Több mint húszezer aláírás gyűlt össze a méhek és a mezőgazdasági termelők védelmében

Agro Napló
A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) csütörtöki ülésén elfogadta a méhek és a mezőgazdasági termelők védelmét sürgető európai polgári kezdeményezés aláírásainak ellenőrzéséről szóló jelentést.

Az NVB határozatában rögzítette: a Mentsük meg a méheket és a mezőgazdasági termelőket! Méhbarát mezőgazdaságot az egészséges környezetért elnevezésű polgári kezdeményezést 2019. szeptember 30-i hatállyal vette nyilvántartásba az Európai Bizottság. A koronavírus-járvány miatt a támogató nyilatkozatok gyűjtését 2021. szeptember 30-áig meghosszabbították.

A szervezők az európai polgári kezdeményezés támogatására gyűjtött papíralapú nyilatkozatokat – összesen 39 íven gyűjtött, 339 nyilatkozatot – 2021. november 15-én, míg az online formában gyűjtött támogató nyilatkozatokat 2022. április 29-én nyújtották be a Nemzeti Választási Irodához ellenőrzés céljából. A szervezők összesen több mint 22 ezer támogató nyilatkozatot gyűjtöttek – értesült a közleményből az Agro Napló.

Az NVI-nek három hónap állt rendelkezésére, hogy valamennyi támogatói nyilatkozatot az uniós és a magyar jogszabályokban meghatározottak szerint tételesen megvizsgálja.

Az aláírások ellenőrzése után az NVI megállapította, hogy a támogató nyilatkozatok közül 20 705 volt érvényes. Az NVB csütörtöki ülésén elfogadta az NVI jelentését az aláírások ellenőrzéséről. Az NVB igazolást állít ki a hiteles aláírások számáról, ezt megküldi a kezdeményezés kapcsolattartóinak, akik azt továbbítják az Európai Bizottsághoz.

Az európai polgári kezdeményezés jogintézménye lehetővé teszi, hogy az Európai Unió állampolgárai közvetlenül felkérjék az Európai Bizottságot, terjesszen elő jogalkotási javaslatot a hatáskörébe tartozó területen. A polgári kezdeményezést a 27 uniós tagország közül legalább hétből származó, legkevesebb egymillió uniós polgárnak kell aláírásával támogatnia. A hét tagállam mindegyikében össze kell gyűjteni az adott országra vonatkozó minimálisan szükséges számú aláírást, ez Magyarországon 15 750-et jelent.

(Forrás: MTI)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Méhek nélkül nem lesz élelmiszer

Méhek nélkül nem lesz élelmiszer

A boltban minden hatodik élelmiszer a méheknek köszönhető: ha nincs méh, akkor nincs élelmiszer, nincs gyümölcs sem – mondta az agrárminiszter az euró...

Újabb bárányár-emelkedés az EU-ban

Újabb bárányár-emelkedés az EU-ban

Az Európai Unióban a tizenötödik héten tovább emelkedtek a nehéz- és a könnyű bárányárak. Az emelkedés eredményeként már a könnyű bárányár is meghalad...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?