Látványos terméshozam-növekedés a Mikro-Vital használatával

Agro Napló
Látványos eredményekkel zárta a 2015-ös évet, és sok új tervvel kezdte meg a 2016-osat a Mikro-Vital baktériumtrágyát forgalmazó Bio-Nat Kft. Partnertalálkozóik folyamatosan zajlanak, melyek középpontjába a cég a kézzelfogható eredmények bemutatását helyezte.


„A baktériumtrágya alkalmazását nem hiába támogatják központilag az AKG program keretében, hiszen komoly kutatási eredmények bizonyítják alapvető funkcióját talajainkban” – nyilatkozta Justus Lilla, a cég ügyvezetője, akik a magyar piacon úttörőként vettek részt a talajbaktérium készítmények bevezetésében, majd folytatta. „A hitelesség és az eredmények kell, hogy meghatározzák tevékenységünket. Éppen ezért az ország különböző pontjain, a fő kultúrákat illetően megvizsgáltuk, pontosan milyen hatással is van a Mikro-Vital talajbaktérium készítmény a terméshozamokat illetően.


Dunaújvárosban végeztünk kukoricában üzemi kísérletet. Az őszi tápanyag (N:P:K=0:30:90 kg/ha), valamint a tavaszi tápanyag (N:126 kg/ha) melletti kontroll terület terméshozama 4,58 tonna volt egy hektáron, míg a Mikro-Vitallal kezelt területeken ehhez képest 18%-os hozamnövekedést mértünk. A Böhönyén végzett napraforgó kísérletek alapján kimutatható volt, hogy a baktériumtrágyával kezelt terület hozama 23%-kal növekedett a kezeletlenhez képest, valamint a napraforgó beltartalmi paraméterei is jelentősen javultak. A HESTA héjastökkel kapcsolatos vizsgálatunk Szeghalmon történt. A tavaszi tápanyagellátás 51 t/ha istállótrágya, valamint 27 kg/ha nitrogén volt. A tábla 1,368 hektáros részét kezeltük továbbá Mikro-Vitallal, ahol a kezelés hatására szintén kiemelkedő eredményt értünk el.

A Mikro-Vital baktériumtrágyával végez kísérleteket 2007-től Dr. Tóth Szilárd egyetemi docens.

„2007-től a Bio-Nat Kft. megbízásai alapján beállított kísérletek 4, illetve 5 év eredményei alapján mind az őszi búza-, mind a kukoricatermesztésben a termőképességet szignifikánsan, statisztikai elemzésekkel is igazolva átlagosan 1 t/ha értékkel, napraforgónál pedig 700 kg/ha-ral növelte a Mikro-Vital baktériumtrágya alkalmazása. Ezen hatását a Mikro-Vital légköri nitrogén megkötő, valamint a talajban levő foszfor- és káliumkészletek mobilizáló, valamint az aszály esetén is folyamatos tápanyagszolgáltató képességein keresztül fejti ki” – tájékoztatta lapunkat Dr. Tóth Szilárd egyetemi docens és hozzátette. „A 2015-ben Sárándon végzett kukoricafajta kísérletek is meglepően jó eredményt hoztak. A 6 különböző fajtán elvégzett vizsgálatot N:P:K=27:90:90 kg/ha őszi, valamint N:67,5 kg/ha tavaszi tápanyagellátás mellett végeztük. A két legjobban teljesítő hibrid a Thriller I. és az ES FLATO 330 volt, az előbbinél 34, az utóbbinál 30%-kal hozott több termést a Mikro-Vitallal kezelt terület.”

Dr. Tóth Szilárd elmondása alapján, a készítmény talajszerkezet javító hatásait a felvételezések eredményein kívül az elmúlt 2 évben műszeres talajszelvény-vizsgálatok is igazolták. Ezáltal jelentősen javult a talajok víz- és levegőgazdálkodása, csökkent a talajellenállás, így a hektáronkénti gázolajfogyasztás is alacsonyabb szintűvé vált a kezelt területeken.

Prof. Dr. Bíró Borbála talajbiológus szerint a mikroorganizmusok a lebontóképességükön túl további számos tevékenységet is kifejtenek a talaj-növény rendszerben. „A legfontosabbak a biológiai nitrogén-kötésre képes mikrobák, így a pillangósokat tápláló „Rhizobium”, az egyszikű növényeket (búza, kukorica, árpa stb.) tápláló „Azospirillum”, és a szabadon élő „Azotobacter” fajok, amelyek a műtrágyák felhasználásának a csökkentésével, vagy esetleg teljes elhagyásával fejthetnek ki igen hasznos tevékenységet. A nitrogénkötők a sejtjeik felületén olyan védő nyálkaanyagokat is kiválasztanak, amelyekkel hozzájárulnak a talajszerkezet javításához, és így közvetve a jobb növényi szárazságtűréshez is” – mondta Prof. Dr. Bíró Borbála.

Összefoglalva elmondhatjuk tehát, hogy a növénytermesztésben a siker alfája és omegája a talaj. Kiemelt fontosságú tehát, hogy talajaink elegendő mennyiségű mikroorganizmust tartalmazzanak, és azok kellő hatékonysággal „tegyék a dolgukat”, ebben segít a Mikro-Vital.

„A termék helyes használatával kapcsolatban, valamint a kutatási eredmények pontos részleteiről kollégáink szívesen adnak pontos tájékoztatást. Ez az év kiemelten fontos cégünk számára, hiszen
25. működési évünket kezdtük meg, ezért egyedi vásárlási akciót is indítottunk partnereink számára. A mondás úgy tartja, hogy a májusi eső aranyat ér, a június pedig értékes meglepetéseket tartogat mindazok számára, akik legalább 20 liter Mikro-Vital baktériumtrágyát vásárolnak június 8-ig. Az akció részleteit és a készítményünkkel kapcsolatos további fontos információkat megtalálják weboldalunkon: www.mikro-vital.hu” – zárta gondolatait Justus Lilla (képen).

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A nagy BIOFIL Trió

A nagy BIOFIL Trió

BIOFIL Szárbontó, BIOFIL Talaj-pH specifikus és BIOFIL Talajőr készítmények. Háromszoros biológiai hatásfok a többlethozam, termésbiztonság és növénye...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Mit érlel a gyümölcs?

Mit érlel a gyümölcs?

A kertészeti ágazat egyre erősödő polarizáltsága, útkeresése mindenkit érintő, sok tanulsággal szolgáló folyamat.

KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?