Határ a csillagos ég!

Agro Napló
Az évente megrendezett partnertalálkozók fontos részét képezik a Bábolna Takarmány életének. Nem csak azért, mert itt és ez alkalommal gyűlnek össze a cég és a szakma döntéshozói, de a partnerkapcsolatok ápolásában is kiemelt esemény a Szakma Napja. Idén a rendezők a „Határ a csillagos ég!” alcímben határozták meg az esemény tematikáját. Az eseményre a rusztikus Geréby Kúriában került sor.

Legelőször Lengl Tamás ügyvezető igazgató szólt a közel háromszáz fős közönséghez. Előadásában kiemelte: a Bonafarm Mezőgazdaság az ország vezető takarmánygyártója és -forgalmazója. A siker azonban nem jelenti azt, hogy lejjebb lehet adni a munka minőségéből. Költségcsökkentés, további piacépítés, versenyképesség és minőségjavítás – e kulcsszavak határozták és határozzák meg a mai napig a cég életét, munkájának lendületét. A Bonafarm országszerte öt üzemben több mint 1000 terméket állít elő, ezeket pedig 1500 helyen értékesíti. A közös és odaadó munkának meg is lett az eredménye: a termelés 10%-kal nőtt idén. Az évnek azonban még nincs vége: továbbra is színvonalas, minden részterületre kiterjedően figyelmes, minőségi munkára van szükség, ami figyel a partnerek és a piac minden apró rezdülésére.

  


A nyereményjáték nyertesének az ajándékot Lengl Tamás ügyvezető

igazgató (balra) és Wellesz Tibor (jobbra) marketingvezető adta át

Az ügyvezető igazgató után Lajtos Lajos értékesítési igazgató vette át a szót. „Legyen élet üzleti kapcsolatainkban!” címmel tartott előadásában kiemelte, a cég takarmányágazata ez évben is növekedést ért el, mind az eladásban, mind a piaci pozíciójának megerősítésében. Csakúgy, mint az előtte szóló előadó, kiemelte, ezt a növekedést a következő évben is folytatni szeretnék. Lajtos Lajostól tudhatták meg a jelenlévők azt is, hogy idén 320 ezer tonnánál is több takarmányt és 290 ezer tonna takarmányhoz szükséges előkeveréket gyártott a Bonafarm Mezőgazdaság. A Bábolna Takarmány e hatalmas megtermelt mennyiségnek köszönhetően kiemelkedő – 17 százalékos – részesedéssel tevékenykedik a piacon. Nem csak a belföldi értékesítés jelentős, de az export is növekedett idén: időarányosan a duplája a tavalyinak. Növekszik a Bonafarm által elért piac Romániában és Horvátországban is.

Nem meglepőek ezek a pozitív adatok, hiszen, mint azt Lajtos Lajos is elmondta, a Bábolna Takarmány az állattenyésztők takarmányozási igényeit minden szempontból kielégíti, bizalommal fordulhatnak hozzájuk kis- és nagyvállalkozók egyaránt. Mindannyiuknak pontosan, ár-érték arányosan és biztonságosan szállítják ki a kiváló minőségű takarmányt. Ha pedig szervizszolgáltatásra lenne szükségük a partnereknek, abban is készséggel állnak rendelkezésre.

A folyamatos üzleti kapcsolatépítés is elengedhetetlen része a munkának – emelte ki végül az értékesítési igazgató.

Később Fábián János kutatás-fejlesztési igazgató vette át a szót, aki „Korszerű innováció a hagyományos piacokon” témában tartotta meg előadását. Nagyon fontos ugyanis a Bonafarm Mezőgazdaság életében, hogy termékeiket folyamatosan fejlesszék, alkalmazva a hazai és nemzetközi eredményeket. A cél, hogy a lehető legkorszerűbb termékeket kínálják partnereiknek, vásárlóiknak. A kutatás-fejlesztéshez, az innovációhoz elengedhetetlen a kutatóközpontokkal való együttműködés. Ilyen például a Bonafarm Mezőgazdaság és a Kaposvári Egyetem közötti összefogás – a felsőoktatási intézmény 200 kocás kísérleti telepét ugyanis a Bonafarm üzemelteti. A kísérleteket segíti négy bendőfisztulás tehén is, amelyeket a csípőteleki tehenészetben tartanak.

Fontos a malactakarmány teljes megújítása és a tejelő tehenek részére védett fehérjeforrások kifejlesztése is – innováció nélkül ez természetesen lehetetlen volna.
A környezetvédelem sem közömbös a cég számára: a takarmányozási technológiában természetvédelmi szempontokat is figyelembe vesznek. A víziszárnyas fajok és a tojótyúkok takarmányozásában is történtek fejlesztések, utóbbi esetében például arra keresik jelenleg is a választ, csökkenthető-e a madártetű atka kártétele megfelelő takarmányozással.

Az esemény díszvendége Farkas Bertalan volt. A dandártábornok, vadászpilóta, űrkutatóval Gundel Takács Gábor beszélgetett. A harmincnégy évvel ezelőtt több mint egy hetet az űrben töltő Farkas Bertalan felidézte, milyen hatalmas élmény volt először látni Magyarországot a világűrből, vagy éppen a napfelkeltét, naplementét nézni hihetetlen magasságból, végigkövetni a vörös homokfelhőket, melyek India fölött látszódnak, Dél-Amerika hegyláncait felülnézetből vizsgálni, vagy éppen belátni Afrika gyönyörű sivatagának egészét. Megtudhatta a közönség azt is, miért volt nála és Valerij Kubaszov parancsnoknál cápariasztó (hátha tengerbe esnek), és milyen érzés volt különleges tubusból fogyasztani a tradicionális magyar ételeket, a töltött káposztát, vagy éppen a disznósajtot.

A több évtizede történt események még most is hatással vannak a kőkemény űrhajósra – ahogy a közönségére is. Hiszen tudjuk: határ a csillagos ég! A partnertalálkozó résztvevői pedig bíznak benne, igaz ez a
Bonafarm Mezőgazdaság és annak takarmány-
ágazatára is.

www.agronaplo.hu/szemfules_rovat

www.facebook.com/agronaplomagazin

Hardi Judit

A díjazottak

A Szakma Napja nem múlhat el díjátadó nélkül, idén sem volt ez másképp.

Németh Vilmos Életműdíjat kapott,
a Posztumusz díjat Oláh Istvánnak ítélték oda. A Legnagyobb forgalom díjat a Mező-Gazda Kft. vihette haza, míg a Támogatói díjat a Doki-Trade Kft.

Termelési díjat kapott az Abaúji Charolais Kft., az Agroinvest TSB Kft., a Hegykő Zrt., a Lakto Kft., Bedő Tibor, Lázár János és Merész Sándor.

A cikk szerzője: Hardi Judit

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Indul a második Nagy Diák Agrárteszt!

Indul a második Nagy Diák Agrárteszt!

A közhiedelemmel ellentétben már nem puttonyos szőlőszedők és sáros gumicsizmák jelentik a mezőgazdaságot. Az agrárterület is felzárkózott a high-tech...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?