A Multiva mezőgazdasági munkagépeket gyártó finn Dometal Oy megvásárolja a szintén finn Vieskan Metalli Oy vetőgép és talajmunkagép üzletágát (x)

Agro Napló
A 2015. december 4-én aláírt szerződés értelmében a Vieskan Metalli Oy eladja vetőgép és talajmunkagép üzletágát a Dometal Oy-nak. Az adásvétel tárgyát képezik a Vieskan Metalli VM márkaneve, kereskedelmi szerződései, a vetőgépek és talajmunkagépek jogai, a szerviz és alkatrész üzletága és készlete.

Az 1979-ben alapított, Alavieska városban működő Vieskan Metalli Oy forgalma 2014-ben 4.4M euró volt, és 25 alkalmazottat foglalkoztat az adásvétel idején. A vetőgép és talajmunkagép üzletágak a forgalom nagyjából nyolcvan százalékát adják. Finnországon kívül a vállalat az európai piacra is gyárt vetőgépeket. A VM vetőgépeket a piac elsősorban mint direktvetőgépeket ismeri, de az elmúlt években növekedett a gépek hagyományos termelési rendszerekben való felhasználása is. A termékpaletta mechanikus és pneumatikus vetőgépeket is felölel.A Loimaa-ban működő Dometal Oy mezőgazdasági munkagépeket gyárt és forgalmaz Multiva márkanév alatt. A vállalat forgalmának felét az export adja, amelyben Skandinávia és Magyarország a legfontosabb célországok. A cég magyarországi leányvállalata, a Multiva Magyarország Kft. felel az értékesítésért és a marketingért Magyarországon és a Balkánon. A cégcsoporthoz tartozik a Potila Tuotanto Oy is Kiikoinen városban, ahol a Potila márkanév alatt forgalmazott mezőgazdasági munkagépek készülnek. A cégcsoport kombinált forgalma meghaladja a 14M eurót, és több, mint 90 alkalmazottat foglalkoztat.

“A vetőgépek kiegészítik az eddigi termékportfóliónkat, amely eddig túlnyomórészt talajmunkagépekből és pótkocsikból állt. A Vieskan Metallival több, mint két éve működtünk együtt a vetőgépek exportja és talajmunkagépek gyártása terén. Az üzleti megállapodás az együttműködésünk természetes folytatása. Fejleszteni kívánjuk a vetőgépek gyártását, például a központi telephelyünkön adott robotizált hegesztési technológia alkalmazásával. A termékfejlesztés hangsúlyos erősítésével javítani kívánjuk versenyképességünket. Célunk, hogy a jelenlegi szintnél lényegesen magasabb értékesítési volument érjünk el a vetőgépekkel” - mondta el Mikko Mäkimattila, a Dometal Oy ügyvezető igazgatója.

“Az egyre szorosabb nemzetközi versenyben a vállalatoknak erőforrásokra és a termékfejlesztés, gyártás és marketing terén eszközölt befektetésekre van szükségük. Ez az üzleti megállapodás biztosítja a VM vetőgépek gyártásának jövőjét, ugyanakkor meglévő ügyfeleinknek is stabil hátteret ad a szerviz szolgáltatások és az alkatrészellátás terén” - hangsúlyozta Jari Huotari, a Vieskan Metalli Oy ügyvezető igazgatója.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Miért érdemes szóját vetni?

Miért érdemes szóját vetni?

Nem indíthatjuk el az évet anélkül, hogy nem foglalkozunk a szójával. Baranyai illetőségű szaklap révén szívügyünknek tekintjük a szója termőterület a...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?