2024. május 17. péntek Paszkál

Új trendek és kihívások az élelmezésben

Agro Napló
Kilencven éve folyik a növénynemesítő munka Szegeden 

Új típusú fajták adhatnak választ a globális felmelegedés és a túlnépesedés problémáira. A gabonafélék és más szántóföldi kultúrák nemesítése soha nem volt olyan fontos, mint napjainkban. Az éghajlatváltozás felgyorsulása még összetettebbé teszi a nemesítők dolgát. A kutatóknak előre kell gondolkodnia, milyen körülmények között kell majd helytállnia egy-egy fajtának, mire engedélyeztetési eljárása lezárul – hangzott el a szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft. 90 éves jubileumi rendezvényén.

Immár 90 éve szolgálja a hazai mezőgazdaság egyik legfontosabb, stratégiai ágazatát a szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft. Az általuk nemesített fajták már a '20-as években oroszlánrészt vállaltak a modern magyar mezőgazdaság kialakulásában. A szervezet fennállásának
évfordulójára rendezett eseményen a hazai agrárium jövőjéről, az előttünk álló kihívásokról is szó volt.

Czerván György, a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára a rendezvényen rámutatott, a vetőmagok kimagasló minősége és a gabonaágazat sikere elengedhetetlen ahhoz, hogy hatékony választ adjunk a globális folyamatokra. A világszínvonalú magyar agrárkutatásnak köszönhetően hazánk élen jár a problémák kezelésében, a hatékony, gazdaságos növénytermesztésben és a minőségi élelmiszerek előállításában.

Az államtitkár kiemelte, hogy a köztermesztésből kiszorult, régi növényfajtáink fenntartása és népszerűsítése, ezáltal a genetikai sokféleség megőrzése, valamint a piaci igényekhez alkalmazkodó új alternatív fajták nemesítése és termesztése közös feladatunk. A magyar vetőmagok a világ élvonalába tartoznak. Nem tudunk annyit előállítani belőlük, hogy arra ne találnánk vevőt. Az ágazat sikere jól példázza, hogy az összehangolt kutatás-fejlesztés és a gyakorlati alkalmazás az agráriumban kimagasló teljesítményekre képes.

A fejlődési irányokat, trendeket ismertetve Szilágyi László ügyvezető igazgató elmondta; a fő cél a környezeti hatásoknak ellenállóbb fajták nemesítése, a termésátlag növelése mellett. A gyorsan változó környezetben azok a fajták maradnak versenyképesek, amelyek a jelenlegieknél jobban tűrik a szélsőséges termesztési körülményeket. Emellett a Gabonakutató Nonprofit Kft. fokozott figyelmet fordít olyan termékekre, amelyek az egészséges táplálkozás alapanyagai, segítik a betegségek megelőzését és a diétás táplálkozást.

Az ügyvezető elmondta, a tudományos munka záloga, hogy 60 kutató munkatársuk közül 12 fő egyetemi doktor, 17 fő kandidátus, illetve PhD fokozatú, négyen akadémiai doktorok, egy kollégájuk pedig a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja. A Gabonakutató Nonprofit Kft. az utóbbi tíz évben 66 új fajtára és hibridre kapott
állami elismerést, valamint Magyarországon és külföldi fórumokon összesen 1366 alkalommal publikálták tudományos eredményeiket.

A rendezvényen a Gabonakutató ügyvezető igazgatója átvehette a Nemzeti Élelmiszerbiztonsági Hivatal (NÉBIH) által alapított Köztermesztésért Díjat. Az elismerést azon cég, vállalkozás kaphatja, amely itthon vagy nemzetközileg elismert, minőségi terméket állít elő.

  


Szilágyi László

„A köztermesztésért” díjjal

  

Az eseményen átadták a Baross László-emlékérmeket is. Az érmet 40 éve alapította a Gabonakutató vezetése azok számára, akik sokat tettek a szegedi, illetve a teljes hazai növénynemesítés érdekében. A névadó világhírű magyar kutató volt, az 1933-as kanadai világkiállításon bemutatott Bánkuti 1201-es búzafajtája aranyérmes lett. A díjat csak ötévente egyszer adják ki, általában 5-6 szakembernek, de a jubileumra tekintettel ezúttal tízen részesülnek elismerésben. A Gabonakutató munkatársai közül Dr. Szániel Imre, Dr. Beke Béla, Dr. Kálmán László, Dr. Papp Mária és Falusi János. A külsős díjazottak: Marosi Gábor, Máté Tibor, Pájtli József, Pásztor András, Bányai László.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?