Kék ikon keskeny nyomtávon

Agro Napló
Már közel 40 éve része a Landini gyár stratégiájának a specializáció és az erőforrások technológiába való integrálása. Az első gyümölcsösök számára tervezett és gyártott traktor 1982-ben gurult le a gyártósorról, majd négy évvel később kibővült az ültetvényes kínálat szőlészeti gépekkel is. Ezek az első darabok még fülke nélkül készültek, keveset adva a gépkezelők védelmére.

Ma azonban teljesen más a helyzet. Az évtizedek során a számos fejlesztés, a felhasználói igényeknek való megfelelés és több traktorgeneráció után, a 2016-ban megjelent legújabb Landini REX 4 ültetvény-traktorcsalád maximálisan óvja, és számos, magas szintű technikai megoldással szolgálja használóját.

Környezetkímélő erőforrás

A traktorba épített innováció a motornál kezdődik a teljesítményorientált, megbízható, négyhengeres, 2,9 literes
Deutz Tier 4 Interim (TCD L4) erőforrással, dízeloxidációs katalizátorral (DOC). Ez a technológia az üzemeltetés szempontjából költséghatékony, mivel nincs adalékanyag (AdBlue), illetve nincs részecskeszűrő, melynek cseréje jelentős költséget ró a traktor tulajdonosa számára.

Egy Engine Memo kapcsoló eltárolja – mint egy tempomat – a motorfordulatot a gépkezelő kényelme érdekében. A maximális teljesítményt a motor 2200 min-1 fordulaton éri el 70 és 110 LE között, 6 teljesítményszintben.

 

Erőátvitel széles választékban

A gyártó Argo Tractors többféle sebességváltó-kivitelt tervezett a szériához. Mechanikus vagy hidraulikus irányváltó, 4 sebességfokozat és 3 csoport az alap, amelyhez két opció adható: Hi-Lo vagy High-Medium-Low terhelés alatti kapcsolási lehetőség, ezen kívül mászó csoport is az igen lassú munkákhoz.

Említést érdemel a traktor „ECO FORTY” funkciója, ami közel 1900 min-1 motorfordulatot jelent a maximális 40 km/h végsebesség esetén. Ennek eredménye a hagyományos megoldásokhoz képest az alacsonyabb zajszint és üzemanyag-fogyasztás, valamint a hosszabb motor élettartam.

Az új REX 4 széles TLT változatot is kínál mechanikus vagy hidraulikus verzióban, a sebességváltótól függően. Kettő vagy négy fordulatszámmal (540, 540 Eco, 1000 és 1000 Eco) rendelhetjük. De választani lehet sebességarányos hajtást is, és automata funkciót.

Központban a hidraulika

Ahogy ez már az ültetvényes kategóriában lenni szokott, az erőgéppel szemben támasztott egyik legfontosabb követelmény a gép hidraulika rendszerében van. Ez a szektorban használt speciális munkaeszközöknek köszönhető, melyek sok esetben nagyobb számú és változatos funkciójú hidraulika szelepeket igényelnek.

A Rex 4 sokoldalúsága kiemelkedik egy 50 + 28 l/min tandem szivattyúval, de elérhető 28 + 41 + 41 l/min kapacitású tripla változat is. A szériához választható 17 különféle hidraulika csomag, mely elegendő lehetőség a vevők igényeinek kielégítésére. Az idei év fejlesztése, hogy az eddigi mechanikus vagy elektromos szelepekkel kombinált mechanikus szettek mellett megjelentek a teljesen elektronikus opciók is (EH). Ebben az esetben a vezérlés elektronikus joystickkal és kapcsolókkal lehetséges, melyek beállításai külön-külön testre szabhatók. Ezt a műszerfalon keresztül oldhatjuk meg, beállítva átfolyási mennyiséget, időzítést, úszó funkciót, vagy akár hidromotoros működtetést.

A traktor függesztőkarjának emelőkapacitása 2700 kg, de a GT esetén ez akár 3400 kg is lehet.

Ergonomikus és biztonságos kezelőtér

A „Total View” vezetőfülke más perspektívát jelent ebben a számos kompromisszumokkal tűzdelt speciális traktorkategóriában. A kezelőelemek újragondolt elhelyezése, áttekinthetősége, az új komfortelemek mind a gépkezelő munkavégzését segítik és egyszerűsítik.

A kezelő kilátása a fülkéből sokkal jobb lett, ami könnyebb és gyorsabb munkaeszköz-vezérlést biztosít elöl és hátul. A korábban jelentős akadályt okozó sebességváltó alagút az új fülkében eltűnt. Ezen kívül a teleszkóposan állítható és dönthető kormányoszlop a légrugózású vezetőüléssel, klimatizálással maximális kényelem a munkák során.

Az ültetvényeken dolgozó erőgépek feladataik nagy részét teszik ki a növényvédelmi munkák. A gépkezelők így nagymértékben ki vannak téve a növényvédő szerek negatív, egészségkárosító hatásának, amennyiben nem biztosított védelmük valamilyen formában. A vezetőfülkék védelmi szintjét EU-szabványok és -előírások szabályozzák, melyeknek megfelelően a mezőgazdasági traktorok esetén a legelterjettebb a 2-es szintű alapfülke, mely szűrőrendszere a por felfogására alkalmas, de egyéb káros gázok és gőzök megkötését nem teszik lehetővé. Jelenleg a maximális védelmet a 4-es kategóriás szűrési rendszer nyújtja.

Felhasználási körülmények függvényében a Landini REX 4 széria választható felszereltége a továbbfejlesztett CAT4 vezetőfülke. A beltérben automatikusan szabályozott túlnyomás (szenzorok által), illetve aktív szenes levegőszűrő akadályozza meg a káros anyagok bejutását. A fülkében két szűrési kör található: az egyik hagyományos, a másik aktív szenes szűrővel. Ezek átkapcsolhatók, attól függően, hogy éppen milyen munkát végzünk, ugyanis az aktív szenes szűrő folyamatos, indokolatlan használata annak korai elhasználódását okozza. A fülke jellemzője továbbá a beépített borulás (ROPS) és rázuhanás (FOPS) elleni védelem is, egyéb, a kor követelményeit kielégítő kényelmi felszerelésekkel.

Néhány kiemelt opció

A magasabb komfort érdekében választhatunk rugózott első tengelyt, mely hidraulikus csillapítással csökkenti a talaj vagy az út egyenetlenségeiből adódó rázkódást. Emellett egyenletes és biztos tapadást nyújt a kerekeknek, ami a biztonságos vezetés mellett hatékony teljesítményleadást is eredményez. Többféle beállítás lehetséges: manuális szintezés, automata beállítás, mely lágy vagy kemény csillapítású. De szükség esetén választhatjuk a fixált, csillapítás nélküli lehetőséget is. Ez az első tengely tartalmaz tárcsaféket és teljesen záró differenciálművet is. Az 55°-os maximális bekormányzási szög kis fordulási sugarat eredményez, ami nagy előny a szűk telepítésű ültetvényekben.

A kor szellemének megfelelően e speciális traktorcsalád is rendelhető energiatakarékos, de nagy fényerejű LED munkalámpákkal, melyekből maximum 8 darab szerelhető gépenként. Elhelyezhetők elöl és hátul a fül­ketetőben, a visszapillantó tükröknél valamint a motorháztető orrmaszkban.

A gyártó gondolt azon vásárlókra is, akik a műszaki tartalom mellett a traktor megjelenését is szem előtt tartják. Számukra fontos opciók a metálkék karosszéria fényezés és a feketére fújt felnik, melyek igen egyedi kinézetet kölcsönöznek a traktoroknak.

A legnagyobb változat felszerelhető egy új, alacsony frekvenciás légrugós üléssel, ami a nagyobb kényelem mellett még szélesebb is a standard változatnál.

A REX 4 traktorok többféle szőlészeti és gyümölcsös verzióban készülnek (F, GT, V, S stb.) és ezeken belül is számtalan felszereltségi szinttel. Ennek köszönhető, hogy ez a Kék Ikon széles körben használható a speciális munkák során.

www.axial.hu

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Megjött az égi jel, mehet a munka!

Megjött az égi jel, mehet a munka!

Állunk október első dekádjában az ozorai telephelyen, körülöttünk traktorok, kombájn, munkagépek és egy síktároló. Dobos János szemmel láthatóan itt é...

Módosult az erdősítési pályázat

Módosult az erdősítési pályázat

2019. március 21-én a Széchenyi2020 honlapon megjelent tájékoztatás szerint változott a VP5- 8.1.1-16. kódszámú „Erdősítés támogatása” elnevezésű felh...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!