Vendégségben a SIMA-n

Agro Napló
A közelmúltban az Agro Napló nyereményjátékán elnyertem egy lehetőséget arra, hogy részt vegyek a nagy európai mezőgazdasági gépkiállítások egyikén, a párizsi SIMA-n. A hannoveri „Agritechnica”, a bolognai „EIMA” mellett ez a harmadik legnagyobb seregszemléje a mezőgazdasági gépgyártóknak. A kiállítási terület 27 hektár. A „felhozatal” ennek megfelelően alakult: a 2015. február 22. és 26. közötti öt kiállítási napon a világ 42 országából érkező 1740 kiállító termékeit több mint 248 ezer látogató tekintette meg. A látogatók 145 országból érkeztek. Jó volt tapasztalni, hogy magyarok is szép számmal és elsősorban szakmai érdeklődésüktől vezérelve látogattak el a rendezvényre. Az ez évi kiállítás minden mutatóját tekintve meghaladta a korábbiakat.

Egy ilyen léptékű seregszemlére jó, ha felkészülten megy az ember. Miután az időm korlátozott volt, meg szakmai érdeklődésem is lehatárolható, ezért két terület megfigyelését tűztem célul magam elé. Ezen az elhatározásomon azok után sem változtattam, miután belépve a kiállítás főpavilonjába úgy éreztem magam, mint a kisgyerek, aki betéved egy nagy játékboltba, s hirtelen mindent szeretne megfogni, kipróbálni.

A kiállítás választéka lenyűgöző volt. Megerősödött bennem: ma a mezőgazdasági termelés szinte minden műveletének elvégzéséhez van arra alkalmas gép. Valójában „csak” a gazdálkodó szándékai és lehetőségei, nem utolsósorban a pénztárcája dönti el, hogy mihez milyen gépet választ. A technikai fejlődés megállíthatatlan, különösen szembetűnőek az egyre szaporodó elektronikai megoldások.

Az előzetesen kiválasztott két terület szorosan kapcsolódik az aktuális érdeklődési körömhöz; az innovációhoz és a sávműveléshez. Az innováció iránti kíváncsiság szinte „adta magát”, hiszen a kiállítás hívószava az „innováció” volt és mintegy 600 innovatív újdonság került bemutatásra.

Az innovációs megoldások zömében a műszaki innovációk körébe tartoznak. A közöttük lévő eligazodást segítheti a nemzetközi zsűri által díjazott újdonságok listája, amelyről a hazai szaksajtó is informálta az olvasókat, illetve, amelyek megtekinthetők a kiállítás hivatalos honlapján, a www.simaonline.com-on is. Tudni kell, hogy a zsűri összesen 23 újdonságot díjazott: 2 arany- és 3 ezüstérmet, továbbá 18 különdíjat osztott ki. A díjazottak nagyobb hányada egy-egy konstrukciós megoldás, de 8 olyan is van, amelyek az elektronikai alkalmazásokkal kapcsolatosak, hozzájárulva ezzel a precíziós gazdálkodás technikai feltételrendszerének további javításához.

Meg kell említeni, hogy a két aranyérmes újdonság nagy múltú, elismert gyártókhoz kötődik:

  • a CLAAS Arion 400-as traktorcsalád vezetőfülkéje (1. ábra, bal kép), amely megnövelt felületének és panorámaszerű kialakításának köszönhetően a korábbiaknál jobb ki-, illetve rálátást biztosít a különböző munkaműveletek során. Ez a megoldás különösen előnyös a traktoros homlokrakodók használatakor, hiszen a tetőablakon keresztül a gépkezelő beláthatja a rakodógép teljes munkaterületét.
  • ExactEmerge Seed Drill: nagy sebességű vetésre alkalmas elektromos meghajtású vetőelem a John Deere precíziós szemenkénti vetőgépekhez (1. ábra, jobb kép).

    A vetőelem nagy előnye, hogy akár nagy sebesség mellett – a vetésnél a 20 km/h már annak számít – is képes a kukorica és a szója szemenkénti vetését megbízhatóan megoldani. A berendezés igazi értéke a megbízható ellenőrzés; a vezetőfülkébe telepített „SeedStar” fedélzeti számítógép, monitorral kiegészítve, alkalmas a vetőelemek beszabályozására és pontos működésének ellenőrzésére. Sőt: a teljes vetési munkafolyamat (területteljesítmény, munkasebesség stb.) a „Data Transfer” nevű, vezeték nélküli hálózaton keresztül akár irodai számítógépen vagy okostelefonon is követhető. A John Deere cég az ezüstérmes három innovatív megoldás egyikét is magáénak tudhatja. Az „AutoConnect” fantázianevű megoldás egy olyan automatikus munkagép-csatlakoztató rendszer, amely az alsó vonóhorgos és kardánhajtású munkagépek traktorhoz történő automatikus csatlakoztatását teszi lehetővé. Ezüstérmes lett még a Kverneland-Vicon „FastBale” nevű, folyamatos működésű nagybálázója és a Berthoud „B-safe” nevű biztonságos növényvédő szer betöltő rendszere, amely emberi kéz érintése nélkül végzi el a különféle szerek bejuttatását és bekeverését a növényvédő gép tartályába, sőt: még a kiürült göngyölegeket is elmossa.

1. ábra: a SIMA innovációs aranyérmesei

A különdíjas újdonságok részletes ismertetésétől eltekintek, azt azonban ki kell hangsúlyozni, hogy a zsűri dolga nem volt könnyű, hiszen, mint ahogy már említettem: közel 600 innovatív megoldás közül kellett kiválasztani 23-at, amelyeket végül elismerésben részesítettek.

A sávművelés eszközrendszere ugyancsak dinamikusan fejlődik. Az eljárás gyökerei az USA-ba vezetnek, ahol ez a vetőágy-készítési megoldás több évtizedes múltra tekint vissza.

A leginkább elterjedt technológiai változatok a következők:

Alapként: sávművelés, majd külön menetben: vetés + starter műtrágyázás.

  • Sávművelés hígtrágya sávos kijuttatásával, majd külön menetben: vetés.
  • Egy menetben: sávos talajművelés és gabonavetés.
  • Egy menetben: sávművelés, szemenkénti vetés, starter műtrágyázás és talajfertőtlenítés.

Az idő- és költségtakarékos eljárások kalászos gabonák és kapásnövények esetén is eredményesen alkalmazhatók.

A hazai alkalmazás az utóbbi esztendőkben kapott szárnyra, köszönhetően elsősorban a KITE erőfeszítéseinek. A sávművelés nem csodaszer. Figyelemre méltóak azonban – és ezt már hazai vizsgálati eredmények is megerősítik – azok az előnyök, amelyek végső soron az abszolút és fajlagos költségek csökkenését is eredményezik.

Az eljárás iránti érdeklődés nem csak hazánkban, de Európa számos országában fokozódik. A gyártók reakciója ennek megfelelően alakult: megtapasztalhattam, hogy a talajművelésben, vetésben és tápanyagellátásban érdekelt gyártók szinte mindegyike megmutatta a maga sávművelő eszközét. A cégek többsége a sávműveléshez további műveletek egyidejű elvégzésére alkalmas kiegészítő berendezéseket is bemutatott. Jó példa erre a HORSCH „Focus TD” fantázianevű megoldása (2. ábra), amely a vetőágy-készítés mellett alkalmas az egyidejű vetésre és starter műtrágya kijuttatására is. A felépítmény két tartály, melyek együttes térfogata 5000 liter és megoszlásuk a vetőmag és a műtrágya között 40:60%.

A jelenlegi kivitelű gép egyaránt alkalmas gabona- és repce-sortávolságú állomány sávművelésére és vetésére.


2.ábra: a Horsch kombinációja

A KUHN „Striger” nevű berendezése (3. és 4. ábra) a klasszikus sávművelő berendezések öt elemének korszerű kivitelét szemlélteti. A vetőelemmel és a starter műtrágya kijuttatására szolgáló elemmel ellátott művelőeszköz előtt két, mögötte egy tárcsasor és egy különleges kialakítású záró henger található. Lényegében hasonló kialakítású a GASPARDO által bemutatott „Zebra” is, amely, társaihoz hasonlóan, többféle sortávolságú növényhez használható.


3.ábra: a KUHN sávművelője

4. ábra: a KUHN sávművelője

Néhány szubjektív megjegyzés:

  • A korszerű mezőgazdasági technika iránt tapasztalt érdeklődés óriási. Komplett családok, baráti társaságok együtt látogattak el a kiállításra, minek következtében szembetűnően sok volt a gyermek. Nem lehet elég korán kezdeni a mezőgazdasági technika megismertetését, megszerettetését.
  • A reklámanyagok iránti tülekedést hasonlónak tapasztaltam, mint nálunk; a céges hólapátokért, vödrökért és egyéb csecsebecsékért ugyanúgy sorakoztak az emberek, mint itthon. Ahogy meg tudtam ítélni: a „sláger” az erősített polietilén szatyor volt, harsogó színekben és – funkcióját tekintve – már-már gigantikus méretekben (5. ábra).


    5. ábra: sorban állás reklámszatyorért
  • Apropó: méretek. A kiállításon látottak alapján úgy tűnik, hogy a gépméretek növekedése tovább tart. A kiállított berendezések között ugyan találkoztam kisebbekkel is, azonban egyértelmű volt a „nagygépek” dominanciája. Nyilván a gyártók is ismerik a birtokméretek alakulását, ezzel együtt: fejlesztéseik továbbra is a méretnövelés irányába mutatnak.
  • Miután életemben most jártam először Párizsban, a kiállítás mellett kevéske időm arra is jutott, hogy turistáskodjak egy kicsit. A SIMA-ra tekintettel Párizst a világ „agrár-fővárosának” nevezték ki, ennek számos megjelenésével a városban is találkozhattam (6. ábra). Ezzel együtt és ettől függetlenül: Párizst érdekesnek találtam a maga sokszínűségével, nyüzsgésével és nevezetességeivel. Csak ajánlani tudom mindenkinek.

6. ábra: a SIMA zászlósora a Champs Elysés két oldalán
  • Hálás vagyok a sorsnak, az Agro Naplónak és a szerencsémnek, hogy életem újabb hasznos szakmai tapasztalatokkal és szép élményekkel gazdagodott. Köszönet érte!

Dr. Husti István

A díjazottak listája: www.bit.ly/gep-mix-2014-december

Képgaléria: www.facebookcom/agronaplomagazin

A cikk szerzője: Dr. Husti István

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!