OPTIMUM® AQUAMAX® hibridkukoricák - jelentős terméshozam-előnyök, minden körülmények között!

Agro Napló
A DuPont Pioneer kutatási eredményei szerint az Optimum® AQUAmax® hibridek vízhiányos környezetben átlagosan 6 százalékkal növelik a terméshozamot, jelentős terméselőnyt kínálva a gazdálkodók számára az aszályos évjáratok átvészelésére.


BRÜSSZEL, Belgium, 2015. március 26. — A DuPont Pioneer mai bejelentése szerint a Journal of Crop Science szaklap közzétette egy aszálystressz alatt vagy korlátozott vízellátási viszonyok között termesztett kukoricahibridekkel kapcsolatos, több éve folyó kísérlet eredményeit. Az eredmények tudományosan igazolják a Pioneer® Optimum® AQUAmax® hibridjeinek hatékonyságát, melyek révén a gazdálkodók aszálystressz esetén, valamint kedvező termesztési körülmények között egyaránt kiemelkedően magasabb terméshozamot érhetnek el. „A DuPont Pioneer ezen és kapcsolódó kutatási erőfeszítései valódi előrelépést jelentenek annak megértésében, hogy mely tényezők járulnak hozzá az aszálytűréshez, valamint hozzásegítenek minket ahhoz, hogy továbbra is kiváló terméshozamú kukoricahibridekkel lássuk el a világ és Európa termesztőit” – nyilatkozta Jeff Rowe, a DuPont Pioneer európai igazgatója.

A nemzetközi közösségre vár a feladat, hogy megoldást találjon a fenntartható élelmiszertermesztés problémájára, és ennek keretében arra, hogy miként lehet kielégíteni az egyre növekvő népesség élelmiszerigényét a kedvezőtlen környezeti változások közepette. Globális szinten a víz hiánya jelenti a legnagyobb akadályt a mezőgazdasági és az élelmiszertermelési hatékonyság terén: a szárazság által okozott kár eléri az évi  13 milliárd dollárt. A vízhiány és az aszály az Európai Unióban is egyre gyakrabban és szélesebb körben tapasztalható jelenség. Az Európai Bizottság Környezetvédelmi Főigazgatóságának jelentése szerint az elmúlt harminc év aszályainak költsége Európában 100 milliárd euróra rúg. A Bizottság az éghajlatváltozás miatti átlaghőmérséklet-emelkedés esetén az európai vízhelyzet további romlására számít. A vízhiány immár nem csupán néhány távoli térséget, hanem mind az 500 millió európai uniós polgárt  érintő probléma.

 

A kutatás főbb eredményei

A több éves kutatás keretében irányított környezetben végzett, átfogó kísérletekre: üzemi méretben végzett termésméréses és tőszámkísérletekre került sor. A 78 Optimum® AQUAmax® hibridet, valamint a gazdák által az Egyesült Államok kukoricatermesztő övezetében termesztett 4200  hibridből álló mintát össze-

hasonlító kiterjedt adatok több, mint 10 700 amerikai gazdaságból származtak.

  • A gazdaságban végzett kísérletek során az Optimum® AQUAmax® hibridek korlátozott vízellátási körülmények között átlagosan 6,5 százalékkal, kedvező termesztési körülmények között pedig 1,9 százalékkal magasabb terméshozamot produkáltak.
  • Korlátozott vízellátási körülmények között az Optimum® AQUAmax® hibridek terméshozama nagyobb növénypopuláció (azaz magasabb hektáronkénti tőszám) esetén a többi hibridhez képest magasabb volt. Az Optimum® AQUAmax® hibridek által kínált terméshozam-előny a növénypopuláció növekedésével a többi hibridhez képest egyre nőtt.

„Kutatóink ezt az átfogó vizsgálatot a terméshozam-potenciál fenntartására és javítására, a korlátozott nedvesség miatti termelői kockázat minimalizálására és a világ élelmiszer- és takarmányigényének fenntartható kielégítésére tett kötelezettségvállalásunk részeként folytatták le” – mondta Arlo Thompson, a DuPont Pioneer európai kutatás-fejlesztési igazgatója.

„Európában 2012 óta nagy sikerrel értékesítjük az Optimum® AQUAmax® termékeket. Ez alatt az idő alatt egyre több vásárló ismerte fel a termékeink és az általunk nyújtott agronómiai támogatás előnyeit, ami ékesen bizonyítja, hogy az európai gazdálkodók nagyra értékelik  új nemesítési programjaink által kínált innovatív megoldásainkat” – fűzte hozzá végül Jeff Rowe, a DuPont Pioneer korábban idézett európai vezetője.

Európában az Optimum® AQUAmax® hibridek iránt várhatóan továbbra is erőteljes kereslet mutatkozik, tekintettel arra, hogy a termékek – „ha esik, ha fúj” – minden körülmények között kiválóan teljesítenek.

A DuPont Pioneer a korszerű növénygenetikai megoldások világvezető fejlesztője és szállítója, amely világszerte több mint 90 ország gazdálkodóit látja el kiváló minőségű vetőmagokkal. A Pioneer agronómiai támogatás és szolgáltatások nyújtásával segíti a gazdálkodókat termelékenységük és jövedelmezőségük növelésében, és arra törekszik, hogy a világ minden részén fenntartható mezőgazdasági rendszereket fejlesszen ki. Science with Service Delivering Success®.

A DuPont (NYSE: DD) innovatív termékei, anyagai és szolgáltatásai révén 1802 óta látja el a nemzetközi piacot világszínvonalú tudományos és fejlesztési megoldásokkal. Meggyőződésünk, hogy a vásárlókkal, kormányokkal, non-profit szervezetekkel és véleményformálókkal együttműködve megoldást találhatunk az olyan globális kihívásokra, mint a világ egészséges táplálékellátásának biztosítása, a fosszilis energiahordozókra való ráutaltság csökkentése, valamint az élet és a környezet védelme. A DuPont csoporttal és a szegényebb rétegek életkörülményeinek javítását célzó ún. inkluzív innováció iránti kötelezettségvállalásaival kapcsolatos további információkért kérjük, látogasson el a www.dupont.com oldalra.

2015.03.26.

Irodalom

Environment Directorate General of the European Commission http://ec.europa.eu/environment/water/quantity/scarcity_en.htm 

Boyer, J.S., P. Byrne, K.G. Cassman, M. Cooper, D. Delmer, T. Greene, et al., 2013. The U.S. drought of 2012 in perspective: A call to action. Global Food Security 2(3):139-143. doi.org/10.1016/j.gfs.2013.08.002

Lott, N., and T. Ross, 2000. NCDC Technical Report 2000-02, A Climatology of Recent Extreme Weather and Climate Events. [Asheville, N.C.]: National Climatic Data Center.

 

Máté József

DuPont Pioneer Kommunikációs Menedzser, Európa


A cikk szerzője: Máté József

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Újdonságok az őszi Portfólió Farmokon

Újdonságok az őszi Portfólió Farmokon

A Corteva Agriscience idén ősszel három helyszínen, Szarvason, Dombóváron és Debrecenben tartotta meg szántóföldi növénytermesztési és növényvédelmi b...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?