Mély műtrágyázás mulcsos technológiában

Agro Napló
A műtrágyát hagyományosan műtrágyaszóróval juttatjuk ki.

Ez lehet ősszel az alapműtrágya vagy állomány műtrágyázás.

Az alap műtrágya a kiszórás után bedolgozásra kerül. Hagyományosan vagy beszántjuk, vagy kultivátorral bedolgozzuk. Ha leszántjuk, akkor a felszínre kiszórt műtrágya lekerül a barázda aljába, ha kultivátorral dolgozzuk be, akkor a műtrágya koncentráció a felső rétegekben nagyobb lesz, amint haladunk a művelési mélységben lefele egyre csökken.

Ha a mélységben nincs elég műtrágya, akkor ez terméscsökkenésben is jelentkezik, ezért a Horschnál a szántóföldi kultivátorokat kivétel nélkül fel tudjuk szerelni műtrágyázási berendezéssel. Ezek a rendszerek alkalmasak akár a precíziós kijuttatásra is. A Tiger/Terrano kultivátorokkal a mélyebb rétegekbe, 15–20 cm-re juttatjuk a műtrágyát, de akár fele-fele arányban, sekélyre és mélyre is lehetséges a kijuttatás. Különböző tartályok állnak rendelkezésünkre a műtrágyázáshoz. Az egyik ilyen tartály a Partner HT 2800 l-es, osztott 60:40%-ban, így akár kétféle műtrágya adagolása is lehetséges, és ezzel az eljárással két mono műtrágyából saját igényre szabva tudjuk összeállítani a komplex műtrágyát, ezzel jelentős költségmegtakarítást érünk el. Egy másik lehetőség, hogy a mély műtrágyázással egy menetben a zöldtrágyázást is elvégezzük, ekkor a zöldtrágya vetőmagot a lezáró henger elé szórjuk ki.


Terrano FM + Partner HT: műtrágya és zöldtrágya kijuttatása

A tápanyagok hiánya vagy rossz felvehetősége óriási hatással van a termésre. Lássuk például, hogy különböző tápanyagok esetében, ha az igénynek csak 50%-a van jelen/felvehető állapotban, akkor az mekkora terméscsökkenést okoz.

Ezt a hiányt kompenzálandó, a műtrágya koncentrált formában való kijuttatása a gyökérzónába nagyon nagy előnynek bizonyult és felértékelődött. Egyik szempontból a kevésbé mobil hatóanyagok könnyen felvehetőek, mert a talajban nem oldódnak fel, hanem a kijuttatott rétegben nagy koncentrációban maradnak. Másik szempontból egy nagy koncentrációjú műtrágya depóban a hatóanyag olyan nagy koncentrációban van jelen, hogy a mikroorganizmusok nem tudnak megélni, és ezáltal a mineralizáció és a hatóanyagok elterjedése a közvetlen környezetben lépésről lépésre történik. Miért előny ez? – azért, mert a műtrágya lassúbb mineralizációja révén a műtrágya hosszabb ideig a növények számára elérhető. 

A közeljövőben a versenyképességet csak úgy fogjuk tudni fenntartani, ha odafigyelünk a költségekre is.

Szász Zoltán

+36-30/743-0302

A cikk szerzője: Szász Zoltán

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A hónap takarónövénye: sziki kender

A hónap takarónövénye: sziki kender

A sziki kender (Crotalaria juncea) indiai származású, a trópusi és szubtrópusi területeken gazdasági jelentősége elsősorban rost- és takarmánynövényké...

Horsch Joker – a rövidtárcsa

Horsch Joker – a rövidtárcsa

A rövidtárcsák nagyon népszerűek a termelők körében. Ezért ha szétnézünk a piacon, nagyon sokféle gyártmánnyal találkozunk, így elég nehéz kiválasztan...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!