Horsch Maestro - a szemenkénti vetéstechnika jövője

Agro Napló
A Maestro a szemenkénti adagolás mestere! Alkalmazható a kukorica, szója, napraforgó, cukorrépa és még az igen apró magvak, mint a repce vetésére is. A szabadalmaztatott egyedi adagoló rendszere teszi mindezt lehetővé. Az adagoló rendszere a teljesen új vetőtárcsán alapszik, amely a hagyományos tárcsáktól eltérően kifele nútolt, és az új maglesodróval együtt nagyon nagy adagolási teljesítményre képes (90 E mag/ha 12 km/h sebességnél).

A szabadalmaztatott adagoló és a nútolt vetőtárcsa

A kitűnő adagolási precizitás meghatározója az, hogy a vetőmagvak a körmozgásból a második lesodró segítségével lineáris mozgású útra kerülnek, így megszűnik a zavaró centrifugális erő, amely a magvakra hat akkor, amikor elhagyják a vetőtárcsát. Ez a kiemelkedően precíz adagolás független az adagoló fordulatszámától!

Az ejtőcső végénél a vetőmagot a földben egy magfogó kerék fixálja, ezáltal azok még nagy sebességnél sem gurulnak el. Azonban ha igen nedves körülmények között kell mégis vetni, akkor ezt a fogókereket ki lehet venni és azért, hogy a magvak ne guruljanak el,  csökkentve a vetési sebességet, tovább lehet dolgozni!


Maestro 12 SW műtrágya tankolása

Minden adagolót egy elektromotor hajt, így nagyon egyszerű a beállítás, a sorlekapcsolás, és akár ha köríven halad a vetőgép a kör külső ívén haladó vetőegységek nagyobb fordulaton (több mag) való működtetése – ez a Contour Farming. A köríven haladásnál normál esetben nagyobb a tőtáv, ezzel a Horsch megoldással mindenütt a beállított tőtávolságot kapjuk.


A Horschnál mindig is nagyon fontos volt a logisztikai kérdések megoldása. A Maestróban, akár 6 vagy 12 soros gépről beszélünk, mindenütt a megszokottól eltérően jóval nagyobb tartályméretekkel találkozunk. Ezenfelül a Maestro 12 SW-nél a 7000 literes műtrágyatartályt még 60:40 arányba oszthatjuk is, ezáltal a vetésnél még a műtrágyázási költségen is nem keveset spórolhatunk.


Maestro 12.45 CC cukorrépa vetésben

A Horsch Maestro sokoldalúsága még abban is megmutatkozik, hogy különböző modellek sortávolságaik nagyon gyorsan átalakíthatóak. Ez akkor érdekes, ha a kukorica, napraforgó (75 cm v. 30 col) sortávon kívül még szóját és cukorrépát is vetünk (45, 50 cm). Így pl. a Maestro 8 CC-t át lehet szerelni 12 sorossá, 45–50 cm sortávolságra, vagy a Maestro 12 SW vetősínt gyorsan tudjuk cserélni a 18 soros vetősínre.

 A Maestro SW típust 2016-os évtől már egy nagyon nagy, 8500 l vetőmagtartállyal is szerelhetjük, ez a felszereltség igen hasznos ott, ahol nagy mennyiségű vetőmagot vetnek, mint pl. szója, és a vetéssel egy menetben nincs szilárd műtrágya adagolás.

A Horsch Maestro vetőgépek nagy teljesítményre alkalmasak, így tudjuk az optimális vetési időt a legjobban kihasználni!

- Szász Zoltán -

+36-30/743-0302

A cikk szerzője: Szász Zoltán

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A kukoricaaratás még messze van

A kukoricaaratás még messze van

A kukoricaaratás még messze van, a napokban nőtte ki magát a kapálásból, így még a termésről nem sok mindent lehet mondani. A napokban olvasható, előr...

Propulse – a gyakorlatban bizonyít

Propulse – a gyakorlatban bizonyít

Jelentős szántóföldi kultúráink betegségek elleni védelme kezdődik el a napokban. A repce, a napraforgó és a kukorica is abba a fejlődési szakaszba ér...

HIKARI – a hatékony deszikkáló szer!

HIKARI – a hatékony deszikkáló szer!

A szántóföldi növénytermesztés során az utolsó növényvédelmi beavatkozás a deszikkálás, amely elsősorban a napraforgónál és az őszi káposztarepcénél,...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. május 17. 10:03