Jövőbe mutató megoldásokkal a sikeres repcetermesztésért

Agro Napló
2011-óta formálódik az a társulás, akik technológiai megoldásaikkal kívánták a ma ismert repcetermesztést még hatékonyabbá, profitorientált befektetéssé tenni Magyarországon.
A Valkon Kft., KWS Magyarország Kft. és a Bayer CropScience kooperációban mindenki a maga hozzáadott értékével, azaz a gépészeti megoldással, vetőmaggal és növényvédő szerrel járul hozzá a sikeres repcetermesztéshez. 

A repcetermesztés állt a középpontban

A csökkentett menetszámú talajelőkészítés és a széles sortávú vetés régóta kiemelt téma az angliai, valamint nyugati gépgyártók körében. A Great-Plains Simba gépgyártó hazai forgalmazója a Valkon Kft. 2010 óta keresi a lehetőségét annak, hogy meghonosítsa a magyar gazdálkodói körben a technológia előnyeit. A szeptember elején Baja-Bács-
bokod térségében megtartott, a repcetermesztést érintő szakmai rendezvényen, valamint az azt követő szántóföldi bemutatón – az újonnan bemutatott gépek kíséretében – ismét feltűntek azok a munkaeszközök, amelyek segítségével menetszám-csökkentett, költségtakarékos repcetermesztés valósítható meg.

A közreműködők részéről fontos volt kihangsúlyozni, hogy a sikeres termesztéshez egy ideális talajállapot kialakítása szükséges. Angliai kísérletekre és brit gazdák eredményeire alapozva (AN 2013/4. szám, 82-83.) vallják, hogy ha nagyobb figyelmet fordítanak a talajra, akkor a talajélet beindítása mellett kevesebb menetszámmal jobb magágy készíthető. Ehhez olyan eszközöket ajánlanak, mint a Great-Plains Simba 3 méter munkaszélességű Flatliner altalajlazítója, amelyen a V-alakban elrendezett kapák átrepesztik a talajt minimális rögképzés mellett.
A hátsó szekcióban elhelyezett DD henger tömöríti a talajt és annak élei megvágja azt, hogy egy ideális kapilláris vízmozgás jöjjön létre.


  

A nehezebb talajokra a forgalmazó a Great-Plains Simba SLD 600 kultivátort szánja. A technológiában először bemutatott gép egy menetben alakítja ki az ideális talajállapotot és ápolja a talajt. A laprugókra szerelt tárcsalapok a talajhoz képest dupla szögállással bírnak, amelyek gondoskodnak a szármaradványok bekeveréséről. A következő szekciókban egy kapasor gondoskodik a lazításról maximum 30 cm mélységig, amit egy újabb tárcsasor követ. A lezárásról és a rögök repesztéséről a már említett DD henger gondoskodik.

A Valkon Kft. bemutatóin rendszeresen szerepel a technológiába illő DTX 300. A tárcsás kultivátor teljesítményigénye legalább 180 LE. Felépítését tekintve elöl egy maximum 40 cm mélységig állítható lazító kapasorból és két sor, az SLD-hez hasonló felfüggesztésű tárcsából és egy DD hengerből áll. A kultivátor a lazítás, szármaradvány-bekeverés és a lezárás mellett a géppel egy menetben elvégezhető a repcemag-kijuttatás a rászerelt OSR vetőegységgel. A sávosan kijuttatott vagy teljes szélességében szórt magszám elektronikusan szabályozható, az erőgép fülkéjéből pedig nyomon követhető a vetés menete.


Igazi szenzációval is készült a hazai forgalmazó. A tavalyi évben már bizonyított az YPE 625A ikersoros vetőgép, ami kukorica után most repcevetési kísérletekben is szerepel. A Bács-Kiskun megyei bemutatóra egy európai kivitelű gép érkezett. A vetőkocsik a Great Plains amerikai gyárában készülnek, míg a vázat és az egyéb részegységeket a Great Plains angliai gyáregységében készítik, és itt is szerelik komplettre a vetőgépet. A vetőkocsik egy ideális kukorica elrendezést adnak, a sortávolság 10,5–55–10,5 cm. A vetésmélység-beállítás egy kar segítségével egy mozdulattal megoldható. A vetőgépen egy elektromos meghajtású mikrogranulátum-szóró egység is helyet kapott, valamint egy nagyméretű műtrágyatartály is. Összességében az ikersoros vetéssel egy ideális növény térállás, nagyobb gyökértömeg és kisebb vízveszteség érhető el jobb tápanyag- és vízfelvétel mellett. Nem utolsó sorban megnő a telepített növényállomány és a hozam. 

Mi van még a palettán?

A megfelelő talajelőkészítés mellett a Valkon nagy hangsúlyt fektet a talajkímélésre is. Tavaly ősszel nyerte el a kecskeméti székhelyű vállalkozás a Challenger traktorok kereskedelmi jogát, amely nem mellesleg jól illeszkedik az egymenetes talajművelés koncepciójába. A Challenger gyár volt az első, aki elhatározta, hogy hevederes járószerkezetű traktorokat gyárt. Céljuk, hogy nagy felfekvő felületen jobb tapadást érjenek el akár puhább talajon is. Forgalmazói vélemény, hogy a nagy vonóerőt gumihevederrel lehet a talajra vinni, minimális talajtaposással és tömörítéssel. A bemutatóra összesen két Challenger érkezett: 865 C és 765 D. A 865 C típusjelű erőgép 407 kW (550 LE) névleges teljesítménnyel bír. Erőforrása egy Caterpillar motor, amit jövő évben levált az E-szériával érkező AGCO SISU motor. Hasonló változás érinti a kisebb, „mindössze” 259 kW (350 LE) teljesítménnyel bíró, hathengeres motorral szerelt 765 D-t is. A 700-as sorozatból kikerülő traktorokat 2015-ös E-széria bevezetésével már héthengeres AGCO SISU motorral látnak el.


  

Újdonság volt a szántóföldi bemutatón a Hagie önjáró permetező.
A Valkon Kft. idén májusban írt alá kereskedelmi szerződést az amerikai gépgyártóval. A bemutatott gép egy 27,5 m keretszélességű, 2 m
szabad hasmagassággal bíró permetező. Permetlétartája 4400 liter, ami nagyjából 5 perc alatt feltölthető a beépített 1000 liter/perc átfolyási teljesítményű beépített szivattyúval. A gépen kézmosó és tisztavizes tartály is helyet kapott. Kétféle kormányzási mód közül választhat a kezelő: front és összkerék. Táblavégi fordulónál négykerék-kormányzás használatával csökkenthető a taposási kár, mivel a hátsó kerekek követik az első kettő nyomvonalát. A kerekek teljes szélessége (kerékaggyal) 45 cm, amivel további taposás okozta problémától szabadul meg a felhasználó. A kerekeket egy-egy légrugós felfüggesztéssel szerelik, így nem szükséges a fülke vagy a vázszerkezet további csillapítása.

Az újdonságok és repcetermesztési megoldások bemutatása mellett a Valkon Kft. a termékkínálatukban szereplő erő- és munkagépeket is ismertette a látogatókkal. A bokodi helyszínen összesen a következő gépek, gépkapcsolatok voltak láthatók:


A rendezvényről készült képek megtekinthetők az Agro Napló facebook oldalán

 

 

 

Az őszi káposztarepce magasabb termésátlagainak elérése csökkentett vetőmag-felhasználás mellett” célt tűzte ki a KWS Magyarország Kft. és a VALKON. Hazai viszonyok között tesztelik a széles sortávú vetéstechnológiát sávos vetésben „A kevesebb több” kulcsa a gyökértömegben rejlik. A gyökértömeg relatív nagyságának számos limitáló faktora közül az egyik az adott területen lévő egységnyi növényszám és azok egymáshoz képesti elhelyezkedése. Egyszóval a „növényünk komfortérzetét” növelhetjük tudatosan. A KWS hazánkban először definiálja ezt a technológiát, és ennek az új technológiának a védjegye a WRD (Wide Row Design). Számos kritériumnak kell egyidőben megfelelnie azoknak a hibrideknek, melyek a WRD tanúsítványt megkapják:

  • Erősebb vegetatív részek
  • Nagyobb gyökértömeg
  • Nagyobb asszimilációs felület
  • Intenzívebb korai fejlődés
  • Alacsonyabb állomány
  • Horizontális fejlődés
  • Sokkal több elágazás

A jövőben azok a hibridek kaphatják meg a WRD védjegyet, amelyek átestek egy tesztelési folyamaton üzemi körülmények között, és melynek eredményei alapján kiérdemlik azt.

  

A szemenkénti repcevetéshez a KWS Magyarország Kft. egy újonnan fejlesztett, drazsírozott hibrid vetőmaggal állt elő. A korábbi években voltak próbálkozások ilyen drazsírozott technológiával készülő magelőállításra más gyártók részéről, azonban kevés sikerrel. A cukorrépa vetőmaggyártási tapasztalataikra alapozva a KWS egy olyan egyedülálló vetőmagfajtát hívott életre, amely a szemenkéntvető gépekhez kiválóan illeszkedik.

  

A KWS 2006-tól indította el Bácsbokodon, Hegedűs József gazdálkodó közreműködésével a repce technológiában rejlő lehetőségek felkutatását. Olyan megoldásokat kerestek, melyek nemcsak a genetikai oldalról való megközelítést tartják szem előtt, hanem ráfókuszálnak az agrotechnika adta lehetőségekre is. 2010-ben indították el azt a kísérletsorozatot, mely a széles sortávban vetett repcetechnológiát vizsgálta, s az önmagukért beszélő terméseredményeket realizálva jutott el a KWS oda, hogy ma már bátran ajánlja ezt a technológiát repce kultúrában. Ennek a sikeres együttműködésnek a zárásaként adta át Pintér János marketingvezető a „WRD bölcsője Bácsbokod” díjat Hegedűs Józsefnek, megköszönve magas szintű és áldozatkész szakmai munkáját. A kísérletek természetesen tovább folytatódnak, mégpedig a már említett drazsírozott vetőmag frontján, mely a széles sortávú repcevetés még szélesebb körben való elterjedését teszi lehetővé, azáltal, hogy ez a megoldás már nem igényli a széles sortávban elvetendő repcék drága gépi hátterének meglétét.


Pintér János és Hegedűs József
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
RAPOOL-repcék. SHREK, a zöld óriás

RAPOOL-repcék. SHREK, a zöld óriás

A SHREK már messziről felismerhető és elkülöníthető, akár az őszi időszakban, akár a becőrengeteget kémlelve, egyedülálló biomasszája és hatalmas, már...

Dobogós helyen a KWS kalászosok

Dobogós helyen a KWS kalászosok

A KWS által nemesített őszi búza és őszi árpa fajták a tavalyi évtől közös portfólióból érhetőek el Magyarországon, így termelőink ezentúl egy helyen...

Bayer Farmok 2019

Bayer Farmok 2019

„Az emberiséget elegendő és biztonságos táplálékkal ellátni rendkívül nagy kihívás. Növényvédelem hiányában a károsítók élelmiszerünk és élelmiszer al...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!