáronkénti mennyiség alapján kerül szabályozásra a nyomásadatok alapján dolgozó EC.TRONIC monitorral, mely 15 db tetszőleges hosszúságú keretszakaszt tud kezelni. GPS alapú automata szakaszolás előkészítést tartalmaz. Hasonló teljesítmény természetesen csak az önjáró felépítmény és a permetező felépítmény tökéletes összhangjában megépített géppel érhető el.

A folyamatos fejlesztés eredményeképpen a Raptor most megújult.

Az eddig is kiváló terepjáró képességekkel rendelkező gép Bosch-Rexroth bolygóműves hidrosztatikus hajtása a 120 literes eddigi olajmennyiség helyett 140 literrel gazdálkodhat. A módosítás eredményeként alacsonyabb motorfordulaton is nagyobb nyomatékkal hajtja a kerekeket. Munkavégzés közben 0–18 km/óra és 0–25 km/óra között választhatók a sebességek. Közúton a 40 km/óra sebesség 1700–1800 1/min fordulaton elérhető.

Teljesen új kabin CAT 4 légszűréssel.

Új, elfordítható vezetőülés automata súlyállítással, ülésfűtéssel és -szellőzéssel.

Az új kartámasz, mely a legkényelmesebb pozícióba elektromosan állítható. A gombok funkciói piktogramokkal jól definiáltak.

Új monitor, a gép paramétereinek egyidejű megjelenítésére (sebesség, motorfordulatszám, sebességfokozat, hidraulikus nyomtávállítás és aktuális nyomtáv…).

ECO funkció alapkivitelben:

A gépkezelő beállítja a haladási sebességet, a gép pedig automatikusan szabályozza a motorfordulatot és a váltó „áttételt” a terhelés függvényében.

A funkció kombinálható a cruise control-lal, amivel a gépkezelő előre definiálja a munkasebességet.

Egy nagyon fontos opcióval bővült a 4000 és 5000 literes gépek felszerelhetősége. Szabad hasmagasságuk hidraulikusan állítható 125 cm alapmagasságról 180 cm-re. Feltétlenül szükséges volt ez a fejlesztés annak okán, hogy a napraforgó növényvédelmében, illetve ha szükséges a deszikkálásban is kártétel nélkül lehessen használni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Pöttinger acquires MaterMacc Spa.

Pöttinger acquires MaterMacc Spa.

Pöttinger complements its product portfolio for modern arable farming through the acquisition of the Italian manufacturer MaterMacc Spa. The existing...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!