N-LOCK Magazin 2015. május

Agro Napló
A Dow Agrosciences Hungary Kft. jelen kiadványával kíván segítséget nyújtani, hogy az új időszakban előtérbe kerülő környezetmegörző technológiák alkalmazásával a magyar termelők hatékonyan, eredményességük javításával tudjanak helytállni az egyre erősödő versenyben.

Az N-LOCK (nitrogen stabilizátor) szerepe és hatása a nitrogén hasznosulására kukoricában

Kukoricában az elmúlt két év (2013-14) eredményei állnak a rendelkezésünkre. A 2013. évi vizsgálatainkkal megállapítottuk, hogy az N-Lock hatása a műtrágyák közül elsősorban a karbamid és a folyékony nitrogén (nitrosol) érvényesül. 2 kísérlet átlagában, ha az alap műtrágya karbamid volt és ezzel egymenetben történt a nitrapyrin bedolgozása a talajba, akkor a kezelés 9 %-al növelte a termést. A gyengébb, homokos talajon (4,5 t/ha termésszinten) csak 6  %-al volt nagyobb a termés, míg magasabb termésszinten (7,5 t/ha termésszinten) már 11 %-al volt nagyobb a termés.

A nitrosolos kezelés 8 %-al növelte a termésátlagot (11 t/ha-os termés mellett). A pétisó és az ammónium-nitrát esetében a hatás mérsékeltebb, de nem elhanyagolható (2-4 %), bár volt olyan terület, ahol a különbség elérte a 7 %-ot.

Hasonló hatást értünk el szilárd szerves-trágya alkalmazása esetén (3 %-os növekedés).


Az elmúlt két év vizsgálatainak (17 helyszín) átlaga szerint a termésnövekedés elérte a 6,9 %-ot, ami több, mint 0,6 t/ha-t jelentett. Ha magasabb trágyázási (min 100 kg/ha nitrogén hatóanyag) és termelési szint mellett történt az N-Lock kezelés, akkor a terméskülönbség elérte a 10,5 %, ami közel 1,1 t/ha-t jelentett.


A legjobb kísérleti helyen a termés 1,7 t/ha-al növekedett.

A vizsgálatainkból egyértelműen kiderült, hogy a termésnövekedés elsősorban az ezerszem tömeg növekedéséből fakadt. Amilyen mértékben nőtt az ezerszem tömeg, ugyanolyan arányban nőtt a termés. A kukorica fehérje tartalma is nőtt, azonban ennek mértéke nem volt jelentős és nem is volt szignifikáns (1-3 %).

A vizsgálatok során megállapítottuk, hogy az N-Lock egymenetben kijuttatható a Magyarországon engedélyezett kukorica gyomirtó szerekkel illetve baktérium tartalmú talajoltó készítményekkel.

Az N-Lock nevű nitrogén stabilizátor hatására a kijuttatott nitrogén hosszabb ideig ammónium formában marad.

Azáltal, hogy a nitrogén felvehető formában marad, növekszik a termés és a minőség. Az N-Lock elsősorban a karbamid műtrágyáknál, folyékony ammóniánál, a folyékony nitrogén oldatoknál és a híg vagy szilárd szerves trágyáknál fejtette ki kiváló hatását.

Kukoricában vetés előtt bedolgozva, kultivátorral egymenetben illetve állomány permetezéssel lehet kijuttatni. Állománypermetezés esetén a hatáskifejtéshez csapadék szükséges. A dózisa 2,5 l/ha. Az N-Lock növeli a kukorica termését 5-20 %-al.

Nagy adagú nitrogén visszapótlásnál nagyobb arányban növekszik a termés. Az N-Lock használata növeli a talajban a nitrogén visszatartást, csökkenti a nitrát kimosódását a talajvíz irányába és az üvegház hatású gázok légkörbe történő kibocsátását.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Komplex megoldások a Cortevától

Komplex megoldások a Cortevától

Az elmúlt években az agrár inputanyag-gyártók közötti vállalatfelvásárlások/egyesülések alaposan átrajzolták a gazdák hazai partnerkapcsolatait is. Az...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?