Növekedési Hitelprogram

Agro Napló
A Magyar Nemzeti Bank 2015. március 16-án elindítja  NHP+ konstrukcióját, amellyel az NHP-ból eddig kiszoruló kis- és középvállalkozások hitelhez jutási lehetőségeit kívánja javítani. A Monetáris Tanács további 500 milliárd forintot különített el az új NHP+ konstrukcióra.

Magyarországon a vállalati hitelállomány a gazdasági és pénzügyi válság kitörése óta az egyre szigorodó hitelezési feltételek miatt folyamatosan csökkent. Ez a tendencia 2013 harmadik negyedévében megállt, és az MNB Növekedési Hitelprogramjának köszönhetően stabilizálódott a vállalati hitelállomány. Az MNB elemzései arra mutatnak rá, hogy az NHP érdemben is bővítette a vállalati hitelezést, jelentősebb részben a piaci hitelezés kiegészítését és nem helyettesítését jelentette.


A jegybanki elemzések azonban megállapították azt is, hogy a Növekedési Hitelprogram „csupán” a KKV-k egy része számára teremtett kedvezőbb hitelfelvételeket, az NHP-n kívül történő hitelezésben nem történt lényeges változás, ez az állomány továbbra is csökken. A bankok kockázatvállalási magatartása nem változott, az NHP-n kívüli hitelezést túlzott óvatosság jellemzi, ezért az MNB megítélése szerint a hitelképes vállalkozások jelentős része nem jut finanszírozáshoz az NHP keretében, az NHP-n kívül pedig csak rövid futamidőn, indokolatlanul magas kamatok mellett kap hitelt.


Ebben kíván fordulatot hozni az MNB az új, NHP+ elnevezésű hitelprogramjával, amelynek keretében a várakozások szerint a kkv hitelpiac legnagyobb részét kitevő közepes kockázatú ügyfelek is alacsonyabb fix kamatú, hosszú futamidejű finanszírozáshoz juthatnak. Újdonság a meglévő hitelprogramhoz képest, hogy az NHP+ keretében megkötött hitelszerződéseknél az MNB a hitelezési veszteségek 50 százalékát átvállalja a hitelintézetektől, de legfeljebb 5 évig és évente legfeljebb az egyes hitelintézetek által az ezen konstrukció keretében fennálló hitelportfólió 2,5 százalékának erejéig.


Az agráriumot illetően megállapítható, hogy a teljes pénzintézeti hitelállomány stagnálásával szemben a teljes agrár-hitelállomány 12,7%-kal nőtt az egy évvel korábbi szinthez képest. A mezőgazdaság hitelállománya (10,4%), és az élelmiszeriparé is (15,1%) növekedést mutat. Ezen belül a bankok mezőgazdasági hitelállománya is (16,5%) és az élelmiszeripari hitelállománya (18,7%) is nőtt, míg a szövetkezeti hitelintézetek mezőgazdasági hitelállománya 30,0%-kal, az élelmiszeripari hitelállománya pedig 42,5%-kal jelentősen csökkent.

Forrás: MNB Mi indokolja az NHP + elindítását?

Forrás: Az NHP+ által elérhető a vállalati hitelezési fordulat

OTP Bank

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Keletre még nagyon hiányzik a csapadék

Keletre még nagyon hiányzik a csapadék

A hétvégén hullott eső valamelyest enyhített a szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozók gondjain. A búzán és a repcén ez a csapadék ez már kevésbé...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!