2024. április 29. hétfő Péter

Gépmustra - 2015 március

Agro Napló
Új francia vetőgépGyepfelújító gép

Új francia vetőgép

A nemrég alapított francia Sky mezőgépgyár egy újszerű, kombinált talajművelő- és vetőgép családdal jelent meg a piacon. A Maxdrill sorozat legnagyobb tagja az SW-9000 típusjelű gépegység két fő részből tevődik össze. A több művelőelemes magágykészítő vázszerkezetére építették a 4100 literes magtartályt, amelyen két elektromos meghajtású adagolóberendezés található. A tartályhordozó váz hátsó részén egy szabványos kialakítású 3-pont függesztőműre van kapcsolva a 9 m üzemi szélességű pneumatikus vetőgép, amelynek – a jobb talajkövetés érdekében – három részre tagolt gerendelyén két sorban, egymástól 56 cm-re eltolva 30-30 vetőkocsi került elhelyezésre. Az összesen 60 soros vetőgép vetési sortávolsága 15 cm.

A tárcsás vetőcsoroszlyák előtt egy 41,5 cm átmérőjű, csipkézett élű síktárcsa nyitja meg a talajt. A 120 kg terhelésű vetőcsoroszlyák előtt még egy terelőlemez tisztítja a talajfelületet a pontos vetés érdekében. A vetőmag a magvezető csöveken keresztül jut a magárokba, amelyet egy fém nyomóhenger takar be.

A Sky vetőgéppel 8–20 km/h sebességel lehet dolgozni és akár 10–15 ha/h területteljesítmény is elérhető vele.

Vizsgálatok szerint 15 km/h sebességgel végzett repcevetésnél a keresztirányú szórásegyenletességre jellemző CV-érték 2,81 százalékra adódott, amely a DLG által meghatározott 2,9% referenciaértéknek megfelelő.

A gép 3 m szállítási szélességre összecsukható. Minimum 220 kW (300 LE) teljesítményű traktorral üzemeltethető.

 

Gyepfelújító gép

A legelőket a jó minőségű takarmány érdekében évente fel kell újítani, gondoskodni kell a felszínápolásról és az utánvetésről. Erre alkalmas a dán Dal-Bo cég MaxiRoll Greenline 300 típusú kombinált gépegysége, amely nagy munkasebességgel egy menetben képes elvégezni a gyepfelújítást.

A 3 méter szállítási- és 2,8 méter munkaszélességű, függesztett gép talajművelő egysége három részből áll. Az első sorban egy 120 kg tömegű, rugózott fémrúd, vagy a korszerűbb, hatékonyabb Crakeboard rugólapos simító végzi a talajegyengetést. Középen vannak két sorban, egymástól 6 centiméterre elhelyezve a 12 milliméteres rugós pálcásborona fogak (talajfésű), és ezeket követi a talajlezáró hengersor.

Ez lehet egy 71 cm átmérőjű, vízzel feltölthető sima fémhenger (gyephenger), esetleg 60–65 cm átmérőjű Cambridge vagy 50–55 cm átmérőjű CrossCombi elemekből álló gyűrűshenger.

A talajművelőgép vázszerkezetén kerül elhelyzésre az Einböck gyártmányú, sebességfüggetlen adagolású, pneumatikus fűmagvető berendezés, amelynek 300 literes tartályából a hidraulikusan állítható boronasor mögé, a talajfelszínre kerül a vetőmag a magvezető csöveken keresztül.

Felszereltségtől függően az 1500–2000 kg tömegű gép üzemeltetésére 59–74 kW (80–100 LE) teljesítményű traktor szükséges.


Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!