Bőtermő vagy prémium (x)

Agro Napló
Lezajlottak a kalászos fajtabemutatók, megtörtént a betakarítás, a gazdák várják az alkalmas pillanatot az értékesítéshez, és már itt is van a következő kalászos szezon. Elégedett voltam a terméssel? A szomszéd gazdának bejött? Meggyőzött, amit olvastam róla? Bőtermő, vagy Prémium minőséget adó fajtát válasszak? Megosszam esetleg a területeimet, ha igen milyen arányban? Fajtát kell választani, de melyiket? Miért pont azt?

Mitől BŐTERMŐ egy fajta? A Karintia kft. olvasatában azok a Pannon régióra nemesített, szélsőséges körülmények között is teljesítő 10 tonnás, de legalább is az azt megközelítő terméspotenciállal rendelkező, betegség ellenálló képességükben kimagasló fajták, amik a magas termésátlag ellenére képesek étkezési minőséget produkálni. A Karintia kft. az ALORA bőtermő őszi árpa, a POLEGO bőtermő őszi tritikálé mellett 4 ilyen őszi búza fajtát is fel tudott idén sorakoztatni.


A Karintia Kft. nemzetközi fajtabemutatója.

Az ALORA őszi árpánkkal senki nem állítunk döntés kényszer elé. Az Alora ugyanis bőtermő, kívánó beltartalmi paraméterekkel. A 10 (!) tonnát megközelítő nagyüzemi termés eredményeivel (Felsőnyék: 9,95t !; Felsőmocsolád: 8,5t; Nagyberény: 8,6t, Enying: 8,35t) nem talált legyőzőre.

A POLEGO tritikálé termesztők az idei nagyüzemi terméseredményei mellett (pl. Nagydobsza: 7,2t; Kemenesmagasi: 6,7 t), köszönhetően a feltűnően egészséges állománynak a gombaölőzést is megspórolhatták.


Nemzeti Agrárkamara I. termésverseny eredmények 2015.

A bőtermő őszi búza négyes fogatunk „vezérfajtája”, a 10 tonnás búzaként köztudatba került BALATON őszi búzafajta, idén is sok értékes helyezést zsebelt be. A teljesség igénye nélkül büszkék vagyunk a nagyüzemi körülmények között megrendezett 2015. évi NAK termésverseny 1. helyezésére, ahol egyedül a Balaton volt képes 10 tonna feletti termés elérésére, mindezt 11% fehérje tartalom mellett. A népes Nagylózsi Növény kft terméskísérletében szerzett 2. helyezés 12,1% fehérjetartalommal és a Dalmandon beállított 68. fajta közül elért 2. helyezés étkezési minőséggel (!), továbbá az idei 12,03 t-s (!) Iregszemcsei NEBIH posztregisztrációs szenzációs kísérleti eredmény is a Balaton kiemelkedő genetikáját igazolja.

A 2014. évben bemutatkozó új őszi kalászos bőtermő fajtánk a BAROK a Várong-Hőgyész 45 db őszi búzát felsorakoztató igazán színvonalas kalászos kísérletben 1. helyezést ért el, 13,4% (!) fehérjetartalom mellett! A Nagylózsi Növény kft kísérletét idén ugyancsak a BAROK őszi búza fajtánk nyerte, 10 tonna feletti terméseredménnyel és étkezési minőséggel!

A PEDRO bőtermő őszi búzánk a Balaton új kihívójaként több kísérletben is megszorongatta vetélytársát, a Várong-Hőgyész kísérletben pedig sikerült meg is előznie azt. A magas terméseredményt csak tovább tetézte a 13,3 % fehérjetartalma. A fajta iránt nem véletlen a kiemelkedő érdeklődés.


Terméseredmények Magyaratádon

A bőtermő négyes fogatunk GAUDIO fajtája nem véletlenül kapta a „szálkás Balaton” jelzőt. A Balatonunk egyetlen hátrányaként említhető, hogy szálkacsonkos, így erősen vadkáros területre nem ajánljuk a vetését. A kiváló Probstdorfi nemesítő gárda válasza erre a GAUDIO, ami a Balaton bőtermő képességét szálkás kalászokkal éri el. Ezt a képességét a Baki Arocentrum kísérletében is bizonyította, ahol termésátlagban a Balaton mellett a hibridbúzákat is sikerül megelőznie.

Mitől PRÉMIUM egy fajta? A Karintia kft olvasatában azok a Pannon régióra nemesített, szélsőséges körülmények között is teljesítő magas fehérje minőséget (!) produkálni képes, betegség ellenálló képességükben kimagasló, modern genetikát magukba hotdozó fajták, amik a magas fehérje tartalom és a magas fehérje minőség ellenére képesek magas terméseredmény elérésére is. A Karintia kft 5 őszi búza fajtát ajánl ebben a szegmensben.

Az idei évben az aratás még javában zajlott, amikor már látni lehetett a prémium minőség iránt mutatkozó kiemelkedő érdeklődést. Meggyőződésünk, hogy Magyarország öt millió tonna körüli búza termésének jövője hosszú távon a minőségben rejlik. 

a FRIDOLIN,

a FULVIO és 

a PEPPINO évek óta töretlen húzófajtái a prémium fajtakínálatunknak. Legfontosabb erényeik a kiemelkedő, prémium minőség mellett megbízhatóságuk, és a könnyebb értékesíthetőségük. Miért? Az olaszországi malmok már név szerint keresik ezeket a fajtákat. Igaz, a Fulvio 9,1 tonnás Nagylózsi kísérleti eredménye láttán akár a bőtermő kategóriában is megállná a helyét.

A 2 új prémium minőséget adó fajtánk közül a MIDAS a Várong-Hőgyész kísérletben produkált kiemelkedő 16,1% fehérjetartalmával és 8,29t termésátlagával hívta fel magára a figyelmet. A Dalmandi kísérletben a MIDAS fajtánk pedig 8,38 tonnás étkezési minőségével bizonyított.

Az ADESSO prémium fajtánkat, köszönhetően a kiemelkedő fehérje minőségének sikerült már most bevezetnünk hazánk legnagyobb felvevő piacára, Olaszországba. Nagylózsi Növény kft-nél beállított minőségi kíséret is bizonyította ezt a képességét, a 14%-os fehérjetartalommal elért 48 fajta közül a 2. helyével.


Terméseredmények Nagylózson

A Karintia Kft. kalászos vetőmagjai készre gyártásánál 2014-ben úttörő jelleggel először alkalmazta csávázással egy menetben a mag felületére felvitt magtrágyás kezelést, amelyet a nagy sikerre való tekintettel az idei évben is alkalmaztunk. Mind a standard, mind a profi védelemben részesült tételek a csíranövény fejlődése szempontjából legfontosabb mikroelemeket - Fe, Mn, Cu, Mo, B, Zn - plusz forrásként a magtrágyából is megkapják, ezáltal még inkább biztosított az elvetett állomány korai egyöntetű fejlődése, amely a télre való sikeres felkészülés elmaradhatatlan feltétele.

A fajtaválasztás több kell, hogy legyen egy rutinszerű döntésnél. Az általános szempontok mellett meg kell találni egy „egészséges egyensúlyt a bőtermő és a magas minőséget adó prémium fajták között. Nem szabad elfelejtkeznünk a 2014-es év sárgarozsda pusztításáról sem. A sárgarozsda elleni küzdelem legkézenfekvőbb és legolcsóbb megoldása továbbra is a megelőzésben, tehát a fajtaválasztásban rejlik. A megfelelő döntéshez kulcsfontosságú, a naprakész tájékoztatás. A gyorsabb, hatékonyabb szakmai információszerzés érdekében a www.karintia.hu honlapunkat napi szinten, a legaktuálisabb piaci információkkal frissítjük.

Számos, kiváló fajta áll a termelők rendelkezésére a 2015-ös évben is.

A Karintia kft. minden gazdának körültekintő fajtaválasztást és sikeres gazdálkodást kíván.

Kérdése van? Keressen bennünket! Elérhetőségeink:

Telefonon: 06-94-572-054

Munkatársaink telefonszámait honlapunkon találja: www.karintia.hu/elérhetőségek

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!