Pioneer hibridek ismét az élen a GOSZ-VSZT Kukorica Posztregisztrációs Kísérletekben!

Agro Napló
2007 óta kerülnek beállításra a Gabonatermesztők Országos Szövetsége (GOSZ) és a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VSZT) által szervezett kukorica posztregisztrációs kísérletek. A kísérleteket a NÉBIH állomásokon vetik el, az állami szerv szakmai gondozása mellett. A kísérleti rendszerben szereplő hibrideket a vetést megelőzően közjegyző jelenléte mellett kódolják, így ezután senki nem tudja, hogy egy adott parcellán konkrétan melyik hibrid szerepel. A betakarítási eredmények után kerülnek újra visszakódolásra a fajták.

A kísérletek szervezői, beállítói, és maga a kivitelezés folyamata a garancia arra, hogy a GOSZ-VSZT Kukorica Posztregisztrációs Kísérletek szakmaisága és függetlensége minden kétséget kizárva biztosított és vitán felül áll.

A 2015-ös évben egészen szélsőséges időjárási körülményekkel kellett megküzdeni a kukorica hibrideknek, így a posztregisztrációs kísérleteket is jelentősen sújtotta a hőstressz. Köszönhetően azonban a kivitelezők szakmai munkájának, idén is sikerült értékelhető terméseket betakarítani.

Az eredmények (1-4. sz. ábra) ismételten igazolták, hogy ebben az évben is jól választott, aki a Pioneer hibridek mellett döntött:

2015-ben a négy éréscsoportból háromban Pioneer hibrid végzett az élen!


1. sz. ábra

2. sz. ábra

3. sz. ábra

4. sz. ábra

A 2014-es évjárat merőben más volt, mint a 2015-ös. Ettől függetlenül a Pioneer hibridek mindkét évjáratban bizonyítottak a posztregisztrációs kísérletekben is. A hazai klímához való alkalmazkodó képesség a Pioneer-nál első számú kritérium, ezért is hoztunk létre nemesítő állomást Hódmezővásárhelyen.

Az 1. számú táblázatban összefoglaltuk a Pioneer hibridek GOSZ-VSZT Posztregisztrációs Kísérletekben az elmúlt két eltérő évjáratban mutatott teljesítményét.


1. számú táblázat (kattintson a képre a nagyításhoz!)

Az itt szereplő hibridek közül feltétlen ajánljuk a következőket:

P9486

A legkorábbi hibrid a FAO300 második felében. Igen kedvező termés – szemnedvesség aránya miatt az egyik leggazdaságosabban termeszthető hibridünk. A regisztrációban két évben is (2012 és 2013) első helyezett volt a vizsgált FAO 300-as csoportban.

P9537

Új, rekord termésre képes FAO300 közepi hibrid, mely nagyon jól alkalmazkodik a száraz, kontinentális éghajlat kihívásaihoz. Itthon, Hódmezővásárhelyen lett nemesítve.

P0023

Az új „nagyágyú” a FAO400 elején! Érésidejével átmenetet képez a FAO300 és FAO400 között. Tipikus rekordtermő, melyre minden évjáratban számíthatunk. Külön ki kell emelni nagyon jó csőegészségét és kifogástalan agronómiai tulajdonságait.

P9911

Az idei év nyertese, mert nagyon jól adaptálódik a száraz, meleg klímához! Látványos nagy csöveivel, már a betakarítások előtt felhívja magára a figyelmet.

A Pioneer kukoricahibridekkel mindenki megfelelő megoldásokat talál a területére kialakítandó vetésszerkezet optimalizálására, és a gazdálkodása eredményességének növelésére. Részletes szaktanácsért forduljon a területileg illetékes Pioneer agronómushoz.

Fábián László

Termékmenedzser

Pioneer Hi-Bred Magyarország Kft.

A cikk szerzője: Fábián László

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?