2024. május 3. péntek Tímea, Irma

A fiatal gazdák helyzete Magyarországon - Elindult a KSH és az AGRYA közös kutatása

Agro Napló
A KSH és az AGRYA 2012. június 28-án együttműködési megállapodást írt alá. Az együttműködés egyebek mellett közös kutatási programok kidolgozására és végrehajtására vonatkozik. Az együttműködő felek kiemelt feladatnak tekintik a mezőgazdaságot érintő generációváltás témakörében közös kutatás elvégzését, amelyre 2012. őszén sor kerül.  

A kérdőív elkészült, ennek széles körû terjesztését tervezik az együttmûködő felek, a Vidékfejlesztési Minisztérium közremûködésével. 2012. szeptember 27-én, a Minisztériumban tartott sajtótájékoztatón mutatták be a partnerek a kérdőívet és a kutatás eredményeiből tervezett kiadvány vázlatát.

Az Általános Mezőgazdasági Összeírás jó vizsgálati lehetőséget kínál arra, hogy miként alakul a fiatal gazdálkodók létszáma, hogyan változnak gazdálkodásuk körülményei. Az egyéni gazdaságok mellett a 10 főnél kevesebb létszámot foglalkoztató társas gazdaságok is bevonásra kerülnek a vizsgálat körébe, az irányítók életkora szerint csoportosítva az adatokat.

A kutatás célja a 40 évesnél fiatalabb, illetve idősebb gazdák ismérveinek összehasonlítása, kiegészítve a kérdőíves felmérés eredményeivel.

A közös kutatás eredményei különösen aktuálisak lesznek, mivel a 2014. utáni Közös Agrárpolitika végrehajtási részleteinek és a generációváltást érintő intézkedéseknek a tervezési folyamata is most kezdődik.

A kérdőív online módon tölthető ki és elérhető a www.agrya.hu oldalon.

 


Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!