2024. május 4. szombat Mónika, Flórián

Minőség és mennyiség

Agro Napló
Olyanok vagyunk, mint az angolok: folyvást az időjárást taglaljuk, az előrejelzéseket böngésszük. Hogyne tennénk, hiszen ami megtermett, azt mentjük, ami ezután teremne, azt védjük.

A májusi morzsolt kukorica sok helyütt májusi kukorica aratást jelentett és csöppet sem örülünk annak, hogy idén kétszer lehet kukoricát betakarítani. Az utolsó pillanatban előkészített talajokba május végéig, június elejéig vethető a Caussade 230-as FAO-számú ISBERI CS kukoricája. Vetni kell, mert a vízzel ellátott talajokban, rövid tenyészidejének köszönhetően a melegedő időjárásban biztos termést ad a kedvezőtlenebb körülmények között is.

A határszemléken már a repcéket és kalászosokat is mustráljuk, szolid bizakodással tervezve a várható termést. Valóban csak bizakodhatunk. Ugyan kikeltek, a jelentések szerint többségében jó állapotúak a repcéink, kalászosaink, de vajon jó egészségben meg tudjuk-e őrizni őket betakarításig?

A kalászosok tavaszi fejtrágyázása, gyomirtó-, rovarölő szeres kezelései két vihar között megtörténtek, de időben odaért-e mindenki a fungicides kezeléssel? Saját jó választásával bizonyosodott meg sok partnerünk, hogy a sárgarozsda fertőzéssel szemben toleráns SORRIAL, SOBBEL, SO 207 búzákkal, TRISMART tritikáléval már nyert. Az előbbieknél a fertőzésre érzékenyebb fajtáknál már az idei tünetek megjelentek, míg a viaszos levelű, szárú francia nemesítésű Caussade kalászosok jól állják a sarat. De nem felejthető, hogy mind a mennyiségi, mind a minőségi kalászos termesztéskor a növény kondicionálására, kalászvédelmére továbbra is figyelni kell.

Az alföldi és a dunántúli repce határbejárásokkor árgus szemmel figyeljük a repceállományokat is. Már most látható, hogy a BASALTI CS, TRIPTI CS hibrid repcék jó befektetést jelentenek a gazdáknak.


A tavasszal négyzetméterenként megmaradó 25–30 db tőszámsűrűség a legkedvezőbb ezeknél a hibrideknél. Kiválóan teleltek, tavasszal korán megindult a fejlődésük, egyöntetűen virágoztak, egységes középmagas állományt alkotnak. A kinevelt 18–22 oldalelágazás mindegyikén 36–46 db becőt számoltunk meg. Az állományok jelenlegi állapota és a korábbi évek üzemi tapasztalatai alapján mindkét hibrid esetében kedvezőek a terméskilátások. Figyelem! A repce még mindig nem hagyható magára. Számoljunk! A várható felvásárlási ár ismeretében érdemes-e megspórolni még egy rovarölő szeres növényvédelmi kezelést? A vaskos becők csábítóak a kártevők számára is. A kártevők felszaporodása akár 15–18%, az érett magvak kipergése további termésveszteséget okozhat! Ezt a veszteséget nem a hibridnek, csak saját magunknak róhatjuk fel, ha elmulasztjuk a becővédelmet.


A Caussade az elmúlt években számos új repcehibridet tesztelt országszerte. 3 év tapasztalataira alapozva az idei évben bevezetésre kerül a SIRTAKI CS is, mely egy új, magas hozamszintű hibrid. A SIRTAKI CS hibrid repce 2014-ben 4 t/ha feletti termésszintet ért el. Magyarország szinte minden megyéjében, eltérő adottságú területeken, különböző technológia alkalmazása esetén több helyütt 5 t/ha, de minden esetben 3 t/ha feletti hozamot adott. A BASALTI CS és a TRIPTI CS mellett a minőséget és mennyiséget is szem előtt tartó termelők repcehibridje 2015-től a SIRTAKI CS.

Molnárné Fehér Gyöngyi

Caussade fejlesztési felelős


További információ: CAUSSADE SEMENCES HUNGARY KFT.

2144 Kerepes, Szabadság út 252/B • Tel.: +36 28 789 685 • Fax: +36 28 786 951 info@caussade.hu • www.caussade-semences.hu

A cikk szerzője: Molnárné Fehér Gyöngyi

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Június végén kezdődhet az aratás

Június végén kezdődhet az aratás

Két hét múlva az őszi árpa aratásával megkezdődhetnek a nyári betakarítási munkák, ha az elkövetkezendő időszakban jelentős lehűlés nem érkezik – közö...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!