2024. május 3. péntek Tímea, Irma

Gép-Mix 2015. szeptember

Agro Napló
Osztott tarlóhántó eszköz Óriás henger Antonio Carraro: Új hegyi traktor Új Ursus traktor

Osztott tarlóhántó eszköz

A német IAT (Innovative Agrarmaschinenban Technik) Gmbh. egy osztott elrendezésű talajművelő gépkombinációt fejlesztett ki, elsősorban az intenzívebb tarlóhántásra.

A Hektor Gigant V elnevezésű gépegység egy front – és egy hátsó függesztésű művelő eszközből áll.  A mellső egy talajfésű – pálcáshenger kombináció, amely kiegészül 2-3 cm mélyen dolgozó , V –profilú vágókés – sorral. A hátsó rész két sorban elhelyezett vágótárcsás aprító – megmunkáló egységből áll. Az egyenként függesztett, rugós előfeszítésű tárcsákon 15-15 darab cserélhető vágókés található, amelyekkel kiváló minőségben elvégezhető a tarlómaradványok aprítása és talajba keverése. Az intenzív munkájukkal drasztikusan lecsökkenthetők a károkozók ( pl.: fuzárium, kukoricamoly ) élettere. A pótsúlyozható hátsó egységre felszerelhető egy pneumatikus aprómag vetőberendezés és a másodvetésű köztesnövények tarlóhántással egyidejű vetésére. A különböző munkaszélességben gyártott új eszköz munkasebessége, 18-20 km/ h is lehet. Minél nagyobb a sebessége, annál jobb a minősége.

A Hektor Gigant V főbb jellemzői

Modell

3000

4000

5000

6000

Munkaszélesség (m)

2,9

3,8

4,8

5,6

Max. munkamélység (cm)

20

20

20

20

Teljesítmény igény ( kW/LE)

88/120

116/160

146/200

176/240

Területteljesítmény (ha/h )

5,4

7,2

9,1

10,8

Óriás henger

Az angol Claydon cég nemrég mutatta be a főleg Strip-Till technológiához kialakított nehéz Cambridge hengerét. A 60 mm széles hengertagok csillaggyűrűjének átmérője 600 mm, amelyekkel hatékony munkavégzés érhető el a vetőágy tömörítésében, a talajnedvesség megtartásában , az eróziós károk csökkentésében és a gyomírószerek is jobban megtapadnak a hengerelt talajfelszínen. Az új talajművelő eszközt 6,3; 8,3; és 12,3 m munkaszélességgel gyártják. Utóbbi össztömege 8,4 t, ami közel 683 kg/m talajterhelést jelent. Vontatásához 88 KW ( 120 LE ) teljesítményű traktor elegendő, és 6 km/h munkasebesség mellett óránként 6,5-7,0 ha terület művelhető meg vele.

A kettő-három, illetve öt szekciós gépe a közúti szállításra 2,85 m szélesre hidraulikusan összehajtható. A légfék és a világítóberendezés szériafelszerelés.


Antonio Carraro: Új hegyi traktor

Az olasz Antonio Carraro cég nyáron mutatta be 2015.évi újdonságot, köztük a TN Major sorozatot , amelyre a gyár már 4 év garanciát vállal. Az egyforma méretű mellső – és hátsó kerekekkel rendelkező, alacsony súlypontú , négy kerék kormányzású speciális erőgépeket elsősorban a lejtős területeken , a hegyvidékeken szükséges munkákhoz , illetve különleges kultúrák művelésére fejlesztették tovább a Tigrone Jona szériából.

A négyhengeres VM Motori kompakt dízelmotorral ellátott, 37 KW ( 50 LE ) teljesítményű TN 5800 Major csúcsmodell 12 előre / 12 hátra fokozatú sebességváltóval , terhelés alatt kapcsolható irányváltóval és sebességarányos TLT-vel is rendelkezik.

AZ átalakított vezetőfülkébe könnyebb a beszállás, és korszerű kezelő-vezérlő berendezés segíti a gépkezelő munkáját.


Új Ursus traktor

Hosszú „hallgatás” után, a lengyel Pol-Mot Warfama cég Lublin-e új üzemében kezdték meg a teljesen megújult Ursus traktorok gyártását. Elsőként a – főleg nyugat-európai piacra szánt – 81 kW (110 LE) teljesítményű Ursus – 11054 típusú sorozatgyártása folyik.

Ez a modell nem a prémium kategóriába tartozik, inkább azoknak készül, akik a külsőre tetszetős, de az egyszerűbb üzemű, mechanikus váltoóval szerelt univerzális traktort keresik.

Az új traktor erőforrása egy négyhengeres, 4,4 liter összlöket-térfogatú Perkins dízel-motor, amely teljesíti az EUR IIIA/Tier-4 emissziós követelményeket.

Mechamikus hajtóművét az olasz Carraro szállítja. A háromlépcsős négyfokozatú csoportváltó a terhelés alatt kapcsolható szorzóváltóval 24 előre/24 hátra sebességfokozatot biztosít. Az elérhető legkisebb haladási sebesség (mászósebesség) 540 m/h, míg közúton 40 km/h a maximális sebessége. A hátrameneti sebességértékek mintegy 20%-kal kisebbek, mint az előremenetiek.

A TLT fordulatszámát az 540/540E 1/min motorarányos és a sebesség (út-) arányos közül lehet választani.

Az EHR rendszerű, 4 tonna emelőképességű hátsó 3-pont függesztőműve az amerikai Husco cégtől származik, amelyen a mélységszabályozás, a süllyesztési sebesség és az emelési magasság határolás az EZ Select automatikával gyorsan beállítható, és egyidejűleg négy munkagép beállítási adatait képes tárolni.

Hidraulika-szivattyújának szállítási teljesítménye 70 l/min, és két DW szelepet tartalmaz.

Panorámás vezetőfülkéjének zajszintje sajnos az átlagosnál magasabb, a klímaberendezés opciós tétel. A pótülés ugyanakkor széria felszerelés.

Hátsó kerekeire 480/70R 34 vagy 520/70 R34 méretű Petlas (török) gumiabroncsokat szerelnek.

Professzionális technológia kis gazdaságokba

Új HIT 6.80 T

Az osztrák Pöttinger beépítette a legújabb rendterítő modellekből átvett technikai fejlesztéseket a vontatott 6-rotoros, 7,45 m munkaszélességű HIT 6.80 rendterítőbe. Ennek eredménye: professzionális rendterítő technológia kisebb gazdaságokba is. Köszönhetően alacsony teljesítmény-szükségletének, az új rendterítő kisebb traktorral üzemeltethető.

Innovatív rotor egységgel és vázzal szereli legújabb rendterítő modelljeit, köztük a kisebb HIT modelleket is a Pöttinger, amivel garantálja a tiszta és rendes üzemeltetést. Rendezett felszedés és szóráskép, tiszta takarmány, és tiszta munkaeszköz. Ezek a DYNATECH rotor-egység tulajdonságai. A HIT 6.80 T-hez a Pöttinger hidraulikus határszórást kínál opcionálisan.

A HIT 6.80 T típus 1,67 m átmérőjű rotorján hat darab rotorkar található, ami lehetővé teszi az optimális terítési minőséget és talajkövetést. A hátrafele hajlított karoknak köszönhetően a termény nem csomósodik vagy csavarodik rá a rotorra.

Olvasta már?

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Még van elnyerhető forrás öntözésre

Még van elnyerhető forrás öntözésre

A mezőgazdasági vízgazdálkodási ágazat fejlesztését célzó pályázaton még van elnyerhető forrás – írja a nak.hu. Az egyszerűbb igénylésért ügyfélbarát...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!