2024. május 21. kedd Konstantin

Hírvilág - 2015 február

Agro Napló
Antibiotikummal nem kezelt csirkehús kerül az amerikai iskolai étkeztetésbeSertés árak az EU-ban: kiegyensúlyozott helyzet, változatlan árakOroszország megtiltotta génmanipulált gabonák termesztését

Antibiotikummal nem kezelt csirkehús kerül az amerikai iskolai étkeztetésbe

USA – A Perdue Foodservice, hét antibiotikummal soha nem kezelt csirkéből készült ételt bocsájtott az iskolai ebédprogramjába, mint például nuggets, szendvics pástétom, csirke karikák és csirke popcorn.

A Perdue Foodservice azt is vállalta, hogy átalakítja a többi iskola menüjét is, a Kings Delight®, a Clux Delux® és a Perdue®, azért, hogy antibiotikum-mentes húsra váltsanak a 2014/15-ös tanév hátralévő részében. A termékek megfelelnek a School Food FOCUS előírásainak – akik minimalizálni akarják az antibiotikumok használatát a csirkehúsban, valamint megfelel az Iskolai Élelmiszer Szövetség normájának is. Együtt, ezek a kezdeményezések magukban foglalják a legnagyobb iskolai körzeteket az Egyesült Államokban, amelyek több mint 4 millió diákot látnak el.

Jennifer Armstrong a Perdue Foodservice értékesítési igazgatója szerint: „Mi már 2007 óta kínálunk a fogyasztóknak antibiotikum-mentes termékeket, azóta, mióta a Perdue megalapította a Harvestland®-et. Mivel mi vagyunk az antibiotikum-mentes termékek előállításában a piacvezetők, azt gondoltuk, hogy ezt bevisszük az iskolai ebédprogramokba is. Ezek, a gyerekek körében legkedveltebb csirkéből készült ételeket tartalmazzák és most már abszolút antibiotikum mentesen nevelt csirkékből készítjük őket”. Az Iskolai Élelmiszer Szövetség elvárásai közé tartozik az USDA (az USA Mezőgazdasági Minisztériuma) programja, amely ellenőrzi a folyamatokat a farmokon, valóban antibiotikum-mentesek-e a felnevelt állatok, valamint követelmény a programba belépőktől, hogy teljesen vegetáriánus receptúrákat használjanak, állati eredetű melléktermékek nélkül.

Armstrong hozzátette: „Mi voltunk az első baromfis cég, akik biztosítani tudtuk a fogyasztóknak ezt a Minisztériumi garanciát. Most az iskolai étkeztetésben is meg tudjuk adni a lehetőséget az antibiotikum- mentes ételek választására a diákoknak és szüleiknek”. Azokban az iskolai körzetekben, ahol nem állítanak elő antibiotikum-mentes csirkét, a Perdue minimalizálja azon alapanyagok használatát, amelyek előállításához hozamfokozó antibiotikumot kaptak az állatok, különösen a humán gyógyászatban is alkalmazott hatóanyagokat. A Perdue Foods, sok dicséretet kapott azoktól a csoportoktól, akik aggódnak a túlzott antibiotikum használat miatt az állattartásban. A 2014. szeptemberi bejelentés szerint, a humán gyógyászatban is használt antibiotikum hatóanyagok használatát a baromfi állategészségügyben 95%-kal sikerült csökkenteni 12 év alatt! Ez a hozamfokozó antibiotikumok és a tenyésztojás előállításban alkalmazott hatóanyagok elhagyását érintette elsősorban.

Dr. Bruce Stewart-Brown a Perdue Foods élelmiszerbiztonságért felelős alelnöke hozzátette: „Rájöttünk, hogy a nyilvánosság aggódott ezen gyógyszerek lehetséges emberre gyakorolt hatásai miatt.” A Perdue állatjóléti kötelezettségvállalásának részeként, amennyiben az állatok megbetegednek - beleértve azokat is, amelyek antibiotikum-mentes vagy bio programba lettek bevonva – az állatorvosi protokoll szerint kezelik, de már csak „hagyományos” felhasználásra kerülhetnek, ebből a programból kizárják őket.

Forrás: ThePoultrySite News Desk, 2015. 01. 26.

Sertés árak az EU-ban: kiegyensúlyozott helyzet, változatlan árak

EU – Mindent összevetve a sertés piac változatlanul kiegyensúlyozott szinten van, a jegyzések oldalirányú mozgásokat mutatnak.

Változatlan piaci árat jelentettek Hollandiából, Belgiumból, Ausztriából és Írországból.

Dániából, ahol az árak lementek múlt héten, szintén változatlan árakról számoltak be.

A német vágóhidak piaci árai stagnálnak, ami pozitív visszhangot keltett más EU-s tagországokban. A nagyobb mennyiségű ajánlatokat is jól kezelték a vágóhidak. Franciaországban a Marché du Porc Breton-ban bejelentett ár 2,8 centtel alacsonyabb volt a múlt hetinél, ez év 4. hetében 1,279 euro/kg vágósúlyt jelentett. A verseny erős az EU-s országok között. A francia jelentés szerint az ottani gazdák helyzete katasztrofális. Csekély jelentőségű árkorrigálások után a spanyolok pozitív exportösztönzésben bíznak a harmadik világ felé január második felében. Az osztrákok becslése sokkal óvatosabb: a rendszeres januári orosz export nem jön létre az idén. Német piaci trend: a kínált mennyiségek jól elfogytak; a nyomás egyre kisebb, az eddig elért árszint stabilizálódik. Egy változatlan árfejlődés várható.

Forrás: ThePigSite News Desk, 2015. 01. 23.

Oroszország megtiltotta génmanipulált gabonák termesztését

Az Orosz Kormány Jogalkotási Bizottsága nemrég elfogadott egy törvénytervezetet, amely megtiltja a genetikailag módosított (GMO) gabonák és egyéb növények termesztését, derült ki a Kormány hivatalos honlapján lévő jelentésből.

 „A törvényjavaslat tiltást szab ki a genetikailag módosított növények és állatok termesztésére, illetve tenyésztésére Oroszországban,” állítja a jelentés. A dokumentum szerint a kormány jogosultságot kap a GMO importok megtiltására Oroszországba, beleértve a takarmány- és nyers alapanyagokat, a piaci információk alapján. Ráadásul azt is javasolják, hogy hozzanak létre egy közigazgatási felelőst, aki felügyeli a termelést és a GMO használatát Oroszországban. A hivatalos tájékoztatás szerint a fő cél az, hogy „javítsanak a géntechnológia állami szabályozásán”.
Az orosz hatóságok régóta ellenzik a GMO termékeket. Korábban a miniszterelnök, Dmitry
Medvedev azt mondta, hogy Oroszország nem szándékozik GMO termelést behozni a hazai piacra. Ugyanakkor vannak olyan pletykák, hogy az állami irányítás hiánya miatt Oroszországban sok gabonát termesztenek GMO technológiával. A szakértők szerint ezeket a gabonákat takarmánygyártásra használják a legnagyobb mezőgazdasági vállalatok.

Forrás: AllAboutFeed.net, by VLADISLAV VOROTNIKOV, 2015. 01. 22.

Fordította: Dr. Gergácz Zoltán

A cikk szerzője: Dr. Gergácz Zoltán

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06