DEKALB +1 TONNA CENTRUMOK

Agro Napló
Megfelelő hibrid és technológiaválasztással hogyan mérsékelhetjük a környezet terméscsökkentő hatásait. Milyen módon érhetünk el jelenlegi eredményeinkhez képest +1 tonna terméstöbbletet?

Az idén több helyszínen +1 tonna Centrumok keretében technológiai kísérleteket állítottunk be, a kérdések megválaszolására:


Új DEKALB HD hibridek a + 1 tonna terméshez

 A hibrid önmagában akár 20%ban is meghatározhatja a terméseredményt.

   


Ahhoz, hogy a sokszor szélsőséges magyarországi időjárási körülmények között évről évre stabilan képesek legyünk fejleszteni a kukoricatermesztésünk színvonalát, olyan hibridekre van szükségünk amelyek legjobban adaptálódnak a változó körülményekhez. A HD minősítésű DEKALB fajták bizonyítottan kimagasló szárazságtűréssel rendelkeznek, amellett, hogy ideális körülmények között is csúcstermésre képesek.

A következő vetési szezonban is több nagyszerű új DEKALB hibridet lesz lehetőségük kipróbálni a termelőknek mint pl. a DKC4631 HD hibridünket mely a tavalyi TOP 20 kísérletekben már bizonyította kiválóságát.

+1 tonna VETÉStechnológia

Ahhoz, hogy a nagy teljesítményű hibridben rejlő terméspotenciálból valóságos termés legyen, a kiváló vetésminőség az egyik legkritikusabb tényező Partnereink közreműködésével vizsgáljuk az egyes népszerű vetőgépek viselkedését a talajviszonyokhoz, vetőmag paraméterekhez. Igyekszünk megtalálni és bemutatni azokat a fogásokat, amelyek szem előtt tartásával, illetve alkalmazásával a legjobb vetési minőséget érhetjük el.

Az egységes tőállomány 10–15%-ot is emelhet a termésátlagon, ami akár 1–2 tonna terméstöbbletet is jelenthet.

A DEKALB fejlesztői arra keresik a választ, hogy hogyan érhető el leginkább homogén állomány a vetésmélység egyenletesség és a tőszám egyenletesség maximalizálásával. Vizsgálatainkat különböző vetőgép márkákkal és kölönböző vetési sebességnél végezzük.

Precíziós eszközzel precíz vetés (Precision Planting)

 

 

+1 tonna NÖVÉNYVÉDELMI TANÁCSOK

Gyomirtás      

A talajban elérhető vízért és tápanyagért folyamatos versengés van a kultúrnövény, és a gyomok között. Ezért kiemelten fontos, hogy olyan gyomirtási technológiát válasszunk, mely a terület gyomflórájának megfelelő, hatékony és mielőbb megszüntesse a gyomkonkurencia vízfelhasználását.

 

Kísérletünkben a gyomkonkurencia, és az eltérő időzítésű készítmények termésre gyakorolt hatását vizsgáljuk különböző hibridek esetében.

Termésfungicid

A kukoricában a gombaölő szerek használata nem volt jellemző. Az elmúlt évek külföldi és hazai eredményei is rámutattak arra, hogy bizonyos fungicidek használatával terméstöbblet érhető el.

 

A Retengo® Plus a BASF új fejlesztésű valódi termés-fungicidje, melynek használatával nemcsak az esetlegesen fellépő gombabetegségeket háríthatjuk el, de kedvező élettani hatásainak segítségével felkészíthetjük a kukoricát a kedvezőtlen időjárási tényezők átvészelésére és jobb termést érhetünk el.

 

Szakmai rendezvényeink időpontjairól és programjáról a dekalb.hu-oldalon illetve a

dekalbteszt.hu/pluszegytonnacentrum oldalon talál információt!


Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Bayer Farmok 2019

Bayer Farmok 2019

„Az emberiséget elegendő és biztonságos táplálékkal ellátni rendkívül nagy kihívás. Növényvédelem hiányában a károsítók élelmiszerünk és élelmiszer al...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!