A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal Békés Megyei Kirendeltségének 2014-es éves értékelése

Agro Napló
Ezúton arra kértük Rákóczi Attilát, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal Békés Megyei Kirendeltségének megbízott vezetőjét, hogy röviden értékelje a 2014-es év eseményeit.

Az MVH, és így a Békés megyei kirendeltség valamennyi munkatársa azon dolgozott az elmúlt évben is, hogy az agrártámogatások kifizetését a gazdálkodók részére minél szélesebb körben tudja biztosítani, az EMVA, EMGA, valamint a nemzeti forrásokból.

Mezőgazdálkodási szempontból több tényezőt figyelembe véve is nehéz, változatos évet zártunk. Rendkívül változékony volt az időjárás az elmúlt évben: míg április-májusban azon kellett aggódnunk, hogy a fiatal kukorica ne száradjon el zölden az aszály miatt, addig az év közepén évtizedek óta nem tapasztalt mennyiségű csapadék érte az országot és a megyét is. Év végével pedig a termények minőségét és betakarítását is fenyegette a sok csapadék. Az őszi vetésekben is jelentős késés volt tapasztalható Békésben. Természeti csapásként ért minket a mezei pocok invázió is, amely helyenként teljes pusztítást és terméskiesést okozott. Nehézségeket jelentettek az orosz embargóból következő gazdasági-kereskedelmi negatív hatások is, melyek a zöldség- és gyümölcstermesztőket érték leginkább, bár voltak hatásai a gabonaárakra is. Ősszel, a terményértékesítések időszakában, a magasabbnak mondott termésátlagok és a csapadék következményeként jelentkező minőségi problémák okoztak alacsony felvásárlási árakat. Ezek a hatások az állattartókat is érintették. Egy ilyen nehézségekkel teli évben a gazdáknak nyújtott támogatásoknak kiemelt jelentősége van, hiszen ezek hozzájárulhatnak a gazdákat ért károk enyhítéséhez, a nehéz időszakok átvészeléséhez.

2014 tavaszán az egységes elektronikus kérelem benyújtás időszakát megelőzően folyamatosan tartottunk agrárfórumokat, tájékoztató előadásokat a Kormányhivatal és az Agrárkamara munkatársaival közösen, a megye több településén. A fórumok megszervezését segítették a járási hivatalok vezetői, valamint az érintett települések polgármesterei és jegyzői is. Tavasszal 12 helyszínen rendeztünk agrárfórumot, ahol a termelőket az előző évben elkövetett hibákról tájékoztattuk, illetve felhívtuk figyelmüket a változásokra. A fórumok hatására, valamint az Agrárkamara falugazdász-, és a kamarai tanácsadó hálózatának hozzáértő, segítő együttműködésének köszönhetően elmondhatom, hogy 2014. évre jobb minőségben érkeztek be a támogatási kérelmek hivatalunkhoz, mint az előző években. A kérelmek minőségének javulása nagyban segítette hivatali munkánkat, hiszen gyorsabban tudtuk feldolgozni, illetve leellenőrizni ezeket. Mindezek után meg tudtuk teremteni annak a lehetőségét, hogy ebben az évben is támogatási előleg kifizetésére kerülhessen sor a növényter-
mesztő gazdálkodók számára. Megyénkben mintegy 443 500 ha területre összesen 15 389 gazdálkodó nyújtott be egységes támogatási kérelmet a tavalyi évben. Mindezek után a kérelmek jelentős részére tudott hivatalunk előleget fizetni 12 milliárd forintot meghaladó nagyságrendben a békés megyei gazdáknak.

A géptámogatások kapcsán is folyamatosan történtek kifizetések az év folyamán. Az állattenyésztők, állattartók és méhészek is támogatáshoz jutottak. Kiemelten fontos volt számunkra, hogy az állatjóléti támogatások kifizetését felgyorsítsuk a támogatást igénylő gazdák, gazdálkodó szervezetek részére. A baromfitartók és a sertéstartók részére is tudtunk állatjóléti támogatást kifizetni több negyedév vonatkozásában. Ezekben az ágazatokban az EMVA-ból is több jogcímen mentek kifizetések a pályázók, kérelmezők számára.

Fontos kiemelnünk, hogy hivatalunk az agráriumhoz közvetlenül nem kapcsolódó területeken is végzi a kifizető ügynökségi feladatait. Ezek tükrében a KAP II. pilléréhez, az ún. vidékfejlesztéshez kapcsolódó források esetében – az EMVA III-as tengelye és IV-es tengelye (LEADER) – is történtek kifizetések a megyében található önkormányzatoknak, civil szervezeteknek, mikrovállalkozásoknak is. Határidőkre elláttuk a feladatainkat az EU élelmiszersegély osztásokkal kapcsolatosan, és az iskolatej-,
iskolagyümölcs programok keretében is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Megindult az előlegfizetés!

Megindult az előlegfizetés!

A korábbi évek gyakorlatának megfelelően október 16-ától nyílt mód az idén kérelmezett uniós támogatások kifizetésének a megkezdésére. Az előzetes szá...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK

Mit érlel a gyümölcs?

A kertészeti ágazat egyre erősödő polarizáltsága, útkeresése mindenkit érintő, sok tanulsággal szolgáló folyamat.

KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?