2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Az intelligens kukorica - csőtörő adapter!

Agro Napló
Az elmúlt évben, egy új OLIMAC DRAGO (Sárkány) nevű kukorica csőtörő adapterrel ismerkedhettek meg a figyelmes újságolvasók, a bemutatókat látogató és a nyitott szemmel járó szakemberek. Az új csőtörő adapter Olaszországból érkezett, miután meghódította már Németországot és Európa sok más országának gazdálkodóit is, s a tengerentúlon is folyamatosan terjed alkalmazása.

Az új adapter számtalan olyan előnyös tulajdonsággal és újdonsággal rendelkezik, amely a még kisebb veszteségű betakarítást, a még tökéletesebb szárzúzást, a még könnyebb kezelhetőséget és a még egyszerűbb kiszolgálást (kezelést, karbantartást, javítást...) szolgálja:

  • könnyű- de erős „önhordó” térbeli rácsszerkezetű vázzal rendelkezik, s természetesen összecsukható változatokban is kapható. Gyorskapcsolóval szerelhető le és fel !
  • Hajtásrendszere rendkívül szellemesen épített, kétoldali behajtású, természetesen többszörös biztonsági tengelykapcsoló védelemmel ellátva. Hajtási ellenállása olyan kicsi, hogy akár a szárzúzó kések agyáról is visszaforgatható egy-egy adapter-oldal !
  • Az adapter nagyon lapos építésű, mindössze 18 fok a talajra helyezés szöge, amellyel szinte bújik a sorok között, s könnyen felemeli a ledőlt szárakat is a rajtuk levő csövekkel együtt. Ha az állomány beteg, ( különösen a Dél-dunántúli régiókban egyre nagyobb az amerikai kukoricabogár kártétele) nagyon megdőlt, akár mindkét oldalra felszerelhetünk hajtott száremelő csigákat, amelyek megoldják a problémát.
  • Hat sor felett az adapterre a kombájn hidraulikus rendszeréhez illeszkedő automatikus talajkopírozó egységet, sőt ún. Hillmaster terepkövetőt is felszerelhetünk a még jobb terepkövetés és még alacsonyabb tarlójú szárzúzás érdekében.
  • Előnyös, ha az adapter könnyen alkalmazkodik a betakarítandó kukorica állomány változásaihoz, s jól illeszkedve, eltérő viszonyok között is optimálisan leterheli a kombájnokat ! (szár és csőméret, termésátlag, stb.) Az OLIMAC DRAGO ilyen adapter !
  • OLIMAC DRAGO egyedülálló, SZABADALMAZOTT automatikus törőléc állító mechanizmussal rendelkezik, amely egy alapbeállítást követően a kezelőtől függetlenül, soronként és automatikusan optimalizálja a törőlécek távolságát ! OLIMAC után nincs többé sikeres „böngészés”, hiszen a kisebb csöveket is megmenti a kieséstől és a lezúzástól. Jól bizonyítja ezt az erényét az adapternek az FVM-MGI Intézet mérése is. Ez a kitûnő egység, akár a csőveszteség 70-90 %-ának a keletkezését is megakadályozza !
  • A DRAGO adapter nagyon széles sebességtartományban használható, hiszen akár 10 km/h-s sebesség mellett sem „dugul” el. Ennek egyik oka, hogy a DRAGO adapterek extra hosszú törőszerkezettel rendelkeznek, ahol elegendő idő áll rendelkezésre a csövek hatékony leválasztásához, melyet segít az automata törőléc állító mechanizmus is.
  • OLIMAC, a hatékony szárzúzás területén egyedülállót alkotott szabadalmazott álló + lengő-késes szárzúzó egységével. A szárzúzás minősége megfelelő a nagy sebességû betakarításnál is, mivel a különleges, a talajjal párhuzamosan, attól 8-10 cm-re dolgozó, magas fordulatszámú és kopásálló kések nagy inerciával forognak, s könnyen elbánnak a szárral, sőt a sorok között kelt esetleges gyomokkal is.

A különleges, volfram-karbid élfelrakású kések önélezőek és igen tartósak, hatékonyak. Így az OLIMAC DRAGO adapter a betakarítással egy menetben - alászántásra alkalmas minőségben - alacsony tarlóval végzi el a nagy tömegû zöld vagy száraz kukoricaszárak és a gyomok felaprítását a sorban és a sorközben is !

  • A törőszerkezet sem érzékeny a gyomokra, mivel a törőhenger késeket tisztítókések védik a gyomok és más növényrészek felcsavarodásától. Az egymással szemben forgó késes törőhengerek előnye, hogy a szárat 6-8 cm-enként (a nóduszok közt) már a lehúzás közben bevágják, s ezzel elősegítik a hatékonyabb száraprítást és a szárak gyorsabb mineralizálódását is.
  • Az OLIMAC kukorica csőtörő adapter egy különleges betétkéssel, kis veszteséggel képes betakarítani a napraforgót is ! Veszteségük negyede-ötöde a „felpengézett” OROS csőtörőkkel végzett napraforgó „betakarításnak”, s csupán kicsit magasabb, mint a méltán kiváló célgépeké. 100 ha körüli napraforgó terület betakarítása is rájuk bízható !
  • Az OLIMAC adapterek üzembiztosak, könnyen kezelhetőek és karbantarthatóak (napi karbantartást csupán néhány csapágyon kell elvégezni), hosszú élettartamúak, s ha kell könnyen, olcsón és gyorsan javíthatóak

S hogy nem a „Messziről jött adapter . . .” esetével állnak szemben, azt immár közel 70 db OLIMAC DRAGO adapter, sikeres hazai alkalmazása és az FVM-MGI mérései is alátámasztják, s természetesen nem gyárthatna évente 700-800 db adaptert az olaszországi gyár a világ minden tájára, ha gépei nem állnák meg a helyüket. A hazai referencia üzemek az Önök érdeklődésére is szívesen és büszkén reagálnak, velünk együtt, hiszen jól választottunk !

Az OLIMAC tagadhatatlan előnye még, hogy specializált gyártó, aki speciális ismereteiből és tapasztalataiból szeretne megélni, s abból minél többet átadni Önöknek. Gépeit és gyártási rendszerét folyamatosan fejleszti, s ma is a legkorszerûbb, automatizált technológiákat alkalmazza a gyártás során. Ennek a filozófiának következménye, hogy majd minden elemét maga gyártja adapterének, így szállítási készsége az előregyártás és az univerzális alkalmazhatóság okán igen kedvező, Ön egy-két hét alatt hozzájuthat új adapteréhez ! Hasonló okból az alkatrészellátás is biztonságos, hiszen nincs kitéve a beszállítók késedelmének, amely oly sok olaszországi termék közös problémája.

Válassza tehát a KIVÁLÓ ÁR - ÉRTÉK ARÁNYÚ, intelligens OLIMAC DRAGO adaptereket a kukorica mind kisebb veszteséggel történő betakarításához, a más adaptereknél eddig elveszett kisebb csövek és a megdőlt termőtöveken termett csövek 70-90 %-ának megmentésével. Tegye lehetővé korszerû betakarítógépe kapacitásának mind teljesebb kihasználását a 20-25 %-kal nagyobb betakarítási sebesség kihasználásával, a szármaradványok és a sorközi gyomok - utómunkát nem igénylő - kiváló minőségû egyidejû felaprítása mellett! Válasszon gyors áttelepülést biztosító, hidraulikusan összecsukható OLIMAC DRAGO adaptert ha bérvállalkozó, vagy területei távol esnek egymástól!

Ne feledje, az OLIMAC DRAGO adapterekkel nagyobb teljesítménnyel, kisebb veszteséggel és jobb minőségben dolgozhat, tehát költségeket takaríthat meg, amely önnek hosszú távon jelentős nyereséget termel!

Várjuk Önt a 2003. szeptember 10-13. között megrendezésre kerülő Bábolnai Nemzetközi Gazdanapok kiállításon !

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!