Végre egy termék, amely megoldja a nitrogénhasznosulás kérdését (x)

Agro Napló
A KITE tradicionálisan és a jövőt tekintve is fontosnak tartja a kutatás-fejlesztés területét, a világon fellelhető számos technikai, technológiai újdonság megismerését, feltérképezését – hangzott el Szabó Levente, a Kite Zrt. vezérigazgatójának előadásában Budapesten, a Dow AgroScienes (továbbiakban DAS) és a KITE közös rendezvényén. Fontos továbbá – szögezte le –, hogy a vállalat az innovációkat adaptálja, kiegészítse, kompletté tegye, majd ezekből teljes körű ajánlatot biztosítson a vele kapcsolatban álló termelők részére, egyúttal a magyar mezőgazdaság fejlődését szolgálva. Elsősorban azokat a termékeket preferálják, amelyek beilleszthetők e fenti célokat szolgáló komplex technológiai sorba.


 Az N-Lock™-ról

Egy összefoglalóval kezdeném a beszámolót, mégpedig Papp Zoltánnak, a DAS fejlesztőjének előadásából kiragadva.  Az N-Lock™ egy nitrogénstabilizátor, a Dow-fejlesztés legújabb ékköve, amely a hígtrágya, szerves trágya, folyékony műtrágya (pl. Nitrosol), karbamid kijuttatásakor optimális terméspotenciált és kevesebb nitrogénveszteséget eredményez. Ezáltal az N-Lock különösen a nagy nitrogénigényű növényi kultúráknak (kalászos gabona, repce, kukorica) biztosít optimális nitrogénfelhasználást. A modern formulációjú készítmény egyszerűen alkalmazható 2,5 l/ha dózisban és hosszú hatástartammal rendelkezik. Az N-Lock készítményben lévő Nitrapyrin hatóanyagot mikrokapszulák tartalmazzák.

A hatóanyag a mikrokapszulákból diffúzió segítségével fokozatosan szabadul ki, ez a folyamat biztosítja a hosszú hatástartamot (a talaj hőmérsékletétől és nedvességétől függően néhány héttől több hónapig) és a rugalmas felhasználást.

 

Mit mutat a gyakorlat?

Hazai viszonylatban az összes műtrágya-felhasználásunk mintegy 70%-a nitrogén műtrágya felhasználást jelent.

A kijuttatott nitrogén műtrágyák mintegy 80%-a vetéssel bezárólag, a többi 20% pedig fejtrágyaként kerül kijuttatásra kukoricában – számolt be Hadászi László, a KITE fejlesztési és szaktanácsadási igazgatója.

A cél az, hogy több menetben, a növény fenológiai igényéhez igazítsuk a kijuttatást – ennek sokszor időjárási és fizikai korlátai vannak –, illetve, hogy csökkentsük a nitrogénveszteséget, amelynek mértéke hazai mérések szerint körülményektől függően akár 40–70% is lehet. Fontos továbbá, hogy stabil nitrogénformát alkalmazzunk. A növény az ammóniumiont és a nitrátiont képes felvenni, de a nitrát nagyon mobilis, könnyen elvész.

A nitrogénhasznosulás növelése érdekében ezt a lebomlási folyamatot (nitrifikáció) kell lassítanunk, vagyis, amikor az ammóniumionból nitrit, majd nitrátion lesz.                                                          

A KITE 2013 óta több kultúrában is teszteli az N-LOCK™ nitrogénstabilizátort, méréseik egyértelműen azt igazolják, hogy használatával csökken a nitrogénveszteség, Hadászit idézve: „Végre egy termék, amely megoldja a nitrogénhasznosulás kérdését”.

Az őszi búza kísérleteikben például a talajban történő kimosódást vizsgálva megállapítható, hogy egyértelműen csökkent a kimosódás mértéke. A grafikonon látható, hogy nőtt az ammóniumion tartalom a talaj felső rétegében (0–30 cm) és csökkent a nitrátion tartalom a talaj mélyebb rétegeiben. A kezelést követő egy hónap múlva több felvehető nitrogén volt a talaj felső rétegében, a kezelést követő két hónappal még volt felvehető nitrogén a talaj felső rétegében.



Kukoricában beállított kísérleteikben megállapították, hogy egyszeri nagy adagú nitrogén fejtrágyázással, N-LOCK™-os kiegészítéssel biztosítani tudjuk a kukorica egész tenyészidőszakában a megfelelő és egyenletes nitrogén ellátottságot.

A szakember felhívta a figyelmet arra, hogy az N-LOCK™ használatát nagy nitrogénigényű kultúrákban javasolják, mint a kalászos, repce, vagy kukorica. Kizárólag intenzív termesztéstechnológia esetén hatékony, s csak bizonyos műtrágyaformák esetén fejti ki látványosan hatását, ez a folyékony nitrogén, a szerves trágyák és a karbamid. Fontos a kijuttatás időzítése is, repcében és kalászos gabonában kora tavasszal az első fejtrágyázáskor, kukoricában vetés előtt bedolgozva vagy kultivátorozással egy menetben.

Hangsúlyozta, hogy az N-Lock használatával nem lehet csökkenteni a kijuttatott nitrogén mennyiségét, hanem a kijuttatott nitrogén hasznosulását lehet javítani.

Akár becsukott szemmel is, hónapról hónapra megtalálhatja az Olvasó az Agro Naplóban az „egylapos” N-LOCK magazint.

A Dow AgroSciences Hungary Kft. jelen kiadványával kíván segítséget nyújtani, hogy a 2014–2020 közötti Közös Agrárpolitika keretein belül meghatározott környezetmegőrző/környezeti terhelést csökkentő technológiák alkalmazásával a magyar termelők hatékonyan, eredményességük javításával tudjanak helytállni az egyre erősödő versenyben– nyilatkozta Sándorfy András, a cég marketing igazgatója.


Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!