2024. május 3. péntek Tímea, Irma

Elkerülhető a fiatal gazda pályázatok újabb bukása (x)

Agro Napló
Több agrárpályázat együttesen eredményezheti a vállalások betartását

A fiatal gazda pályázatok mostani nyerteseit több adminisztrációs kötelezettség és vállalás is terheli, amelyek elmulasztása komoly büntetéshez, vagy akár a forrás visszavonásához vezethet. Szakértők arra hívják fel a figyelmet, elkerülhető, hogy megismétlődjön a 2012-es pályázatnál tapasztalt tömeges bukás. Mivel a fiatal gazdák előnyt élveznek más pályázatokon, azokon is érdemes elindulniuk, így több forrás is felhasználható arra, hogy sikerre vigyék vállalkozásukat.


Törökné Rácz Erzsébet

Megkezdődött a legutóbbi fiatal gazda pályázatok megvalósítási időszaka, így bármikor megindulhatnak ezek ellenőrzései is. Már most tucatjával jelentkeznek azok a nyertesek, akik megoldást keresnek a büntetések, a támogatás visszavonásának elkerülésére – mondta el az Agrárközösség nevű szervezet szakmai vezetője. Törökné Rácz Erzsébet szerint azonban ezúttal megelőzhető, hogy megismétlődjön a 2012-es fiaskó. Mint ismeretes, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) akkor a fiatal gazdák több mint 60 százalékánál talált hiányosságokat, és súlyos, összesen több mint 670 millió forintos büntetést szabtak ki.

A szakértő tapasztalatai szerint a pályázatíró cégek a nyertesek további sorsával rendszerint már nem foglalkoznak. Ráadásul ezeknél a projekteknél a negyedik évben a legszigorúbbak az ellenőrzések, akkorra a pályázatíró cégek talán már nem is működnek, vagy mással foglalkoznak, ezért a fiatal gazdáknak más szakmai segítséget kell keresniük pályázataik ügyeiben.

Tipikus hiba lehet a gazdálkodási napló nem megfelelő vezetése, de gyakori az is, hogy nem pontosan tartják be vállalásaikat az újdonsült gazdálkodók, és erről előzetesen nem tájékoztatják az MVH-t – mutat rá az agrárközgazdász. Sok nyertes nincs figyelemmel arra sem, hogy jövedelmének több mint 50 százaléka mezőgazdasági tevékenységből kell hogy származzon, holott ebbe beleszámít, ha például a vállalkozó tulajdonos más cégben is, és abból is származik bevétele.

Bukhatja a támogatást az is, aki figyelmen kívül hagyja, hogy az üzemméret nem mutathat csökkenő tendenciát a fenntartási időszak alatt – fontos tehát az EUME érték folyamatos számítása.

Törökné Rácz Erzsébet azt javasolja, érdemes tapasztalt szakemberhez fordulni olyan súlyosabb esetekben, ha gond van a vállalt foglalkoztatott létszám elérésével, vagy például ha a vállalásnak megfelelően bevételt kell kimutatni már egy ültetvény termőre fordulása előtt.

A friss vállalkozó más pályázatokkal pluszforrásokat vonhat be, amit a fiatal gazda projekt működtetésére is fordíthat, mint amilyen a tanyapályázat, az állattartó telepek korszerűsítése, a gépbeszerzési pályázatok. Fiatal gazdaként előnyt élveznek a pályázati rendszerben, így magasabb támogatást, pluszpontokat kapnak, ha ezeken is indulnak – húzza alá a szakvezető. Megjegyezte, az Agrárközösség – a leterheltségétől függően – mindenben igyekszik segíteni, a fiatalok gazdálkodási problémáira megoldást találni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!