Tematikus utca, kibővült szántóföldi bemutató

Agro Napló
Átadták Szentlőrincen az országosan is egyedülálló, a Baranya Megyei Vállalkozói Központ Vásárcentrumának közvetlen szomszédságában felépült Kistermelők Házát, ami egész éven át, mint speciális piac és közösségi tér működik, lehetőséget teremtve a térség termelőinek és vállalkozásainak termékeik piacra segítéséhez, e mellett szakmai napok, tanfolyamok és különféle rendezvények megtartására.

Már javában zajlanak az ország harmadik legnagyobb mezőgazdasági és élelmiszeripari szakkiállítás és vásárának előkészítő munkálatai, ami ebben az esztendőben is számos újdonsággal várja a szakmai közönséget.

Folyamatosan érkeznek a jelentkezések, vannak visszatérő kiállítóink, de sok olyan is, aki most először jelenik meg a Szentlőrinci Gazdanapokon – mondja Végh Gábor, vásárigazgató.

A korábbi évekhez hasonlóan, idén is nagy hangsúlyt helyezünk arra, hogy minél több kisebb méretű agrárvállalkozás, termelő vehessen részt a szakkiállításon, mutathassa be termékeit egyénileg, vagy akár közös standokon. A most átadott Kistermelők Házát is bekapcsoljuk a Gazdanapok rendezvényeinek sorába, azonban miután a vásár területén kívül helyezkedik el, ezért elképzelhető, hogy a szakmai napok, konferenciák helyszíne lesz majd.

Néhány hónapja új vezető áll a Baranya Megyei Vállalkozói Központ élén, Pohl Marietta személyében.

A területfejlesztés területéről jöttem, nagyon sok a korábbi és a mostani munkám közötti kapcsolódási pont – mondja. Egy jól működő, közel négymilliárd forintos, mikrohitelezésre fordítható portfólióval rendelkező központot vettem át. A volt ügyvezető igazgatóval, Sigora Irmával is jó a kapcsolatom, sok segítséget kapok tőle a munkámhoz.

A magam részéről a jövőben a mezőgazdasági vállalkozások segítését kívánom még inkább előtérbe helyezni, ehhez jó lehetőséget teremt az országosan egyedülálló Kistermelők Háza, ahol folyamatosan mód nyílik a termelők, az agrárvállalkozók termékeinek megismertetésére, a helyi termékek piacra juttatására.

E mellett szeretnék benne meghonosítani egy vidékfejlesztési módszert, hogy ne csak hagyományos piacként segítse a termelőket, hanem képzések, konferenciák helyszíne is legyen, valamint egy találkozási pont termelők, szakértők, tanácsadók között, ahol a gazdálkodók közvetlenül kaphatnak választ felmerülő problémáikra. 

A cél, hogy a ház úgynevezett inkubátorházként is működjön.

Kitér arra is, e mellett nagy hangsúlyt helyez az immár az ország harmadik legnagyobb agrárvásáraként számon tartott Szentlőrinci Gazdanapok mind sikeresebbé tételére. Ennek érdekében már felvette a kapcsolatot a szaktárcával, s megkezdte az újabb támogatási lehetőségek felkutatását. Mindemellett számos újdonság bevezetése is a tervei között szerepel, az egyik ilyen a termelők bemutatására egy úgynevezett tematikus utca kialakítása.

A Szentlőrinci Gazdanapok idén július 31–augusztus 2. között kerül megrendezésre. A szervezők várják a kiállítók jelentkezését!


Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!