2024. október 22. kedd Elõd

- SZÓJARÁDIÓ - 2015. június

Agro Napló
A szója vetésterülete idén több mint 65 000 hektár, vagyis az előző évhez képest több mint 50%-kal nőtt. Több kezdő szójatermesztő szembesül a termesztés során felmerülő technológiai nehézségekkel, hiszen ez a kultúra nagy odafigyelést igényel, ahogy a profi szójatermesztők mondják: „a szójatermesztést tanulni kell”. A leggyakrabban előforduló termelői kérdéseket gyűjtjük össze SZÓJARÁDIÓ című, több hónapon keresztül futó összeállításunkban.

Mikor kell posztemergensen gyomirtani a szóját?

Az alap gyomirtások sok helyen nem kapták meg a szükséges 10–15 mm-es bemosó csapadékot az idei évben. Ezért a szója kelése vontatottan indult meg és mellette a gyomok is folyamatosan keltek. Szükségessé váltak a posztemergens kezelések.

Ilyenkor kritikus időszak a posztemergens gyomirtás pontos időzítése. A szikleveles állapotban levő szóját még ne gyomirtsuk, hiába láthatóak az ugyancsak szikleveles állapotban lévő gyomok.

Várjuk meg a szója 1-2 valódi leveles állapotát. Ezután lehet elkezdeni a posztemergens gyomirtásokat, a későn kelő szikleveles szóját így is fitotoxikus kár érheti.

1-2%-os tőpusztulás még mindig kisebb kockázat, mint a megkésett gyomirtás, ami a terület elgyomosodásához vezethet.

45 cm-es sortávolságra vetettem a szójámat. Ha a területem nem gyomos, akkor is indokolt a nyesés elvégzése?

Ha a preemergens gyomirtás sikeres volt és a szója gyorsan fejlődik, akkor is érdemes az első osztott levelek megjelenése előtt elkezdeni a sorközművelést. A szója ugyanis a gyors növekedéshez megfelelő talaj-levegő arányt igényel, amelyet a sorközművelő kultivátorokkal könnyen el lehet éri. Mindemellett a levegőzött talaja nitrogénkötő baktériumok fejlődéséhez is kedvező körülményeket biztosít.

Kell-e a szójának nitrogén?

A válasz röviden igen, mérsékelt mennyiségben és akkor, amikor szükséges.

A szója kevés nitrogén műtrágyát igényel, mivel teljes nitrogénigényének egy részét – körülményektől függően 20–70%-át – képes a légkörből fedezni. Azonban 2-4 lombleveles korig, amíg az aktív N-kötés meg nem indul, szüksége van ásványi nitrogénre.

3-4 leveles kortól a szója gyökerén kialakult gümőkben a N-fixáló baktériumok (Bradyrhisobium japonicum) aktívvá válnak és a levegőből megkötött N2-t a szójanövény számára felvehetővé teszik, amihez az energiát a növénytől nyerik.

Nitrogén kijuttatása – hangsúlyozottan mérsékelt – 20–50 kg/ha dózisban javasolt:

  • általában, starterként alkalmazva a fiatal növény N-ellátására az aktív nitrogénkötés megindulásáig (a gyengébb és szántás nélküli talajoknál mindenképpen),
  • amikor csekély a gümőképződés, vagy a N-kötés nem működik,
  • amikor a táblába először kerül szója,
  • hideg és száraz periódusban,
  • magas termésszintnél (3-4 t/ha) a hüvelykötés fázisában,
  • öntözéses technológiában öntözővízzel kijuttatva a virágzás után, a magtelés kezdetén.

A szükségtelen N-trágyázás növeli a költségeket és terheli a környezetet. A N túladagolásának kedvezőtlen hatásai is vannak, gyengébb termékenyülést és hüvelykötést, az állomány megdőlését, elhúzódó és egyenetlen érést, közvetve erőteljesebb gyomosodást okozhat.

A talaj jó kultúrállapotban tartása elősegíti a megfelelő tápanyagforgalmat, a N-kötő baktériumok érvényesülését.

Válaszadóink: dr. Bárány Sándor, Mándi Lajosné Dr., Fülöpné Kuszák Katalin

JÁTÉK

Játékra invitáljuk kedves Olvasónkat a agronaplo.hu szakportálon és facebook oldalunkon. A SZÓJARÁDIÓ tartalmára vonatkozóan június 10-től kérdéseket talál a főoldalon, a helyesen válaszolók között 3 db SZÓJATERMESZTÉS KORSZERŰEN című könyvet sorsolunk ki.

A cikk szerzője: Fülöpné Kuszák Katalin

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ismét időszerű a rókaimmunizálás

Ismét időszerű a rókaimmunizálás

Idén ősszel is sor kerül hazánkban a rókák veszettség elleni vakcinázására, amihez kapcsolódóan ezúttal is ebzárlat és legeltetési tilalom lép életbe...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?