CME: Előzetes jelentés a sertésekre és malacokra vonatkozó adatokról

Agro Napló
Az USDA december 23-án kiadta a negyedéves sertés-előjelentését, írta Steve Meyer és Len Steiner.

Átlagosan az elemzők arra számítanak, hogy a teljes sertéslétszám növekedni fog 1,5%-kal az előző évhez képest. Ez lesz az első év 2013 márciusa óta, hogy a sertések száma növekedett az USA-ban. Azonban nem szabad elfelejteni, hogy tavaly (2013) decemberben nagyot esett az állomány létszáma a 2012 évi őszi és 2013 első félévi nagyon magas takarmányárak miatt. Ha az elemzők jól számoltak és tényleg 1,5%-kal nőtt az állomány, az azt jelenti, hogy decemberben a létszám 65 747 millió lesz. 2012 decemberében 66 224 millió volt.

Az elemzők szerint a piaci sertéskészletek növekedni fognak a következő hónapokban, tükrözve a magasabb malacszámot a szeptember–novemberi időszakban. Átlagban úgy gondolják, hogy a malacállomány 3,3%-kal növekedett a tavalyi évhez képest. A nagyobb tenyészállomány és az alacsonyabb takarmányköltségek miatt 3,8%-kal nagyobb születésszám várható a szeptember–novemberi időszakban, mint tavaly.
A vizsgálatot végzők azt várják, hogy a kocák almonként született malacszáma körülbelül a tavalyi szinten marad, bár ez mindig nagy bizonytalanság. Nehéz megállapítani, hogy tavaly ősszel milyenek voltak a körülmények.

A tenyészállományt szeptember 1-jén 5920 millióra becsülték, ami 1,8%-kal több mint egy éve. Ha az elemzők várakozásai helytállóak és az ellések száma 3,8%-kal emelkedni fog a szeptember–novemberi negyedévben, akkor ez 48,7%-os arányt jelent (ellések száma/nyitó állomány). Tavalyelőtt ez az arány közelebb volt az 50%-hoz.

Az elemzés pontosságához nagyon fontos jól megbecsülni a behozott sertések számát az utobbi három hónapban. A becslések szerint az import 20%-kal több lehet, mint egy évvel ezelőtt. Másfelől a levágott sertések száma a szeptember–novemberi időszakban 4%-os csökkenést mutat. Ha a szeptemberi kezdeti állományt nézzük, hozzáadjuk a malacok számát és az import mennyiséget, aztán kivonjuk belőle a levágottak és az elpusztultak számát, megkapjuk a decemberi értéket, ami körülbelül 1,8%-kal nagyobb, mint tavaly.

Ez összhangban van azzal, amit az elemzők megállapítottak. De vajon látunk-e malac meglepetést a jelentésben? Ez lehetséges, mivel a tavalyi számok is megváltoztak a PEDV (Porcine Epidemic Diarrhea Virus – sertések fertőző hasmenés vírusa) terjedése miatt októberben és novemberben. A tenyészállomány mérete marad a másik kritikus szám a riportban. Az elemzők szerint a tenyészállomány 3%-kal nagyobb az előző évihez képest. Ez a legnagyobb növekedés az 1990-es évek óta.

A tenyészsüldők beállítása sokszor volt beszédtéma az iparágban és az adatok arra utalnak, hogy a termelők valóban növelték a beállított tenyészsüldők számát. Alacsonyabbak voltak a koca kivágások szeptember–november hónapban és egy szerény 4%-os növekedés a süldő beállításban adja meg a tenyészállomány létszámát, ami 3%-kal növekedett tavalyihoz képest.

Kevesebb a szopósmalac-elhullás a PEDv miatt, ezért egy éles malacállomány-emelkedés látszik majd a következő két negyedévben.

2015-ben a növekvő tenyészállomány és a PEDv miatti kisebb veszteségek jelentősen megnövelhetik a sertésállományt, annyira, hogy esetleg meghaladhatja a vágóhidak vágási kapacitását is.

Forrás: ThePigSite News Desk, 2014. 12. 22.

Fordította: Dr. Gergácz Zoltán

A cikk szerzője: Dr. Gergácz Zoltán

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ikervélemény – afrikai sertéspestis

Ikervélemény – afrikai sertéspestis

Világszerte igen nagy gondokat okoz az afrikai sertéspestis (ASP), mert ennek a fertőző betegségnek a nyomán nemcsak állategészségügyi, hanem gazdaság...

Mikotoxin-problémák sertésekben

Mikotoxin-problémák sertésekben

Idén az időjárás kedvezett számos gombafaj megtelepedésének, így a sertéstakarmányokban is számíthatunk a mikotoxinok megjelenésére, esetenként magas...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!