2024. április 27. szombat Zita

CLAAS nemzetközi sajtótájékoztató – I. Egy sor gépújdonság a hazai felhasználói körnek

Agro Napló
Bad Saualgu adott otthont a CLAAS ez évi nemzetközi sajtótájékoztatójának július első hetében. A Felső-Bajorországban található város Európa legnagyobb zöld régiója, ahol a német gépgyártó óriás 550 dolgozója készíti a szálastakarmány-betakarítás gépeinek teljes termékkínálatát. A német gyártó 2012 óta 20 millió eurót, mintegy 6,2 milliárd forintot fektetett a fejlesztésbe, a gyártásba és az adminisztrációba. 


Egy Bad Saulgau közeli kolostor vendéglátó egységében, a menedzsment részéről Dr. Theo Freye és Lothar Kriszun nyitotta meg a rendezvényt, majd összefoglaló előadások keretében, valamint az esemény második napján bemutatták a következő évi újításokat: ARION 400 traktorcsalád, a megújult ELIOS erőgépek, a LINER rendképzők, a VOLTO rendsodrók 4 új tagja, a QUADRANT legújabb modelljei. Továbbá az új CARGOS 8000-es termékcsalád és a MAX CUT kaszasínnel szerelt DISCO kaszakombinációkról is átfogó tájékoztatást kaptak a jelenlévők, amelyeket az alábbiakban részletesen is tárgyalunk.

CARGOS, a rendfelszedő kocsi

A CLAAS új CARGOS 8000 típusú kombinált rendfelszedő kocsi családja egyrészt rendfelszedő–szeletelő, másrészt kiadagoló funkciót is ellát, de a felszedő és a kiadagoló berendezések leszerelésével mezőgazdasági áruszállításra is alkalmas.

A korábbi 9000-esnél kisebb sorozat három változatból áll. A CARGOS 8300 típus raktérfogata 30, a 8400-asé 35,5, míg a 8500-asé 41 m³.

A viszonylag kisméretű, 2 méter széles és 320 mm átmérőjű rendfelszedő egység (Pick up) hidraulikus meghajtású és hidropneumatikusan tehermentesíthető. Ezek a megoldások teszik lehetővé a túlterhelésből adódó meghibásodások megelőzését, növelik a gépegység élettartamát és homogén, tiszta anyagfelszedést biztosítanak hatékony anyagáramlás mellett. A 860 mm átmérőjű, 1586 mm széles anyagtovábbító rotor 9 sorban, csavarvonalban elhelyezkedő 22 mm széles dobószárnyakból áll. A szeletelő egységben 40 darab, egyenként csavarokkal felerősített, kétoldali élezésű, rugós biztosítású CLAAS vágókés végzi az egyenletes szecskázást a beállított 38 mm szecskaméretre. A rendfelszedő és szeletelő egység össztömege 2500 kg.

Teljesen új az EFS rendszerű töltésmegoldás, melynél lehajtható a behordóláncos fenéklemez. 50 cm-re leengedve jobban „felveszi” és továbbítja a raktérbe az anyagot, függőlegesen lehajtva pedig jobban hozzáférhető a késtartó szerkezet, így könnyebb a szükséges késcsere. A hátsó oldalon lévő kiadagoló szerkezet három tépő-adagoló hengerből és egy visszaforgatóból áll, amelyek gyors ürítést tesznek lehetővé.

A CARGOS 8000 két kisebb modelljének járószerkezete tandem, a legnagyobbé pedig tridem kialakítású, amelyekre általában 720/50 R26,5 méretű gumiabroncsok kerülnek. A futóművek CLAAS-féle Parabel – vagy hidraulikus rugózásúak.

Az új CLAAS rendfelszedők kezelésére választható az ISOBUS-kompatibilis Communicator-II, vagy a CLAAS saját OPERATOR terminálja. Az éjszakai munkáknál a gép 11 különböző pontján elhelyezett LED-lámpák segítik a jobb megvilágítást.

Az új CARGOS kombinált rendfelszedő pótkocsi elsősorban az állattenyésztéssel foglalkozó kis- és középüzemek részére ajánlható korszerű munkagép.

DISCO – minden igényre

A következő szezonra a CLAAS a népszerű DISCO-tárcsás kaszák alapos továbbfejlesztésével 28 új modellt kínál 2,60–9,10 méter munkaszélesség tartományban, a függesztett kivitelűektől a nagy teljesítményű vontatott változatokig. Mindegyik kasza „lelke” a teljesen új MAX-CUT vágószerkezet. A formailag is megváltoztatott modellek a régebbi P-CUT vágószerkezetet váltják le, tervezésüknél nagymértékben figyelembe vették a gyakorlati tapasztalatokat és a felhasználók tanácsait.


Az új DISCO család tagjai, mint a TREND, az új CONTOUR, a BUSINESS, az AUTOSWATHER és a DUO sorozatok a kezelésben és a felszereltségben különböznek egymástól.
A kis üzemeknek nyújtanak megoldást a 2,60–3,80 m munkaszélességben a DISCO 2800–4000 CONTOUR típusok. A 8,10 illetve 9,10 m munkaszélességű, egyszerűbb DISCO 8500 TREND és 9200 TREND típusokat a középüzemek részére ajánlják. Ezekhez nincs szársértő, kevesebb rajtuk a hidraulikus és elektronikus szerelvény, de hasonlóan erős kivitelűek, mint a korszerűbben felszerelt „társaik”.
A DISCO 8500 CONTOUR típus 8,10–8,30, a DISCO 9200 CONTOUR pedig 8,90–9,10 méter munkaszélességben kerül piacra.
A komfortosabb kivitelű, nagy teljesítményű DISCO 9200 BUSINESS és 9200 C BUSINESS kombinációk már kifejezetten a nagy üzemek részére készülnek. A Kevlar szállítószalaggal szerelt rendgyűjtős DISCO 9200 AUTOSWATHER és a tolt üzemmódban is használható DISCO 9400 C DUO kombinációk szintén a nagy gazdaságok, illetve a bérvállalkozók korszerű eszközei. Ezekkel, 9,10 méter munkaszélességű változatban akár 10 000 ha/év területteljesítmény is elérhető lucernavágásban.

A DISCO kaszákon alkalmazott MAX-CUT vágószerkezet teljesen új koncepciót képvisel. A kaszagerendely egy darabban készült, hullámformája lehetővé teszi a késtárcsák-vágótárcsák ideális – a kaszagerendely elején történő – elhelyezését, melynek következtében megnő a vágási felület, nagyobb lesz az átfedés, így javul a vágási minőség. A két késes tárcsák fordulatszáma 1000 1/min. Hajtásukhoz elegendő 850 1/min TLT-fordulatszám, ezzel közel 20% hajtóanyag-megtakarítás érhető el. A tárcsák hajtásrendszerét a meghibásodástól a SAFETY-LINK modul védi meg, mely egyúttal megakadályozza, hogy a sérült vágótárcsa ne repüljön el. A vágótárcsa a modulokra csavarral van rögzítve, így egyszerűen és gyorsan cserélhetők, hasonlóan a kaszapengékhez. A jobb anyagminőség és a korszerűbb gyártástechnológia eredményeként a hajtómű fogaskerekeinek kisebb a kopása, hosszabb az élettartama, kisebb a zajkeltő hatása és kevesebb az energiaigénye.

Az összes új modellnél megtalálható a hidropneumatikus ACTIVE FLOAT tehermentesítő szerkezet, melynek segítségével a vezetőfülkéből fokozatmentesen szabályozható a kasza felfekvési nyomása.
A körülményekhez alkalmazkodó, optimális nyomásérték beállításával csökkenthető a hajtóanyag-fogyasztás, kisebb lesz a váz kopása és kevésbé sérül az újrasarjadzást biztosító tarlófelület. Növelhető a munkasebesség is, ezzel a területteljesítmény is nagyobb lehet.

A TREND és a CONTOUR típusoknál a túlterhelés ellen mechanikus, míg a többinél hidraulikus (Non-Stop) biztosítást alkalmaznak. Közúti haladásnál a hátsó kaszák felemelése, és a frontkasza menetirányba fordítása hidraulikusan történik. A TREND sorozatnál opciós lehetőség az egyoldali kiemelés egy hidraulika csatlakozó beépítésével. Szállítási helyzetben mindegyik típusnál jellemző a hidraulikus reteszelés.

A kaszák mozgatásához, tárolásához egy kerekes tartószerkezet került kialakításra, amelynek használatával egyúttal tehermentesíthető a vágószerkezet. Újdonság még a Kennfix hidraulika csatlakozó egység és a Walterscheid Power Drive kardántengely is. Tervezik, hogy a közeljövőben központi zsírzóberendezéssel is ellátják a gépeket.

A TREND modellek kivételével az új típusok a traktor vezérlőberendezésével ISOBUS terminálon, vagy a speciálisan a CLAAS gépekhez kifejlesztett OPERATOR szabályzóegységen, illetve az ISOBUS-kompatibilis COMMUNICATOR II terminálon keresztül működtethetők.

Az új DISCO kaszák széles választékából minden üzemmérethez kiválasztható a legalkalmasabb változat.

Cikksorozatunk második részében (2014/9. szám) a CLAAS erőgépeket és a szálastakarmány-betakarítást érintő újdonságokat tárgyaljuk.

-an-

Kép- és videó galéria: www.agronaplo.hu/szemfules/claas-
nemzetkozi-sajtotajekoztato-2014

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!