A BOREALIS L.A.T bemutatta az N-Pilot®-ot

Agro Napló
A BOREALIS L.A.T Közép-Európa vezető mű-
trágyagyártó és -kereskedő vállalata jogelődeit is beleértve több mint 70 éve van jelen a műtrágyapiacon, ásványi alapú műtrágyák és technikai nitrogéntermékek kereskedelmére szakosodva. Összesen 11 országban több mint 300 alkalmazottal az L.A.T cégcsoport évente 5,2 millió tonna műtrágya és technikai nitrogéntermék értékesítésével törekszik európai vezetői pozícióra. Sajtótájékoztató keretében – az AGROmashEXPO-val egy időpontban – mutatták be a szakmai közönségnek a tápanyag-utánpótlás tervezését segítő új eszközt, az N-Pilot®-ot.


A tavaszi nitrogén fejtrágyázások elvégzésekor a nitrogén műtrágya dózisának meghatározása sokszor embert próbáló feladat. Rengeteg tényezőt kell figyelembe venni, mint az elővetemény, az alaptrágyázás során kijuttatott nitrogén mennyisége, esetleges szervestrágyázás, illetve az időjárás – hallhattuk Wolfgang Hofmairtől, az anyavállalat vezető agronómusától. A cél minden esetben az, hogy a kijuttatott műtrágyából a növény minél nagyobb mennyiséget hasznosítani tudjon, és az a betakarításkor hatékonyan megtérüljön. A Borealis L.A.T kiemelt figyelmet fordít arra, hogy műtrágyái mellé naprakész tanácsokkal, javaslatokkal segítse a műtrágyákat használó növénytermesztő gazdákat. Ennek okán, többéves fejlesztői és tesztelési munkának köszönhetően megalkották az N-Pilot®-ot, mellyel a növény táp-
anyag-ellátottsági szintjének mérésével, az aktuális igényeknek megfelelő mennyiségű nitrogén műtrágya kijuttatását tehetjük meg.

Hogyan is működik az N-Pilot®?

A kalászos növények klorofilltartalma és a biomassza tömeg, valamint a tápanyag-ellátottság mértéke között szoros összefüggés van. Az N-Pilot® egy olyan hordozható optikai szenzor, mely a levélzet fényvisszaverődésének mérésével (a zöld és infravörös tartományban) pontosan meg tudja határozni az aktuális nitrogénhiány mértékét. A mérés során figyelembe veszi az adott fajtára jellemző tulajdonságokat, valamint a méréskori fejlettségi állapotot. A megbízhatóság növelése érdekében, közvetlenül a területen, egy referencia zónában végzett kalibrációs méréssel biztosítható, hogy az adott körülmények között a lehető legpontosabb ajánlást kapjuk.

Mi is az a referencia terület
és miért van rá szükség?

A referencia terület közvetlenül a táblán kialakított, egy ún. ,,korlátlan” nitrogén ellátottságú”
területet jelöl, melyen 50 kg/ha nitrogén hatóanyagtöbblet kijuttatását kell megtennünk az első fejtrágyázás alkalmával. Ezen a területen végzett kalibrációval biztosítjuk a későbbi pontos mérések elvégzését. Ennek köszönhetően nincs szükség külső adatbázis használatára.

Mikor használható az N-Pilot®?

A készülék használata alkalmazkodik a gyakorlathoz. Az első fejtrágyázáskor kell kialakítani a referencia területet, az ezt követő fejtrágyázások során a készülékkel szárbaindulástól egészen a zászlóslevél megjelenéséig bármikor végezhetünk mérést, közvetlenül a műtrágya-kijuttatásokat megelőzően. Ezzel biztosíthatjuk azt, hogy elkerüljük mind az alul-, mind a túltrágyázásból eredő termés- és jövedelemkiesést.

Az N-Pilot®-ról bővebb információ:
www.borealis-lat.com

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A Yara továbbra is Magyarországon marad

A Yara továbbra is Magyarországon marad

A Yara International ASA norvég tulajdonú világcég, amely magyar érdekeltsége, a Yara Hungária Kft. révén 2008 óta van jelen hazánkban, és magas színv...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!