2024. április 28. vasárnap Valéria

A naposcsibe-telepítés higiéniai feltételei

Agro Napló
Ahogyan egy új ház építésénél a stabil alapnak, úgy az állattartásban az induló állomány esetében a gondosan kialakított tartási körülményeknek is kiemelkedő szerepe van az eredményesség szempontjából. Az állattartó telepek higiéniai szabályainak alapos ismerete és szükség esetén szakszerű átalakítása jelentős mértékű pozitív változást eredményez. Csak akkor lehet egy turnus nyereséges, ha már az állomány érkezése előtt, a szervizperiódusban biztosítottuk a megfelelő feltételeket. Ennek érdekében a telepen a turnusok alatt és a turnusok közötti időszakban is tisztában kell lennünk a telephigiéniát érintő alapvető munkafolyamatokkal.

A baromfitartással foglalkozó szakemberek többéves vagy évtizedes rutinjuknak köszönhetően nyilván tisztában vannak az alapvető, a telep hétköznapjait érintő munkafolyamatokkal. Az állomány egészségi állapotát számos tényező befolyásolhatja. Ezek egy részére a gazdáknak nincs közvetlen hatásuk, hiszen pl. a takarmány vagy a naposcsibe „készen” érkezik a telepre. Itt a bizalom a kulcsszó. Ezeket az elemeket most nem is célom vizsgálni, hiszen a rendszer „normális” működése feltételezi, hogy a szerződésnek eleget téve a telepre kiváló naposcsibét (megfelelően felszáradt, nem kelésgyenge, vakcinázott, szalmonellózistól mentes stb.) szállít a keltetőüzem, a silókba pedig kifogástalan takarmány (megfelelő beltartalmú, hőkezelt stb.) kerül. Megpróbálok inkább azokra a részletekre koncentrálni, amelyeket a gazdák tehetnek annak érdekében, hogy a nevelés végén a pénztárcájukban vagy a bankszámlájukon érezhessék a gyarapodást.

Az egyik legnagyobb problémát évek óta a szalmonellózis elleni küzdelem jelenti az ágazatban. Az egymást követő turnusok között az alombogár (Alphitobius diaperinus) is közvetítője a megbetegedésnek. Mivel a baromfitartásra szolgáló épületek egy része nincs a legjobb állapotban, ezért az alombogarak könnyen elbújhatnak a résekben, repedésekben. Az ellenük való védekezést tehát már az állomány elszállításakor meg kell kezdeni. Az egyik legjobb megoldás, ha a melegvérű állatokra nem ártalmas irtószerrel méregmezőt hozunk létre körben a falakon már az elszállítást megelőző napon. Az épületből eltávolított trágyát lehetőleg ne raktározzuk elszállításig a telepen, mert onnan az alombogár repülő alakjai könnyen visszakerülhetnek az istállóba.

Már a kitrágyázást megelőzően érdemes az ivóvízrendszert speciálisan erre a célra kifejlesztett vegyszer megfelelő koncentrációjú munkaoldatával feltölteni. Ahol saját kútról látják el a telepet, a víz kemény, és esetleg mikrobiológiailag terhelt, az ivóvízrendszeren keresztül pedig rendszeresen adnak az állománynak gyógyhatású készítményeket, ott feltétlenül javasolt az említett kezelést elvégezni.


A seprűtiszta állapotot követően a falakra tapadt szennyeződéseket mindenképpen el kell távolítani erre alkalmas, habosítható, lúgos kémhatású tisztítószerrel. Ennek hiányában hiába emelnénk a fertőtlenítő vegyszer koncentrációját, a kórokozók egy részét nem tudnánk elérni. A gazdaságosság és a kisebb mennyiségű szennyvíz keletkezése érdekében célszerű olyan tisztítószert használni, mely előtt nem kell a felületeket előáztatni.

Fontos megjegyezni, hogy a tisztítást követően már érvényesek az istállóba lépés szigorú szabályai, tehát kizárólag telepi munkaruhában, megfelelő lábbeliben, a kezek és a lábbelik alapos fertőtlenítését követően lehet a nevelőterekbe lépni. A következő munkafázis az újabb rovarirtás (az alombogarak ellen), ami a lárvairtó szerek padozatra és a falakra történő kijuttatását jelenti.

A felületek száradása után a sorban következő munkafázis az istálló felületeinek, a technológiai berendezéseknek a fertőtlenítése, melyet mindig hatósági engedéllyel rendelkező, igazoltan széles hatásspektrumú fertőtlenítőszerrel kell elvégezni. A felületfertőtlenítésre használatos vegyszerek akár habosítva, akár permetezve is kijuttathatók.

Ezután kerülhet sor az ún. adulticid irtószerek alkalmazására az imágó rovaralakok (pl. az alombogár kifejlett alakja, legyek stb.) ellen, melyet a teljes padozatra és a falak alsó harmadára érdemes permetezni.

Sajnos sok helyen az alomanyagot fedetlen helyen tárolják, így bealmolást követően az almot szintén fertőtleníteni kell. Erre kiválóan alkalmasak a melegködképző berendezések, melyek a kijuttatott fertőtlenítőszer oldatot órákig az istálló légterében lebegtetik. Természetesen az új állomány betelepítése előtt, a fűtés elindításakor a maradék fertőtlenítőszer gázosodásának elkerülése érdekében érdemes alaposan átszellőztetni az istállót a ventiláció segítségével.

Az itatórendszer megfelelő beállítása és a csepegésmentesség biztosítása az alom állapotára hat kedvezően, jelentősen csökkentve pl. a nedves alom okozta lábvégproblémák megjelenését.

A rágcsálóirtó állomásokat fel kell tölteni hatékony irtószerekkel, a csalétek kihelyezéséről naplót kell vezetni.

Betelepítés előtt a könnyebb takarmányfelvétel miatt érdemes csibepapírt teríteni a nevelőterekbe. A takarmánysilók feltöltését végző teherautó csak a megfelelően szigorú higiéniai rendszabályok betartását követően (alapos járműtisztítás és fertőtlenítés) hajthat a telep területére. Természetesen a szigorú rendszabályok (kéz- és lábbeli fertőtlenítés, telepi munkaruha) a telepre lépő személyek esetén is érvényesek.

Az említett munkafolyamatok célja a telepet fenyegető minden lehetséges biológiai veszély kiküszöbölése, a kritikus pontok folyamatos és következetes kontrollja. A napos-
állomány így a lehető legjobb feltételekkel indul, és a turnuson realizálható nyereség is elérhetővé válik.

Litz Tamás

A cikk szerzője: Litz Tamás

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!