2024. április 28. vasárnap Valéria

Konfekció helyett testre szabott megoldások!

Agro Napló
Kukorica variációk A Kwizda Vario rendszer segítségével partnereink saját döntéseik alapján állíthatják össze a számukra leginkább szükséges szerkombinációkat. Ez a megközelítés újdonságnak számít a hazai növényvédő szer piacon. A kukoricatermesztés akár táblánként változó kihívásaira rugalmas és testre szabott megoldásokat tudunk így nyújtani. Ezt a flexibilitást az előre „bedobozolt technológiai csomagok” nem adják meg a termelőknek.

Tekintsük át két gyakorlati példa segítségével, hogyan is valósulhat meg a Vario technológia!

Általánosan előforduló problémák a kukorica növényvédelmében:

1. Variáció

A kukorica itt olyan területre kerül, ahol drótféreg károsításra lehet számolni és nehezen irtható magról kelő egyszikű gyomok fertőzése is várható.

 

Belem 08 MG, (0,8% cipermetrin)

Új talajfertőtlenítő granulátum!

A talajlakó kártevők ellen hatásos védelmet biztosít a kukorica számára a Belem 08 MG talajfertőtlenítő granulátum.

A benne található hatóanyag a cipermetrin és a kijuttatás módja egyaránt újdonságnak számít a hazai talajfertőtlenítő piacon.

A kijuttatáskor egy kanalas adapter segítségével a granulátum az elvetett vetőmag köré pajzsot vonva védi a csírázó növényt az oldal irányból támadó drótféreg lárvák támadásától is. Ezt a speciális adapter, a Kwizda grátisz biztosítja a termékvásárlók részére. A Belem 08 MG dózisa 12 kg/ha, és vetéssel egy menetben a vetőgép mikrogranulátum szórójával adagolható a talajba.

Corn Top, Akris (dimethenamid-P 280 g/l + terbutilazin 250 g/l) + Clio (336 g/l topramezon) Break-Thru (nedvesítő szer)

Kukorica gyomirtó termékpár

A nehezen irtható magról kelő egyszikű gyomok, mint például a muharfélék és a kakaslábfű egyre nagyobb veszélyt jelentenek a kukoricatermesztésben. Több hullámban is képesek csírázni és gyökérváltásuk után már csak kevés, biztonsággal használható gyomirtó szer áll rendelkezésre. A Clio nevű készítményben található topramezon hatékonyan irtja a kukoricában ezeket a fűféle gyomokat. Mintegy 10 napos tartamhatással rendelkezik, így az utólagos gyomkeléseket is blokkolja. A magról kelő egyszikű gyomokon kívül gyakorlatilag az összes jelentős kétszikű gyomot is jól irtja. Ideális kombinációs partnerével, az Akris talajherbiciddel levélen és talajon keresztül egyaránt ható termékpárt alkot. Az Akris csírázásgátló tartamhatása az egyszikű gyomok ellen 30 nap, ezért a kukorica sorzáródásáig elegendő védelmet biztosít. A Corn Top tartamhatása és rendkívül széles gyomirtási spektruma révén biztosítja a korai post kukorica gyomirtás sikerét, utógyomosodás nélkül.

Route (8,5% N + Zn (cink-ammónium-acetát formában))

Gyökeresedést elősegítő lomb­trágya

A korai kukorica gyomirtások ideális cinktartalmú lomb­trágyája a Route. Ez annak a tulajdonságának köszönhető, hogy nemcsak levélen, hanem talajon keresztül is képes hasznosulni. Az ilyen típusú kezelések idején a kukorica még csak 2–4 leveles, ezért a kiszórt permetlé jelentős része nem a kukorica levelére, hanem a talajra kerül. Ez a legtöbb cinktartalmú lombtrágya esetében jelentős veszteséget jelent, a Route speciális cink-ammónium-acetát hatóanyaga ezzel szemben megtalálja az utat a növényben a hasznosulás felé nemcsak a levélen, hanem a talajon keresztül is.

2. Variáció

A kukoricának a korai vetésidő miatt valószínűleg meg kell majd küzdenie az alacsony talajhőmérséklet miatt kialakuló relatív foszforhiánnyal. A területen erős rhizómás fenyércirok fertőzésre lehet számítani, és szeretnénk elkerülni, hogy a tavalyi évhez hasonlóan ismét DON, vagy Afla toxin problémái legyenek a betakarított terménynek.

 

PS Perfect, (Pannon Starter + Trichoderma asperellum gomba szaporító képletek)

Biológia hatóanyagot is tartalmazó starter műtrágya

A kiváló starter hatás ennél a terméknél párosul a talajból támadó káros gombák (pl. fuzárium fajok) kártételének csökkentését eredményező biológiai hatással. Kukoricában a tavalyi kísérleti adatok alapján a DON és Afla toxin mentesítési programunkban kulcsszerep vár e termékünkre.

Cornado, (Monsoon+ Overdose)

Kukorica post emergens gyom­irtó termékpár

Ezt a herbicid párost egyedi összetétele alkalmassá teszi a legnehezebb helyzetek megoldására. Kiválóan dolgozik az évelő fenyércirok és az olyan nehezen irtható magról kelő kétszikű gyomok ellen is, mint például a selyemmályva, keserűfű félék, csattanó maszlag. Az évelő kétszikű gyomok leküzdése sem jelent számára akadályt!

 

Wuxal Cink, (5% N, 5,7% SO3, 6% Zn)

Biztonságos cinkellátás, igen nagy biológia hatékonysággal

A kukorica sorzáródás környékén történő permetezéskor már elhanyagolható az a permetlé mennyiség, amely a növény levelei helyett a talajra kerülne. Ebben a fenofázisban a levélen keresztül történő cinkellátás hatékonyan végrehajtható a Wuxal Cink segítségével.

Természetesen az itt bemutatott variációk mellett számos egyéb kombináció is összerakható az adott terület, a termesztési intenzitás és az évjárat függvényében. Vario Basic technológia esetén legalább 3 terméket, Vario Max technológia esetén legalább 5 terméket szükséges választani a program teljesítése érdekében.

Keressen minket, Önnek is megtaláljuk a legjobb variációt!

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!