2024. május 14. kedd Bonifác

Hírvilág - 2016. február - Mely tényezők fogják befolyásolni a húspiacot 2016-ban az USA-ban?

Agro Napló
A folyamatos önköltség-csökkentés és nagyobb betegségek hiánya miatt az USA sertés-, marha- és baromfikészletei növekedtek 2015-ben, írták a CME elemzői, Steve Meyer és Len Steiner.

További készletnövekedésre számítanak 2016-ban is.

A legutóbbi USDA (az amerikai mezőgazdasági minisztérium) sertés- és malacjelentése szerint a sertés tenyészállomány december 1-jén 6 millió egyed volt, ami 1,1%-kal magasabb, mint egy évvel korábban.

Legutóbb 2008 decemberében volt ilyen nagy létszámú a sertésállomány. Azonban 2008 decemberében a gazdák 9,5 malaccal számolhattak almonként, míg a legutóbbi jelentés szerint ez a szám 10,53-ra növekedett (10%-os növekedés). A kocalétszámok nem növekedtek az utóbbi néhány évben, részben a PEDv betegségnek köszönhetően. De talán 2016-ban lassú emelkedésnek indulhat ez a mutató is. A nagyobb tenyészetek, a több malac almonként és a nagyon mérsékelt kocalétszám mutatók emelkedése megalapozzák a további sertéshústermelés növekedését. A legutóbbi USDA-előrejelzés szerint a sertéshúságazat 24,943 milliárd fonttal (11,3 milliárd kilogramm) fog többet előállítani 2016-ban, 2015-höz viszonyítva, ami 1,6%-os növekedést jelent.

A marhahúskészletek is várhatóan növekedni fognak 2016-ban, a nagyobb 2014-es és 2015-ös borjúszaporulatnak, a magasabb selejt tehén kivágásnak és az alacsonyabb takarmányáraknak köszönhetően, amelyek lehetővé teszik a gazdák számára, hogy maximálják a piacra kerülő élő testtömeget.

A baromfi előállítás drasztikus növekedése elősegítette az állati fehérjék látványos árcsökkenését 2015-ben és úgy gondoljuk, a brojleripar ismét kulcs- szerepet fog ebben játszani. A brojlerállomány jelenleg is nagy. A termelők mind nagyobb súlyú madarakkal rukkolnak elő a piacon. Az exportkereslet azonban ez idáig rendkívül kiábrándító. Kérdés, vajon a brojlertermelők képesek lesznek egyes fejlesztési terveiket megvalósítani? Az USDA azt gondolja igen, mert a brojler-előállítás 1,8%-kal növekedik 2016-ra a 2015-ös szinthez képest. A 40,5 milliárd font (18,37 milliárd kilogramm) értékű brojlertermelés 2016-ban várhatóan 2,3 milliárd fonttal (1,043 milliárd kilogramm) növekszik a 2014-es szinthez képest 6,1%-kal. De, ha a gazdák továbbra is növelik a madaraik számát – az állomány december 1-jére 3,1%-kal nőtt – a bőséges és versenyképes csirkehús továbbra is korlátozza majd a többi hús árának emelkedését is.

A belföldi és exportkereslet: a belföldi kereslet 2015-ben viszonylag jó volt, de az exportpiacok küszködtek az erős USA dollár miatt, zavart okozott a nyugati parti kikötői sztrájk, a madárinfluenza és az általánosan alacsony vásárlóerő is a feltörekvő piacokon.

Oroszország nagyon „gyengélkedett” és ez azt jelentette a nagy exportőröknek, hogy amely orosz üzletekre korábban számíthattak, azokra most nem, ezért meg kell próbálniuk eladni más országok piacain az árujukat.

A további amerikai marha-, sertés- és baromfihús eladása nehezebbé vált ennek következtében.

A várakozások szerint a valutaárfolyam továbbra is szerepet fog játszani, de nem számítanak arra, hogy az USA dollár sokat fog csökkenni más fizetőeszközökhöz képest. Az alacsony olajárak és a feltörekvő piacok miatt a „küzdelem” tovább fog tartani. Az áruterjeszkedéssel összekapcsolódva további árcsökkenésekre lehet számítani 2016-ban, a húsok piacán.

Forrás: ThePoultrySite News Desk, 2016. 01. 04.

Fordította: Dr. Gergácz Zoltán

A cikk szerzője: Dr. Gergácz Zoltán

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ikervélemény – afrikai sertéspestis

Ikervélemény – afrikai sertéspestis

Világszerte igen nagy gondokat okoz az afrikai sertéspestis (ASP), mert ennek a fertőző betegségnek a nyomán nemcsak állategészségügyi, hanem gazdaság...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?