Gabonapiac Szeptemberben

Agro Napló

► Befejeződött az aratás és több, mint 5 millió tonna búza került a raktárakba, ami az átlagnál jobb termésnek számít. Az országos átlaghozam 4,665 t/ha volt. Ebben a szezonban akár rekordmennyiségű búzát is betakaríthattunk volna, ha időben védekezünk a sárgarozsda és a pocokinvázió ellen, mely bizonyos régiókban elvitte a termés akár 20%-át is. Ilyen volt például Békés megye, ahol az ország leggyengébb hozamát (3,8 t/ha) érték el, szemben a Tolna megyei 5,8 tonnás hozammal.

► Az elhúzódó aratás, a folyamatos esőzések nem tettek jót a minőségnek. Az átlagosnál gyengébb lett a búza minősége, messze elmarad a megszokott 80% étkezési és 20% takarmányminőség-aránytól. Az étkezési búza arányát az idén csupán 35–40%-ra becsülik. Ez hozzávetőlegesen 2 millió tonna búza, ami bőségesen elég a hazai szükséglet kielégítésére. A malomipar számára a nagyobb fejfájást az okozza, hogy a gazdák még viszonylag magas áron sem szívesen válnak meg jó minőségű búzájuktól. A takarmány és étkezési búza közti árrés folyamatosan nő és ma már több mint 10 ezer forint árkülönbségről beszélhetünk tonnánként.

► Árpából is átlagon felüli volt a termés, azaz 1,28 millió tonna.

► Nemcsak itthon, de Európaszerte és globálisan is jó búzatermésről számolhatunk be. A világ búzatermését az USDA augusztusi jelentésében 716 millió tonnára becsüli, ami 4 millió tonnával több, mint az előző évben. Az Európai Unió 147,8 millió tonnás búzatermése is kiváló, csupán a minőség marad el a korábbi átlagtól. Franciaországban, a legnagyobb búzatermő európai országban a termés csupán 65%-ka lett étkezési minőségű (Strategie Grains), szemben a tavalyi 88%-kal.

► A kiváló termés hatására csökkenek a búzaárak, de a világpiacon is nő a takarmány és étkezési minőség közti árkülönbség.

► A bőséges kalászos takarmánygabona kínálatot tovább növelheti a kiválónak ígérkező kukoricatermés, ami az árak további csökkenését okozhatja.         


Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A kalászosok barátja az Elatus™ Era

A kalászosok barátja az Elatus™ Era

A kalászos kultúrák területe növekedett a 2022/23-as szezonban, és a növekvő területtel növekednek az elvárások. A magas termés eléréséhez megfelelő v...

A Gabonakutató bőtermő kalászosai

A Gabonakutató bőtermő kalászosai

A szegedi nemesítőház őszi kalászos gabonái közül több fajtát is tudunk javasolni a kifejezetten nagy termőképességű fajtákat kereső gazdáknak, melyek...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?