2024. május 17. péntek Paszkál

Többéves mélypontra estek a gabonaárak

Agro Napló
Az európai malmi búza 15 százalékot esett május közepe óta, amely két és fél éves negatív rekord. Amerikai megfelelője 30 százalékot zuhant ugyanezen idő alatt, amely négyéves mélypontra lökte az árakat. Szélsőségesen alakult eddig az idei év, tél végén - tavasz elején meredeken emelkedtek az árak. Előbb a téli csapadékhiány okozott aggodalmat a legfontosabb amerikai termőterületeken, mivel az elmúlt 12 év legrosszabb kondíciói találkoztak az előző évinél 3 százalékkal alacsonyabb vetési területtel. Fűtötte az áremelkedést az orosz-ukrán konfliktus mellett az El Nino jelenség jelentette veszély is, különös tekintettel Ausztráliára. 

Az International Grains Counsil (IGC) és az Amerikai Mezőgazdasági Minisztérium (USDA) is deficites évet várt a 2014-15-ös esztendőben. A két szervezet már másképp gondolja! A globális termést már 700-705 millió tonnára becsülik, ez a valaha mért második legnagyobb betakarítást ígéri! Kiválónak ígérkezik a termés Európában, Kínában és Indiában, amely bőven ellensúlyozza az USA és Kanada tavalyi kitűnő évtől némiképp elmaradó betakarítási adatait.

A kukorica hasonló utat járt be az elmúlt fél évben. Három és fél éves mélypontról 500 cent fölé emelkedett vékánként, majd az immár négy éves mélypontot jelentő 372 centig szakadt, amely 28 százalékos visszaesés két és fél hónap alatt. A tengerentúlon az elmúlt 15 év legjobb termését várják, az USDA becslése szerint a globális termés a 2013/14 –es rekordévet is meghaladhatja.

Az orosz –ukrán konfliktus mára hidegen hagyja a befektetőket. A híradások egyre komolyabb helyzetről számolnak be, de a befektetők megtanultak együtt élni a szituációval. A konszenzusos vélemény szerint nem valószínű az összetűzés olyan mértékű eszkalálódása, amely komoly fennakadást okozhatna a gabonaszállításokban. Ez ugyanis egyik félnek sem érdeke.

Ukrajna az Európai Unió legnagyobb beszállítója lett az elmúlt években, köszönhetően földrajzi közelségének és annak a ténynek, hogy egyike azon egyre kevesebb szállítónak, amelyik komolyabb mennyiségben tud génmanipuláció-mentes gabonát szállítani.

Így a kukorica esetében is kisebb visszaesésről beszélhetünk, az öreg kontinensen 22 százalékkal van a május elején még 195 euró környékén járó árfolyama alatt a kukorica, de így is átszakította a 160 eurós szintet.

 

Nézzük, hogy áll a pozíciónk!

Egy hónapja három különböző stratégiát elemeztünk, amelyből a harmadik verzió szólt arról a forgatókönyvről, hogy az árak átszakítják a sokáig szilárdnak mutatkozó 175 eurós szintet és akár 160 euró alá is beeshetnek. Akkor még ez nagyon valószínűtlennek tűnt, pláne az, hogy ez egy hónap alatt bekövetkezik! Erre az eshetőségre úgy készültünk fel, hogy a támaszszint áttörése esetén stop eladási megbízásokat tettünk be 173 eurós szintre. Ez azt jelenti, hogy amint elérte az árfolyam ezt a szintet a kereskedési szoftver eladta a mi 40 kontraktusunkat 173 eurós áron. Innentől kezdve ismét fedezeti pozíciónk van! 192,5 eurón adtunk el először, amit biztonságból kizártunk 176,25-ön, majd technikai alapon – joggal tartva a további és akár begyorsuló áreséstől - 3,25 euróval lejjebb újra nyitottuk az eladásokat. A 159 eurós árfolyamnál 14 euró nyereségünk van csak ezen a pozíción, amely összesen 28.000 euró (14*50*40) pozitív árkülönbözetet jelent. Ha most kizárnánk (visszavennénk 159-en), ennyi nyereséget zsebelhetnénk be az első kör 32.500 eurója mellé.

Aki nem kötötte le az idei kukoricáját vagy nem kötött határidős árfolyam-kockázati ügyletet az most sokkal rosszabb helyzetben van, mint amire tavasszal számított. Szerencsére az általunk is bemutatott technikával elkerülhető volt a veszteség! De még mindig nem végeztünk. A nagy kérdés, hogy mikor zárjuk le a júliusban nyitott kontraktusokat. Az árak zuhannak, de meddig? Ha további áresés lesz, akkor meg kellene tartani. Ha visszapattannak az árak, akkor most lehetne a legjobban kiszállni. Nehéz kérdés! A választott stratégia hasonló ahhoz, ahogyan beléptünk a piacra: stop vételi megbízást adunk be a nyitott 40 kontraktusunkra a 173 eurós nyitási szint alatt fél euróval, azaz 172,5 eurón. Az elképzelés lényege hogy fedezve legyünk, ha az árak alacsonyak maradnak vagy tovább esnek, de semmiképpen ne veszítsünk ezen a pozíción akkor sem, ha az árak komoly emelkedésbe váltanak.

Szűcs Örkény


A cikk szerzője: Szűcs Örkény

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Az őszi búza tavaszi lombtrágyázása

Az őszi búza tavaszi lombtrágyázása

Az idei év sem szűkölködik növényeink részére szélsőséges időjárásban, ami miatt a tenyészidőszakban egyre kevesebb a növények számára a növekedéshez...

Az őszi búza tavaszi lombtrágyázása

Az őszi búza tavaszi lombtrágyázása

Az idei év sem szűkölködik növényeink részére szélsőséges időjárásban, ami miatt a tenyészidőszakban egyre kevesebb a növények számára a növekedéshez...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?