Úgy bánj a talajaiddal, mintha az életed múlna rajta! - Gazdag Gazda konferenciát szervezett a Magro.hu

Agro Napló
Az éghajlatváltozás mezőgazdaságra gyakorolt hatásáról és a lehetséges alkalmazkodási módokról esett szó Budapest, Kaposvár, Berettyóújfalu és Szeged érintésével a Gazdag Gazda Konferenciasorozat szeptember eleji eseményein.

Gyuricza Csabának, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal elnökének köszöntője adta meg az alaphangját a 2. Gazdag Gazda Konferenciának, amelynek első állomását Budapesten, a továbbiakat Kaposvár, Berettyóújfalu és Szeged érintésével szervezte meg a Magro.hu mezőgazdasági piactér. Hogyan őrizhető meg eredményesen a talajok nedvességtartalma, mi a tápanyag-utánpótlás jövője, a változó éghajlatnak milyen a hatása a terménykereskedelemre, fenntartható-e az agrárium pénzügyi rendszere? – sorakoztak a kérdések, amelyek egyikére válaszolva például Németh István, a Magro.hu mezőgazdasági piactér ügyvezetője kifejtette: egy változékony időjárás esetén a várható termésmennyiség nehezebben becsülhető, a termeltetői szerződésnek való megfelelés kockázatosabbá válik, növekszik az árak változatossága, átalakulnak a kereskedelmi irányok, vagyis – mondta – ilyen viszonyok között kulcskérdés lesz az adásvételek jó időzítése. Ehhez információ, széles potenciális ügyfélkör és még egy sor egyéb feltételnek való megfelelés szükséges.

Jolánkai Márton egyetemi tanár, a SZIE Gödöllői Egyetem Növénytermesztési Intézet képviseletében többek között kifejtette, a mezőgazdasági termelésre és az élelmiszeriparra közvetlenül és áttételeken keresztül hatnak az időjárási hatások. A jelenlegi problémák igen sokrétűek, közte a klímaváltozással kapcsolatos jelenségek (szárazodás, aszály, szélsőséges meteorológiai jelenségek), valamint gazdasági, társadalmi, szakpolitikai eredetű ügyek. A víz előfeltétele a növénytermesztésnek, de fontos a növénymegválasztás is. A biológiai alapok fejlesztésével a jövőben jobb vízfelvevő, szárazságtűrő fajokat kell termesztésbe állítani, előtérbe kerül a vízmegőrző talajművelés, a szerves anyag készlet megőrzése, a tápanyagpótlás és az öntözés.

Az agrárfinanszírozás adottságairól, a célok és a hangsúlyok változásáról beszélt Tresó István, a K&H Agrárüzletág vezetője, de leginkább az elszalasztott lehetőségekre terelte a szót. Megelégszünk a 4–6 tonnás termésátlagokkal, miközben a nyugat-európai versenytársakkal összevetve is adott a jobb eredményhez a géppark, termőhelyi adottság és a genetika.Úgy fogalmazott, a hiba önmagunkban keresendő, mert a szokásainkat követve dolgozunk, s nem alkalmazkodunk a klimatikus viszonyok változásaihoz, kevéssé vesszük figyelembe a kutatási eredmények nyújtotta lehetőségeket. A szakember rámutatott arra, hogy a klímaváltozás előrejelzett hatásait finanszírozás szempontjából is figyelembe kell venni. Ez azt jelenti, hogy olyan projektek támogatása élvezhet előnyt, amelyek számolnak a hosszú távú környezeti hatásokkal is.

Úgy bánj a talajaiddal, mintha az életed múlna rajta! E gondolat köré csoportosította érveit Diriczi Zsombor, a Démétér Biosystems Bt. ügyvezetője. Ígérhet magas termést a vetőmag, lehet világbajnok a műtrágya, a befektetés megtérülésének alapja a termőtalaj, amelynek fizikai, kémiai és biológiai jellemzőit kell hadrendbe állítani a kiemelkedő és fenntartható hozam elérése érdekében. A hatékony műtrágyázási megoldásokra hívta fel a figyelmet Márton Zoltán, a Fertilia Kft. szaktanácsadója. Egy adott termőterületen termeszteni kívánt növénykultúra számára a legmegfelelőbb műtrágya összetétellel lehetséges a legmagasabb terméseredmény elérése. A hagyományos műtrágyák mellett a jelen kor elvárásainak megfelelő, előremutató agrotechnológiai megoldásokra mutatott rá, ezek közül kiemelten a mikrogranulált starterek jelentőségére és a talajra összpontosítva, a talajtermékenység fokozásában rejlő lehetőségekre.

Amennyiben komolyan vesszük, hogy a talajélet fenntartása és megújítása azonnali feladatunk és a jövő élelmiszer termelésének záloga, akkor ez a munka rögtön az aratás után megkezdődik – hangoztatta Daoda Zoltán, az AGRO.bio Hungary Kft. szakmai igazgatója. Nagyot hibázik az a gazda, aki az állatártáshoz szükséges mennyiségen túl szármaradványt visz le a földjéről, hogy hőerőműveknek vagy papírgyáraknak eladja. Az így kapott haszon századunk Júdás pénze. A visszaforgatott szármaradvány ugyanis biztosítja a termőföld egészségét, csökkenti a pentozánhatást és jelentős kiadásoktól kímélheti meg a gazdát.

Európai döntőt vív BioSzentandrás

A fórum lehetőséget adott a bio szemlélettel működtetett hernádszentandrási BioSzentandrás Kft. bemutatására is.

Üveges Gábor polgármester és Balla Adrienn kereskedelmi vezető arról számolt be, hogy az alig 445 lelket számláló kicsi településük adottságaira épülő, üzleti alapokra helyezett, számos szociális elemet tartalmazó vállalkozásuk, a BioSzentandrás bekerült a legjobb 16 közé az Európai Befektetési Bank által meghirdetett Szociális Innovációk Európai Versenyén, és részt vehet a milánói döntőben szeptember 24-én.

Cseuz László, a Gabonakutató Nonprofit Kft. főosztály vezetője kifejtette, hogy a globális klímaváltozás következtében Magyarországon gyakran uralkodó szélsőséges időjárási viszonyok és évről évre változó növénykórtani körülmények mellett csak azok a növényfajták lehetnek sikeresek, amelyek a nagy terméspotenciál mellett kiváló alkalmazkodóképességgel is rendelkeznek. A folyamatosan változó környezeti viszonyok mellett szükség van a nemesítés eszköztárának bővítésére, hatékony szelekciós módszerek bevezetésére. A biztosan realizálható nagy szemtermés mennyisége mellett fontos nemesítési cél a minőség is.

A szélsőséges időjárásra is kiterjesztett nemesítés fontosságát emelte ki előadásában Borsos László, a Pioneer Hi-Breed Magyarország Kft. marketingmenedzsere is. A világon mindenütt, de Magyarországon talán még inkább a csapadék mennyiségének van a legnagyobb hatása a termés mennyiségére. Az elmúlt évek hazai kukorica átlag termései igen nagy szélsőségeket mutatnak, amikor hektáronként 4-től 9 tonna termésátlagig szóródtak az országos átlagok. Aszálytűrő, ugyanakkor a normál évjáratokban is rekordtermésre képes hibridekre fókuszál a nemesítés. A termés biztonsága az adott termőhelyre adaptált hibridválasztás és az adott környezet pontos meteorológiai jellemzőinek ismerete nélkül elképzelhetetlen – hangoztatta az előadó.

A klímaváltozás következményei meglehetősen bonyolultak – emelte ki Ripka Géza, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal osztályvezetője. Becslések alapján a következő évszázadig 2,4–6,5 Celsius-fokkal emelkedik az átlaghőmérséklet, hazánk az egyik érzékeny pontban fekszik. Emelkedik a légköri szén-dioxid-koncentráció, a heves esők, zivatarok gyakoribbá válnak, növekszik a felszíni ózonréteg. Az időjárás változásai drámaian fogják befolyásolni az ökoszisztémát és egyben új kölcsönhatásokat teremt a növények, kártevők, kórokozók és azok vektorai között. Az időjárás változása miatt várhatóan számolni kell az időben korábbi védekezésekkel, vagy például technológiaváltással a bemosó csapadékot nem igénylő gyomirtó alkalmazásával, illetve az UV-sugárzásnak jobban ellenálló növényvédő szer hatóanyagok és formációk előtérbe állításával.

Míg Raport László, a belga Frisomat cég magyar leányvállalatának ügyvezető igazgatója előadásában a változatos igények kielégítésére alkalmas, költséghatékony, egyszerű és praktikus, mégis egy életen át tartó csarnokok, raktárak előnyeit ecsetelte, addig az agrár-káresemények enyhítésének innovatív eszközeiről Surmann Árpád, az Agrisk.hu ügyvezetője, valamint az agrometeorológia szerepéről a mezőgazdaságban Bordás Tamás,  az Ubimet GmbH regionális képviselője beszélt. A vetés, az aratás időpontjának helyes megválasztása nagy befolyással bír a terméshozamra. Az ország különböző részein ezek más-más időpontra eshetnek, de évről évre is változhatnak. Ezért nagyon fontos, hogy időben és térben is precíz időjárási adatok álljanak rendelkezésünkre. Egy sikeres gazdálkodó ma már nehezen boldogul a professzionális időjárás-előrejelzések nélkül. A prognózisok közötti különbséget az időbeli felbontás és a pontos, adott helyszínre vonatkozó előrejelzések jelentik – emelte ki Bordás Tamás. Az egyes munkálatok, pl. permetezés, öntözés, trágyázás, valamint a rendelkezésünkre álló erőforrások bevetésének optimalizálásához az előrejelzések elengedhetetlen információkat szolgáltatnak.

Az éghajlatváltozás hatása a mezőgazdaságra, az alkalmazkodás lehetőségeit foglalta csokorba Béres András, a Herman Ottó Intézet Környezetügyi Igazgatóságának igazgatója. Farkas Róbert, az eNET Internetkutató és Tanácsadó Kft. agrárszakértője felhívással fordult a konferencián megjelent gazdálkodókhoz, ugyanis partnereket keresnek a termőterületre kihelyezett, komplex szenzorrendszereik felállításához. Az időjárásról helyben gyűjtött többletinformáció segítségével a gazdálkodó gyorsabban reagálhat a változásokra, és csökkentheti a döntések során felmerülő bizonytalanság mértékét. Nagy érdeklődést váltott ki Miklovicz Péter, a palyaz.hu pályázati szakértő előadása is, hiszen vázolta a 2020-ig elérhető, mintegy 1300 milliárd forintnyi agrárpályázati lehetőségeket. Ide kapcsolódó hír, hogy az éghajlatváltozással összhangban jelentős forrásokat lehet majd igényelni, például öntözésfejlesztésre.

Bálint Tóth János

A cikk szerzője: Bálint Tóth János

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A klíma hatása a hibridválasztásra

A klíma hatása a hibridválasztásra

2017 őszén a kieli egyetemmel és a bólyi AgResearch kísérleti szolgáltatóval együttműködve összesen három helyszínen végeztünk kísérletsorozatot Német...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!