Díjparádé a kukorica termésverseny eredményhirdetésén

Agro Napló
A Kukorica Termésverseny a legkiválóbbak megmérettetésén túl egy, a hitelesített, gyakorlati tapasztalatokból építkezõ minõségi adatbázis-forrás, mindenki, aki segíti ennek a gyarapodását, a kukoricatermesztés fejlesztéséért hoz áldozatot, hozzájárulva ezzel a gazdák versenyképességének hosszú távú fennmaradásához. E gondolatok fejezik ki leginkább a Magyar Kukoricaklub, ezen belül az immáron IV. alkalommal megrendezett Kukorica Termésverseny eszmeiségét.  

A 2012. év mérföldkő volt az egyesület életében, hiszen a termésverseny megszervezésének nemzetközi szintre emelésével megvalósult az alapítók elképzelése, hogy a szervezet ne csak a tagságának összetételével, de tevékenységének kiterjesztésével is átlépje a határokat.

Ünnepélyes keretek között, a gödöllői Grassalkovich-kastély adott otthont a verseny legjobbjainak megjutalmazására, ahol a részt vevők még egy rendkívül magas színvonalú előadást is meghallgathattak a Jövő mezőgazdasága a mezőgazdaság jövője címmel Popp József egyetemi tanár előadásában. Az előadás összefoglalóját a 18–19. oldalon olvashatják.

Nagyon sokat emelt az ünnepség színvonalán és értékén, hogy a verseny szponzorai értékes különdíjakkal járultak hozzá az általunk átadott tanúsítványokhoz, oklevelekhez és díjakhoz. Külön ki kell emelni, hogy ezek a különdíjak nem csak pénztámogatások voltak, hanem sok esetben tartalmazták a tudáshoz való hozzájutás lehetőségét (pl.: szakkönyvet, szaklap-előfizetést, választható szakmai utat). A szponzori támogatások révén a Kukorica Termésverseny a professzionális rendezvények rangjára emelkedett.

 

A Monsanto Hungária Kft. kezdettől fogva fő támogatója a Kukorica Termésversenynek.

 

Miért tartja fontosnak a termésversenyen való főszponzori részvételüket? − kérdeztük Szanyi Istvánt, a Monsanto Hungária Kft. ügyvezetőjét. 

- Véleményem szerint a termésverseny jóval komplexebb megmérettetés, mint az azonos körülmények között lebonyolított GOSZ –VSZT posztregisztrációs kísérletek, vagy mint a TOP 20 kísérletek. A hibrid önmagában nem oldja meg a termesztés során felmerülő problémákat. Az adott hibridhez mindig tartozik egy adott technológia, ami lehet tőszám, vagy mûtrágya reakció, lehet vetésidő, vagy a talajmûvelés kérdése. Ezen a versenyen nem csak a fajta, hanem a köré fonódó technológia, és nem utolsó sorban a szaktanácsadás, ami versenybe száll. A komplexitás és a gyakorlati tapasztalatok szerzése azok a tényezők, melyek miatt letettük a voksunkat a verseny mellett.

 

 


 

Szanyi István, a Monsanto Hungária Kft. ügyvezetője

 

 

Az idei évben is nagy értékû díjakat ajánlottak fel a verseny győzteseinek. 



- A különdíjak felajánlásánál fontosnak tartjuk, hogy miként tudjuk a termelők szakmai tudását még tovább bővíteni. A feljegyzett adatoknak és a feltárt összefüggések kiértékelésének nagy jelentőséget tulajdonítva ajánlottunk fel idén a régiógyőztesek részére egyenként 600 000 Ft értékû meteorológiai állomás vásárlására jogosító utalványt.

 

A versenyről



2012-ben száraz és öntözött, valamint hagyományos és szántás nélküli mûvelési kategóriákban lehetett jelentkezni. A verseny 5 hazai és 7 határon túli kategóriákban zajlott.

A kedvezőtlen időjárási körülmények ellenére a szervezőbizottság úgy döntött, hogy területi, vagy mûvelési kategória összevonást nem alkalmaz, hogy ezzel elismerje a versenyzők kitartását, illetve ösztönzést adjanak a jövőre nézve. Így lehetővé vált, hogy valamennyi meghirdetett kategóriában sor kerüljön helyezések és díjazás megállapítására, valamint lehetőség nyílt az újonnan bevezetett Kárpát-medencei Nagydíj fokozatainak első alkalommal történő elnyerésére.

A termésverseny országos és Kárpát-medencei abszolút győztese Papp György Nyírderzsről. Terméseredménye 16 496 kg/ha, melyet a DKC 4490 hibriddel tudott elérni.

 

 


 

A Kukorica barométer címû kiadvány letölthető ITT 

 
 


 

 -ga-

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!