Gyakorlottan a munkaerőpiac küszöbén

Agro Napló
Nem csak elméleti, de alapos gyakorlati képzést is kapnak a Szent István Egyetem Mezőgazdaság- és Környezettudományi karának hallgatói. A gödöllői egyetem duális képzést indít jövőre, ezzel kapcsolatosan pedig kilenc vállalattal írtak alá együttműködési megállapodást novemberben. Mindez jelentős lépés nem csak az egyetem életében, de a felsőoktatás és a magánszféra együttműködésében is – jelentették ki a szerződő felek a gödöllői sajtótájékoztatón.

Hogy mit jelent ez a gyakorlatban?

A jövő szeptemberben induló, 2016/2017-es tanévtől az egyetemi oktatók mellett a partnervállalatok is aktívan részt vesznek a mezőgazdasági és élelmiszeripari területen tanuló hallgatók képzésében. Így nem csak az iskolapadban, elméleti szinten tanulják a szakmát, de az egyetemen elsajátított tudást a gyakorlatban is kipróbálhatják, tökéletesíthetik. A duális képzésben részt vevő kilenc vállalat: Agrár-Béta Kft., Bonafarm Zrt., Bükk-Térségi LEADER Egyesület, Gödöllői Tangazdaság Zrt., Hód Mezőgazda Zrt., Szakmári Gabona Kft., Szerencsi Bonbon Kft., Vitafort Zrt., Zöld Híd Régió Környezetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft.

Az Agrár Béta Kft. életében nem újdonság, hogy hallgatókkal is együtt dolgoznak: több diák is náluk végezte a gyakorlati idejét. „Nem közvetlen szakember-utánpótlási célból kapcsolódunk be a duális képzésbe, annál inkább a feladatunknak érezzük, hogy ezzel segítsük a mezőgazdasági ágazat egészének jövőjét.” – mondta el a gödöllői sajtótájékoztatón Molnár István, a cég igazgatója.

A Gödöllői Tangazdaság Zrt. számára azonban a generációváltás miatt is hasznos lehet a duális képzés, vallja Nagy Ádám, a cég vezérigazgatója.

 A Szerencsi Bonbon Kft.-nél a százéves édesipari termelési kultúrát sajátíthatják el a hallgatók, a Hód-Mezőgazda Zrt.-nél pedig azért is tartják fontosnak a tanulók foglalkoztatását, hogy ott megismerjék lehetséges munkahelyül szakmai-morális elvárásait is. A Bóly Zrt.-nél is sok hallgató megfordult már az évek során, nem csoda, hiszen fontos számukra az utánpótlás – ezért is tartják fenn például a Bonafarm ösztöndíjat.

„Vidékfejlesztési közösség, amely a mezőgazdasági hagyományokat és a megújuló energiák terjesztését is segíti.” – mutatta be a sajtótájékoztatón vállalkozásukat Nagy József, a Bükk-Térségi LEADER Egyesület elnöke. Számukra a duális képzés eszköz, hogy a térségből elvándorló fiatalokat pótolni tudják.

A cégekhez bekerülni felvételi eljárás során lehet. Ez két, egymással párhuzamos szakaszból áll: egy általános, állami felvételiből, illetve egy külön, a vállalatok általi felvételi szakaszból. A felvett diákokkal munkaszerződést kötnek, és olyan munkát biztosítanak számukra, amely megfelel a képzési programjuknak.

Hardi Judit

A cikk szerzője: Hardi Judit

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!