Limus® Clear használata a kukoricatermesztésben

Agro Napló
Növekvő élelmiszer-szükséglet, felelősebb szemléletű növénytermesztés, környezetkímélő trágyázás – a gazdálkodók sok kihívással szembesülnek napjainkban. A mezőgazdasági termelés eredményessége és hatékonysága megköveteli az újítások alkalmazását. A Limus® Clear az innovatív formulázási technológiának és két nagy teljesítményű hatóanyagának köszönhetően korszerű megoldást ad a terméshozam és a hatékonyság növelésére.

Karbamid tartalmú műtrágyák esetében, legyen szó akár szilárd karbamidról, vagy karbamid tartalmú oldattrágyákról, mint a Nitrosol (UAN-oldat), nem kétséges, hogy a Limus®, mint ureáz-inhibitor használata a legjobb választás. Hiszen a Limus® alkalmazásával már rögtön a karbamid-feltáródás folyamatának az első lépcsőfokán a karbamid hidrolízisét tudjuk szabályozni, ráadásul két hatóanyag kombinációjával a lehető leghatékonyabban tehetjük meg mindezt (1. ábra).

 

Amint az az ábrán is jól látszik, a feltáródás folyamata során a Limus® használata nélkül jelentős nitrogénveszteséggel kell számolnunk, amely veszteségek kedvezőtlen körülmények között akár az összes nitrogén hatóanyag 70–80%-át is kitehetik. Ez a veszteség természetesen komoly gazdasági kárt jelent a gazdálkodóknak, hiszen a nitrogén műtrágyára költött pénznek egy jelentős része elveszhet ilyen formán. Ezen túlmenően pedig komoly terhelést is ró a környezetre, elég csak az ammóniagáz okozta légszennyezésre, vagy a felszín alatti vizekbe jutó nitrátszennyezésre gondolni.

Az igazán hatékony nitrogéntrágyázás másik nagyon fontos sarokköve, a veszteségek csökkentésén túl, a műtrágya feltáródásának időbeni folyamata. Hiszen a műtrágyázás alapvető célja, hogy a növényeink számára megfelelő mennyiségű, felvehető formában jelen lévő tápanyagot biztosítsunk akkor, amikor a növénynek arra a leginkább szüksége van. Ezt kimondani könnyű, szabadföldi körülmények között a megvalósítása azonban már korántsem ilyen egyszerű.

A kijuttatott műtrágyáknak ugyanis át kell esni a feltáródás folyamatán ahhoz, hogy a növények fel tudják venni a megfelelő tápanyagformákat, a nitrogén esetében a növényeink az ammónium (NH4), valamint a nitrát (NO3), nitrogén formákat tudják közvetlenül felvenni. Ennek az átalakulási folyamatnak a pontos időtartamát a talajban lehetetlen pontosan kiszámítani, hiszen az nagyban függ a körülményektől, mint pl. talajnedvesség, hőmérséklet, talaj mikrobiális élete stb. Továbbá a műtrágya-kijuttatás időpontja is korlátozott, hiszen a kukorica esetében vetés előtt tudunk csak nagy adagú nitrogén műtrágyát kiszórni. Vetés előtti nitrogén-kijuttatás esetében a nitrogénveszteség várhatóan nagy, hiszen a növény intenzív nitrogénfelvételi időszaka és a kijuttatás időpontja távol esik egymástól (1. ábra). Ilyenkor a  szilárd karbamiddal vagy a kipermetezett folyékony nitrogén oldattal kombinált Limus® Clear kezelés lehetővé teszi, hogy csapadékos időjárás esetén se vesszen el a nitrogén a kukorica számára.

 

A kukorica fejtrágyázás célja, hogy követve a kukorica nitrogénfelvételi dinamikáját, a nitrogén hatóanyagot megosztva, célzottan a növényi sor mellé juttassuk ki. Ezt a törekvést megnehezíti az a tény, hogy a kétszeri fejtrágyázás is kapacitásproblémákba ütközik a legtöbb üzem esetében. Erre ad megoldást a Limus® Clear alkalmazása, ami lehetővé teszi, hogy egyszeri fejtrágyázással kétszeri kijuttatással egyenértékű hatást érjünk el.

Ebben is nagy segítségünkre van a Limus®, hiszen a karbamid tartalmú nitrogén műtrágyák teljes feltáródásának idejét mintegy hat–nyolc héttel meghosszabbítva lényegesen közelebb hozza egymáshoz a növény nitrogénigényét, valamint a műtrágyák nitrogén-feltáródási dinamikáját.

A felhasználási módot tekintve a Limus® Clear nagy előnye, hogy folyékony formulációjának köszönhetően nagyon könnyen alkalmazható folyékony trágyákkal.

Összességében elmondhatjuk, hogy a Limus® használata azáltal, hogy hatékonyan csökkenti a nitrogénveszteségeket, valamint a nitrogén műtrágya feltáródását szabályozva lényegesen közelebb hozza a feltáródás maximumát a növény igényéhez, segít megvalósítani az igazán hatékony nitrogéntrágyázást, segítve ezáltal a jobb minőségű és magasabb termés elérését, valamint a termesztés biztonságát javítva segíti a nitrogén műtrágyákba fektetett pénzünk minél biztosabb megtérülését.

(x)
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A kén a nitrogénhasznosulás motorja

A kén a nitrogénhasznosulás motorja

Kultúrnövényeink az egészséges fejlődés és a megfelelő hozam elérése érdekében valamennyi tápelemet igénylik a faj sajátosságainak megfelelő mennyiség...

Kezelésből ötös!

Kezelésből ötös!

Az FMC optimista hangulatban tartotta meg évindító növényvédelmi fórumát, amely méltán az egyik legszínvonalasabb online rendezvénnyé nőtte ki magát a...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!