2024. május 4. szombat Mónika, Flórián

Még mindig nem késő menteni a menthetőt!

Agro Napló
Az árak kissé korrigáltak felfelé az európai kukoricapiacon, de továbbra is négyéves mélypontjuk közelében vannak. A novemberi lejárat nemsokára kifut, de vannak még lehetőségek! A júniusi lejárat 14 euró prémiumot tartogat! 

A francia Strategie Grains tanácsadó cég október közepén 2 millió tonnával javította az Európai Unió területén várható idei kukorica betakarítás mennyiségét az egy hónappal korábban közzétett előrejelzéséhez képest. A 73,3 millió tonnás mennyiség rekordot jelent, ráadásul 13 százalékkal haladja meg a 2013-as adatot. A prognózis javítása elsősorban annak köszönhető, hogy az EU több országában – Magyarországon, Romániában, Franciaországban, Horvátországban, Ausztriában és Németországban – is javultak a hozamkilátások. A tanácsadó cég egyidejűleg 146,6 millió tonnáról 147,4 millió tonnára módosította az EU idei búzatermésével kapcsolatos várakozását, ami 9 százalékkal múlja felül a tavalyi termésmennyiséget.

A közeljövőben nem várható jelentős pozitív elmozdulás az árakban, de a kivárás kifizetődő stratégia lehet a jelenlegi helyzetben.

  

Lezártuk a pozíciókat!

Tavasszal nyitottunk 40 kontraktus eladási pozíciót egy kukoricatermelő ügyfelünknek 192,5 eurós áron a NYSE Liffe (volt Matif) piacán. Jól éreztük meg a piac várható mozgását – azaz a szinte folyamatos áresést – és egy rövid kitérőtől eltekintve végig fenntartottuk a fedezettségünket. Az európai piac tökéletesen alkalmas a piaci árfolyamkockázataink kezelésére, de nem rentábilis a fizikai szállítást is ezen a csatornán végezni. Ezért döntöttünk úgy, hogy a pozíciónkat azon a napon zárjuk ki, amelyik napon Magyarországon, a magyar felvásárlóval megállapodunk az árban.

Október 15-ét választottuk az elszámolásra, amikor is a novemberi kukorica záróára 143 euró volt. A lezárt pozíciónk így (192,5–143-3,25)*50*40 = 92 500 euró árfolyamnyereséget termelt, míg a 2000 tonna terményért tonnánként 143 eurót kaptunk (286 000 euró). Így adódik a teljes bevételünk, amely a 286 000 és a 92 500 euró összege, azaz 378 500 euró. Ha ezt visszaszámoljuk forintra, az aznapi 308 forintos árfolyamon, akkor 58 289 forintos árfolyam adódik tonnánként, ami több mint 20 000 forinttal magasabb az aktuális árfolyamnál…

Készüljünk a következő évre!

Tavasszal a sokéves átlag fölött jártak az árak a gabonapiacokon, ezért eladásokat volt érdemes nyitni. Most, az ősz közepén viszont négyéves mélypontjuk közelében tartózkodnak a kurzusok, így a hosszú távú vételeken érdemes elgondolkodni. Nyilván itt nem a termelőknek adódik természetes kitettségük, hanem a felvásárlóknak, kereskedőknek, takarmánykészítőknek és az állattartóknak.

Az idei évben minden körülmény az árak csökkenését segítette elő. Dilemma adott: eladni ezen a nyomott áron vagy tartani a terményt? Aki kivár az eladással, annak költségei keletkeznek, további kockázatokat fut.

A jövő évi terméskilátásokkal kapcsolatban természetesen csak találgatások létezhetnek. Jön még egy rekordév vagy visszatér a szárazság és a 60 000 tonnánkénti ár?

Nézzük, mit áraz a piac most (Matif, október 22.):

 

  

Tehát a piac folyamatosan emelkedő árakkal számol a következő 12 hónapban. 2014 novemberében kerek 20 euróval magasabb árszinttel kalkulál a mostaninál. Tehát a jövő évre lényegesen rosszabb termést várnak, úgy is mondhatnánk, hogy átlagosat. Mennyit fog ez még változni! De már márciusban is közel 10 euróval magasabb az árfolyam, ami még az idei termés akkori árára vonatkozik!

Ügyfelünk nagyon jól használta ki a piaci lehetőségeket a 2000 tonna eladásával, de benne is maradt hiányérzet, mert nem a teljes mennyiséget fedezte le és van még eladatlan 2000 tonnája. A jelenlegi áron nem szeretne megválni tőle, de a júniusi 157 eurós ár már szimpatikus számára, ezért eladtunk a mai napon 40 kontraktus júniusi kukoricát 157 eurós árfolyamon. Természetesen addig tárolási és egyéb költségek fognak felmerülni, de ezt bőven kompenzálja a jelenleginél 14 euróval magasabb eladási ár!

Szűcs Örkény

A cikk szerzője: Szűcs Örkény

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Trelleborg at Agritechnica 2019

Trelleborg at Agritechnica 2019

Trelleborg Joins Massey Ferguson in the Extraordinary “MF NEXT Concept Tractor” / Trelleborg proudly Announces a Long-term Partnership with Agricolus...

Közepes minőségű termésre számítanak

Közepes minőségű termésre számítanak

Közepes minőségű lehet az idei termés a szántóföldi növényeknél – vélekednek a  Concordia Közraktár Zrt-nél: a repce gyengébb lett a tavalyinál, árpáb...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!