2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Ötletgazdagságból gigavállalat

Agro Napló
Kereskedőket és termelőket invitált a Fliegl Agrartechnik Mühldorfba, a német vállalat 40. születésnapjára rendezett nemzetközi találkozóra. A 130 főből álló magyar különítményt a Fliegl csoport abdai gyára delegálta, a meghívottak között volt az Agro Napló is.

40 évvel ezelőtt kezdődött a nem mindennapi sikertörténet, amikor is id. Josef Fliegl német gazda ötleteitől vezérelve műszaki megoldásokat dolgozott ki a gazdálkodás során felmerülő problémákra, elsősorban a szállításra koncentrálva. Az „ötletparadicsom” napjainkra Európa egyik legnagyobb agrártechnikai vállalatává nőtte ki magát. A Fliegl csoport több mint 1000 fő alkalmazotti létszámmal, 29 saját céggel, összesen 19 országban van jelen, mintegy 65 országba történő értékesítéssel. Központja a gigantikus méretű, legkorszerűbb technikai háttérrel felszerelt mühldorfi gyár, ahol két évvel ezelőtt kezdődött el a gyártás.

A minőség, az átgondolt, és a gyakorlatias megoldások jellemzik termékpalettájukat, akár billentős pótkocsikról, letoló kocsikról, trágyaszórásról, betakarításról, vagy átrakó technikáról legyen is szó.

Szántóföldi bemutató keretében mutatta be a gyártó a különböző hígtrágya-kijuttatási technológiákhoz kapcsolódó gépek széles választékát. A különböző nagyságrendű és konstrukciójú hígtrágyaszállító pótkocsik kialakítása jól követik a környezetkímélő (pl. talajkímélő) gazdálkodási igényeket. Ezért a különböző kialakítású tartálykocsik – melyek az üzemidejük nagy részét a szántóföldön és földutakon töltik – a fajlagos talajterhelés csökkentése céljából kitolható nagy felfekvő felülettel rendelkező, széles, alacsony nyomású gumiabroncsozású futóművel vannak felszerelve. A cég egyes típusainál – éppen a taposásból eredő talajtömörödés elkerülésére – a futóművek nyomtávolsága hidraulikus munkahengerek segítségével megnövelhető.


A hígtrágya-felhasználást külföldön és hazánkban is szigorú előírások szabályozzák. A szigorú előírások melletti gazdaságos hígtrágya-kijuttatás érdekében a Fliegl különböző kijuttató eszközöket gyárt.

A bemutatott eszközök, adapterek között szerepeltek a felszíni kiszórásra alkalmas kanalas- és ütközőlapos szórófejek, az ejtőcsöves berendezések, a különböző munkamélységben dolgozó talajba juttató, nyitó- és tárcsás csoroszlyás, valamint a különböző kultivátorszerszámmal felszerelt adapterek, injektáló berendezések .



A kijuttatásra vonatkozó előírások szabályozzák a kijuttatható nitrogén mennyiséget – különösen nitrátérzékeny területen –, ez egyben a kijuttatható adagmennyiséget is korlátozza. Ennek ellenőrzésére szinte valamennyi típus nyomócsövébe áramlásmérő-egység építhető be. A kijuttatott adagmennyiséget az áramlásmérő által szolgáltatott jelet – a munkaszélesség, valamint munkasebesség alapján – a fedélzeti komputer ellenőrzi, és rögzíti az egyéb üzemeltetési paramétereket. A legújabb fejlesztés eredményeként az Isobus adatátviteli rendszer, és a fedélzeti komputer alkalmazásával a tartálykocsi munkavégző szervei kommunikálnak a traktor mechanikus hajtású és hidraulikus működtető egységeivel. Ez a rendszer a különböző üzemmódokban történő elektronikus vezérlést, üzemeltetést biztosítja.


Nálunk – magyarországi viszonyok között – éppen a kisebb, vagy közepes állattartó telepek számának várható növekedéséből adódóan, a mobilkonténert alkalmazó hígtrágya-kijuttatás irányába nőhet meg az érdeklődés. A mobilkonténer a kijuttatás helyén, a táblaszélen telepíthető, nagy tartálytérfogatú tartálykocsival feltölthető, a táblán pedig az előzőekben ismertetett talajkímélő futóművel, talajba juttató adapterrel felszerelt tartálykocsival, vagy köldökcsöves talajba juttató adapterrel – melyek szintén felszerelhetők áramlásmérő berendezéssel – kijuttatható a hígtrágya.

A Fliegl tartálykocsik az igények minél szélesebb körű választékának kielégítésére telepi szivattyúval történő feltöltő nyílással és csavarszivattyús ürítéssel, légszivattyúval való feltöltéssel és ürítéssel készülnek horganyzott, illetve műanyag tartályos kivitelben.

A szilárd, vagy almos istállótrágya-szórás technológia gépei a letolólapos ürítőszerkezettel és függőleges csigás aprító, röpítőtárcsás szórószerkezettel, különböző nagyságrendben, egytengelyes, iker- és tridemtengelyes változatai kerültek bemutatásra.

A hazai mezőgazdasági anyagmozgatási technológiákban – a kalászos gabonák és kukoricabetakarító gépek kiszolgálásában – is nagy jelentősége lehet a mezőgazdasági futóművekkel szerelt kiközelítő csigás átrakó pótkocsik alkalmazásának. Ezen gépek közül a kisebb raktérfogatú egytengelyes, és a nagyobb raktérfogatú tridemtengelyes változatokat láthatunk üzem közben. Az átrakás természetesen a korszerű iker- és tridemtengelyes, letolólapos pótkocsik feltöltése közben került bemutatásra. Az átrakókocsis technológia gépeit a faapríték manipulálásában, a gumóstermények (burgonya és cukorrépa) átrakásában is láthattuk.


Ehhez a témakörhöz kapcsolódott az említett futóművek rugózási megoldásainak, hatékony működésének műpályán történő bemutatása, valamint a kormányzott futóművel szerelt tridemtengelyes pótkocsi fordulékonyságának, illetve a gumiabroncsok „radírozás-mentes” gördülésének szemléltetése.

 

Itt került bemutatásra a cég újabb fejlesztésű bálaszállító pótkocsija, melyen a bálák biztonságos rögzítéséről hidraulikusan működtetett szorító mechanizmus gondoskodik.


A bemutató másik blokkjában az újdonságnak számító traktoros homlokrakodókra, vagy teleszkópos homlokrakodók gémszerkezetére szerelt fűrésztárcsás gallyazó adapterek jelentettek érdekességet.



A program része volt a korszerű gyártó gépsorairól, valamint a folyamatos gyártást kiszolgáló gigantikus raktárbázisáról híres, új mühldorfi gyár megtekintése is, illetve a Fliegl Agro-Center kereskedelmi egység bemutatása.

A cégalapítás 40. évfordulójára szervezett szántóföldi, illetve gyakorlati gépbemutató, valamint a hozzá kapcsolódó állógépes kiállítás számos újdonságot mutatott be, a résztvevők pedig sok hasznos információhoz jutottak a gépek konstrukciós kialakítása és az alkalmazástechnológia vonatkozásában.

Kelemen Zsolt

A cikk szerzője: Dr. Kelemen Zsolt

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!