Profizmus a szántóföldeken: Berthoud Vantage

Agro Napló
A VANTAGE a Berthoud új vontatott permetezője, melyet a SIMA kiállításon mutattak be először. Ezzel egy időben a gép megmérettetett nemzetközi versenyben is, ahol az előkelő mezőnyt maga mögé utasítva az „Év gépe 2017” díjat (Machine of the year 2017) nyerte permetezőgép kategóriában.

Amikor Paul Berthoud 1895-ben az első lóvontatású ültetvény permetezőgépét megépítette és megalapította cégét, csak remélhette, hogy a vállalkozás 124. születésnapját is meg fogja élni.

A Berthoud Agricole a Beaujolais borvidékhez kapcsolódóan szőlőültevények növényvédő gépeinek gyártásával szerzett tapasztalatokat (szerezte első tapasztalatait). Alapvetés az, hogy permetezőgépeink feladata a növényvédő szakmérnök által meghatározott hatóanyag pontos kijuttatása a növény felületére. A növényvédelem precíz, felelősségteljes munkavégzést követel. Mondhatnánk azt is, hogy megismételhetetlen művelet.

A manapság jellemző szeszélyes időjárásban nehéz az optimálishoz legalább közelítő körülmények között végezni növényvédelmi tevékenységünket. Ezért is nagyon fontos, hogy permetezőgépünk a legpontosabb permetlé-szabályozással, kiváló keretstabilitással alkalmas legyen a nagy sebességű munkavégzésre.

A Berthoud Vantage permetezőt vásárló a legkorszerűbb technikát, egy tetszetős, modern formavilágú gépet, maximális üzembiztonságot és a Berthoud gépeken fellelhető, fantáziadús saját szabadalmakat kapja, melyek immáron évtizedek óta bizonyított műszaki megoldások. A gép feketébe hajló dizájnja megkülönbözteti a piactársaktól, rendelkezik a Berthoud márka privilégiumaival, úgy, mint az ACTIFLEX II hídrugózás, DUALMATIC szelepek és az ezt vezérlő DUALELEC rendszer.

A Berthoud Vantage sajátos formavilágú polietilén permetlétartályai belülről úgy nyertek kialakítást, hogy a folyadék mozgását maximálisan képes legyen tompítani, ami a kényelmes munkavégzés egyik további biztosítéka. A tartályban mindezek ellenére nincsenek folyadékmegtartó zugok, nehezen hozzáférhető részek és a tartály belső mosatása és a visszamaradó vegyszer hígítása a benne elhelyezett 2 db rögzített golyó alakú szórófejjel végezhető, melyek esetében a meghibásodás és eltömítődés valószínűsége ismét nagyon csekély. A gyémánt alakú tartályfenéken elhelyezett oldalsó leeresztő cső segítségével a lerakódott vegyszer, ill a maximálisan 3 liter visszamaradt permetlé maradéktalanul eltüntethető a rendszerből. A tartály közepén lévő modern, és könnyen leolvasható szalagos szintjelző mellett NIVOMATIC elektronikus szintjelző is igényelhető, mely többek között feltöltéskor hangjelzést ad a kívánt folyadékszint elérésekor. A technológiai tisztavíztartály a gép súlyvonalában, a gép orr részében nyert elhelyezést. Ez hegymenetben nagy segítség a vontató erőgép számára. A permetezési-, keverési-, tisztítási funkciókat egy saját gyártású, nagy munkabírású kétlépcsős centrifugál szivattyú 550 liter/perc teljesítménnyel szolgálja ki. Előnye a visszakeverésnél, hogy nagy mennyiséget szállít kis nyomáson, így a permetlé nem habosodik. Permetezés leállításakor nem kell a tartályba visszavezetni a levet, beállított nyomásértéken marad a permetlévezeték a szakaszolókig. A hektáronkénti kijuttatandó lémennyiség szabályozása egyszerűen kezelhető, szintén saját fejlesztésű eCTronic komputerrel történik. Nem átfolyásmérőt használ, hanem nyomásadatok alapján számol, így nagyobb rugalmassággal követi le a munkasebesség-ingadozásokat, valamint a táblavégi bekezdéseknél gyorsabb reakcióval számolhatunk. Nem mellesleg kiküszöböli az átfolyásmérésen alapuló szabályzásoknál előforduló hibás méréseket, eltéréseket, melyek az átfolyó keresztmetszet-változásból, kopásból erednek. Nincs mozgó alkatrész, akkor is közöl információt, ha a fúvókán nincs folyadék­áramlás, nem szükséges az évenkénti újrakalibrálás. Azért is remek megoldás, mert az eCTronic esetében nincs szükség visszafolyó ágra, ezért kevesebb a műszaki maradék, amit szerváltás esetén könnyebben lehet kimosni a gépből.

Omega szivattyú

A monitor GPS alapú automata szakaszolás előkészítésével rendelkezik, tehát ez az opció utólagosan is egyszerűen pótolható. A végletekig leegyszerűsített kezelhetőség záloga a gép bal oldalán lévő, Berlogic panelen elhelyezett szeleprendszer, mely hihetetlenül egyszerű módon, csupán 3 kar segítségével másodpercek alatt képes lehetővé tenni a permetezőgép mintegy 17 funkciójának vezérlését. A szivattyú közvetlenül a szeleprendszer mögött nyert elhelyezést, ami által egyrészről a csövek száma és hossza lecsökkent, másrészről pedig minimalizálódott a visszamaradó permetlé mennyisége, valamint a lerakódás. A vegyszerbekeverő tartály elhelyezése a műszaki, ergonómiai és egészségügyi szempontok alapul vételével történt. A közvetlenül a Berlogic panel mellett található vegyszerbekeverő tartály segítségével a permetlé könnyen és gyorsan juttatható a rendszerbe, mialatt a kezelő személy arca és testfelülete a lehető legmesszebb helyezkedik el a vegyszertől.

DUALMATIC szabályozó egység

A szóró felfüggesztési megoldásai közvetlen hatással bírnak a permetezés minőségére. A központi csapon nyugvó térhálós AXIALE II szórókeret munka közben egyenletesen követi a talajfelszínt, ami által a vegyszer eloszlása egyenletes lesz, a keret nem billeg, így se a keresztirányú eloszlási kép, se pedig a hosszirányú eloszlási kép nem tér el a kívánatostól. Az AXIALE kereten lévő lengéscsillapítók és rugók eredményeként a vázat káros lengések nem terhelik, ugyanakkor igény esetén a keret dőlésszögét hidraulikusan lehet változtatni. Fontos lesz nekik az is, hogy ha a térszerkezetű keret nyitva van, akkor a működtető munkahengerek zárva, így azok védve lesznek a kemikáliáktól. A végtelenül stabil és mégis légiesnek tűnő keret egy tömegközépponthoz közeli, központi forgócsapra van felfüggesztve és annak a traktorhídhoz viszonyított egyensúlyáról és a párhuzamosságról a fix és a mozgó váz közé szerelt 4 db rugó gondoskodik, a lengéseket pedig 2 lengéscsillapító nyeli el. A csuklópontok nagyfokú tartóssága a hidraulikus munkahengerek hosszú élettartamával párosul, melyek szára nyitott szórókeret esetében van behúzott helyzetben. A háromszög tartószerkezet szilárdságának köszönhetően nincs csapkodás és kilengés és a beépített dőlésszög-szabályozás és változtatható geometria opciók megléte esetén a legszélsőségesebb körülmények között is alkalmazható a Berthoud Vantage.

AXIALE szórókeret

 

ACTIFLEX 2 rugózás

A stabilitás és egyben a nagy menetsebesség lelke azonban a Berthoud Vantage-n található – Berthoud szabadalmak közé tartozó – ACTIFLEX II hídrugózás, ami igazi lengéscsillapítást jelent a más gépeken található, valós lengéscsillapítást nem biztosító gumibakos, vagy függőlegesen pozícionált rugós megoldásokkal szemben. Működésének lényege, hogy a tartály telítettségi állapotától függetlenül képes a talajfelszínről a kerekeken át a gépre ható erőhatások csökkentésére. A vízszintes beépítésű Actiflex rugó mellett a keréktengely lengőkarja és a rugó támasztó karja úgy van kialakítva, hogy a terhelés függvényében változik a rugónál az erőkar hossza, így függetlenül a töltési mennyiségtől ugyanazzal a csillapítással tudunk a géppel mozogni a földeken. Az Actiflexel szerelt egybeépített permetezőgépek vontatása kisebb vonóerőt igényel, a traktor vonószerkezetén kisebb terhelés jelentkezik. A rugó megléte esetén az amúgy is masszív szórókeret stabilitása tovább javul, a gépkezelő komfortérzete fokozódik.

A VANTAGE elérhető teljes ISOBUS-kompatibilitással, ebben az esetben a traktor monitorjáról vezérelve a permetezőgépet, illetve VT TRONIC érintőkijelző is rendelhető hozzá, amennyiben nem kívánjuk a traktor kijelzőjét használni. Érdekes opcióként mutatkozik be a SPRAYTRONIC nevű rendszer, mely lehetővé teszi egy sebességtartományon belül az azonos nyomású permetezést, ezáltal az ideális cseppméret megtartása mellett a sebességnek megfelelő lémennyiség kijuttatását.

 

A Vantage permetezőgép család tervezésénél a legfőbb szempont a végletekig leegyszerűsített kezelhetőség, a lehető legalacsonyabb karbantartási igény és a maximális megbízhatóság volt, mely szempontoknak sikerült is eleget tenni. A 2800-3500-4300-5500-6700 tartálytérfogatával, 24–44 méter közötti szórókeret választékkal, széles körű választható felszereltségeinek köszönhetően mind a közepes, mind pedig a nagygazdaságok számára a legideálisabb választás.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!