2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Kitekintő - Burgonyanemesítés és termesztés-technológiai kutatások Argentínában

Agro Napló
Argentínában a burgonyatermesztés központjának Balcarce városát és környékét tekintik, elsősorban a McCain-csoport burgonyafeldolgozó üzemének köszönhetően. A terület Buenos Airestől délkeletre négyszáz, az Atlanti-óceántól 60–80 kilométerre a szárazföld belseje felé található. A települést övező területen 32 ezer hektáron termesztenek burgonyát, a termésből szinte teljes egészében gyorsfagyasztott hasábburgonyát készítenek.


Az argentínai Balcarce városban található az argentin nemzeti agrárkutatási intézet (INTA) egyik regionális kutatóközpontja. Az egység egyszerre végez oktatási és kutatási munkát, tevékenysége során lefedi a termesztéstechnológiáktól a genetikán, kórtanon keresztül a minőségvizsgálatig a burgonyatermesztés és -feldolgozás minden területét. A nemesítési programot a McCain-csoport anyagilag is támogatja, hogy a termelők minél jobb minőségű és minél több burgonyát szállítsanak az üzemébe.

A nemesítő munkában egyszerre alkalmazzák a klasszikus eljárásokat és a marker-támogatott szelekciót, figyelembe veszik a főbb jellemzőket (termésmennyiség, a termés színe, formája, felületének egyenletessége, a hús színe és minősége, ipari használhatóság, koraiság, biotikus és abiotikus stresszekkel szembeni ellenállóság).

A szaporítóanyaggal foglalkozó munkában első helyen van a vírusoktól és más kórokozóktól való mentesítés, az in vitro-megőrzés, a minigumó és a prebázis-anyag-előállítás (klasszikus, hidropóniás és aeropóniás eljárással), a mikroszaporítás, valamint az elit és szuperelit vetőgumó-előállítás.

Vírusdiagnosztikai labort működtetnek, ahol például herbicid-toxicitás vizsgálatokat végeznek.

Egyre nagyobb szerepet kap munkájukban a növénykórtani-növényvédelmi előrejelzés, mivel a talajok növényvédőszer-terhelése igen magas, másrészt a gazdák a költségek csökkentése miatt is igyekeznek kerülni a felesleges védekezést, ugyanakkor törekedni akarnak a minél biztosabb terméseredményekre és a környezeti fenntarthatóságra. A rendszert a Wageningeni Egyetemmel, a McCain vállalattal, valamint a Bayer és a BASF konszernekkel közösen fejlesztették ki, a termelők szolgáltatásként kapják.


Szaktanácsadási oldalon is igen aktív a burgonyakutatási csoport, ennek keretében zajlik például a PROHUERTA-program, ami 25, városi és elővárosi környezetben beállított fajtakísérletet, valamint az INTA-fajták vetőgumóinak kihelyezését takarja országszerte 150 agroökológiai gazdálkodást folytató családi gazdaságba. Rendszeresek a nyílt napok, szakmai konzultációk, továbbképzések és állandóan naprakészen tartják a Buenos Aires provincia délkeleti részére kidolgozott integrált burgonyatermesztési protokollt.

Rendkívül érdekes a kutatók és a több ezer éves dél-amerikai burgonyatermesztés kapcsolata. A burgonya géncentrumának egy része (hasonlóan a kukoricáéhoz) Argentína területére esik, közvetlen hozzáférésük van a mintegy harmincöt vad burgonyafaj jelentős részéhez, illetve lehetőségük van azokat a szomszédos országokból beszerezni. A nemesítés szempontjából ugyanakkor megoldandó feladat, hogy a legtöbb vad faj diploid, míg a termesztett burgonya tetraploid, így a direkt keresztezésnek vannak bizonyos akadályai, amiket át kell tudni lépni. A vad fajokat rezisztenciaforrásként is használják, így például a Solanum stoloniferum-ot levéltetvek, a S. kurtzianum-ot nematódák, míg a S. tarijense-t a szárazság és baktériumos rothadás (Phytophtora infestans) elleni rezisztenciája miatt tartják nagyra.

A szántóföldi kísérletekben (az európai országok zömében alkalmazott agrotechnikával ellentétben) jellemzően egy menetben ültetik a vetőgumót, töltik fel a bakhátakat. A kísérleti területet egy 50 méter munkaszélességű öntözőberendezéssel öntözik. Ami a nemesítési parcellákat illeti, rendszerint egy helyen található az első-, másod- és harmadéves nemzedék, ahol az igazi szelekciót a második és a harmadik éves állományokban végzik.



Somogyi Norbert, Anton István,

Megyery Szandra , NAIK

A cikk szerzője: Somogyi Norbert

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Újdonságaink kukoricában

Újdonságaink kukoricában

Még jövedelmezőbb kukoricatermesztés? A SAATEN-UNION megújult vetőmagkínálata minden termelői igényre megoldást nyújt.

Őszi árpa. A csúcsok csúcsai.

Őszi árpa. A csúcsok csúcsai.

A kisebb területen vetett őszi kalászos fajok között a SAATEN-UNION fajtái már évek óta meghatározó, számos esetben piacvezető pozícióval rendelkeznek...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!