Hőhullám – árhullám

Agro Napló
Június végéig szűk sávban mozogtak a kukorica és búza árfolyamok a párizsi tőzsdén, de amint megérkezett az első tartós hőhullám, rögtön meredek emelkedésbe kezdtek az árak. Kritikus fejlődési ciklusban érte a trópusi hőség a tengerit, így itt az árfolyamok szárnyalása is intenzívebb volt. A pánik július első napjaiban érte el a csúcspontját, amikor már éjszaka is rekord melegeket mértek Európa-szerte. Az érkező hidegfront megnyugtatta a kedélyeket, de így is 15–20 euróval kerültek feljebb a kukoricaárak és 8-9 euróval a búzaárak az egy hónappal ezelőtti értékekhez képest.

A nagyításhoz kattintson a képre!

Búza

A decemberi búza 208,25 eurón is járt július elsején, úgy, hogy alig több mint egy héttel korábban még nyugodtan oldalazott a 180–185 eurós sávban. 200 euró feletti áron csak öt kereskedési napon lehetett eladni, majd a következő két hétben egészen 189 euróig csorgott vissza a kurzus. A hónapok óta bennlévő 50 kontraktus eladásunk 189 eurón természetesen már az emelkedő szakaszban teljesült, így a 200 euró feletti régióban úgy tűnt elhamarkodtuk a fedezést. Érdekes módon a piac pont a mi eladási szintünkig jött vissza. Mivel már pozícióban ülünk, itt az idő egy stopmegbízást is berakni. Az első értelmezhető szint az előző csúcs felett kell legyen, így 209 eurón raktunk be 50 kontraktus vételi stop megbízást.


A nagyításhoz kattintson a képre!

Kukorica

Jóval nagyobb emelkedés volt a kukorica piacán. Itt a 160–170 eurós sávból lőtt ki az árfolyam és július első napján – igaz csak ezen a napon – 200 euró fölött is voltak kötések. A csúcs 205 eurón volt az aznapi nyitás környékén, majd rögtön visszakorrigált 195 euróra. Tipikus tőzsdei pánikjelenség, amikor hirtelen túl sokan akarnak kiszállni az eladási pozíciókból, miközben a kereskedés elején az eladók még óvatosak és inkább távolról figyelik az eseményeket. A kukorica továbbra is sérülékeny, így itt a korrekció is visszafogottabb volt, csupán 184 euróig húzódtak vissza a jegyzések. A kukorica esetében is eladtunk 50 kontraktust 179 eurós áron, így tonnánként 5 euróval a jelenlegi árszinttől alacsonyabb szintről vagyunk nyitva. A stop megbízást itt is az előző árfolyamcsúcs fölé érdemes kitenni, jelen esetben ez a 206-os szint. 

Az elmúlt napok csökkenést hoztak mindkét piacon, a trend lefelé mutat. Magasabb áron is el lehetett volna adni, volt is olyan ügyfelünk, aki kihasználta a pánikot. Ha újabb sokk nem éri a gabonapiacot, az általunk elért eladási árak is lehetnek még vonzóak.


A nagyításhoz kattintson a képre!
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!