2024. április 29. hétfő Péter

Aktuális támogatások

Agro Napló
A mezõgazdaságban felhasznált gázolaj jövedéki adó visszatérítése 2013. január 1-tõl megváltozik. A 2012. évben a mezõgazdaságban felhasznált gázolaj után 2013. január 15-tõl lehet a jövedéki adót visszaigényelni elektronikusan és még ebben az évben postai úton. Az õstermelõi igazolványok megújítására továbbra is 2013. március 20-ig van lehetõség.  

1. Mezőgazdaságban felhasznált gázolaj utáni jövedékiadó-visszatérítés egyszerûsítésének lényeges elemei:

 

a, A falugazdászok által végzett, a munkamûveletek elvégzésére vonatkozó előzetes igazolás kiadás megszûnik.

 

b, A munkamûveletek elvégzéséről és a földterület jogszerû használatáról, a vonatkozó számlák adattartalmáról a mezőgazdasági termelő a jövedékiadó-visszaigényléséről benyújtott bevallásában nyilatkozik.

 

c, A vámhatóság az igényjogosultságot kockázatelemzési és ellenőrzési tevékenysége keretében fogja vizsgálni és az ellenőrzésre kiválasztott visszaigénylő esetén a munkamûvelet elvégzése tekintetében elektronikus úton megkeresi a mezőgazdasági szakigazgatási szervet, illetőleg a vízügyi hatóságot, amelyek a megkeresésre 10 napon belül elektronikusan válaszolnak.

 

d, A földhasználatot szintén a vámhatóság ellenőrizheti a TakarNet rendszerből.

 

e, A mezőgazdasági termelőnek 2013. január 1-jétől a papír alapon benyújtott bevallás esetén sem kell csatolni a gázolaj adózott voltát igazoló számlákat (2014. január 1-jét követően a mezőgazdasági termelők kizárólag elektronikus úton érvényesíthetik jövedékiadó-visszatérítési igényüket).

 

f, A jövedékiadó-visszatérítés feltétele, hogy a mezőgazdasági termelő a gázolajvásárlásáról vagy a gépibérmunka-szolgáltatás igénybevételéről saját nevére szóló, a bevallás benyújtását megelőző öt éven belül kiállított számlával rendelkezzen.

 

 

Azon kiemelt adózók, akiknek a székhelye a Közép-magyarországi Regionális Vám- és Pénzügyőri Főigazgatóság illetékességi területén található, jövedékiadó-visszatérítésre vonatkozó igényjogosultságukat a Kiemelt Ügyek és Adózók Vám- és Pénzügyőri Igazgatóságán érvényesíthetik, amelynek elérhetősége 2013. január 1-jével az alábbi: Budapest, 1077. VII. kerület Dob u. 75–81.

 

 

2. A csekély összegû „de minimis” támogatási – a gyümölcsös, szőlő mûvelési ágban –

 

kérelmet kizárólag a tárgyévet követő évben évente egyszer a gázolaj utáni jövedékiadó-visszatérítésre vonatkozó éves bevallásban lehet benyújtani, melyet a vámhatóság megküld a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal részére.

 

 

 

Az MVH 182/2012. (XII. 21.) számú közleménye

 

A fiatal mezőgazdasági termelők indulásához a 2009. évtől nyújtandó támogatás keretében a támogatási összeg 90%-ára vonatkozó kifizetési kérelem benyújtási feltételeiről

 

A 2009. szeptember 15. és október 31. között benyújtott támogatási kérelmekhez kapcsolódóan támogatási kérelemnek helyt adó vagy részben helyt adó határozattal rendelkező ügyfelek a támogatási összeg 90%-ára vonatkozó kifizetési kérelmet legközelebb 2013. január 1. és 31. között nyújthatnak be, jelen közlemény mellékletét képező nyomtatványon.

 

Azon ügyfelek, akiknek a 2009. évben benyújtott támogatási kérelemre vonatkozó jóváhagyó határozata 2012. július 31. után emelkedett jogerőre, a 2012. október 1. és 31. közötti benyújtási időszak az első kifizetési időszaknak minősül. Ezen ügyfelek legkésőbb a másodikként ténylegesen megnyíló kifizetési időszak végéig, azaz 2013. január 1−31. között kötelesek a támogatási összeg 90%-ára vonatkozó kifizetési kérelmet benyújtani.

 

 

 

A kifizetési kérelem benyújtása

 

A kifizetési kérelmet 2013. január 1. és 31. közötti időszakban kell az illetékes MVH megyei kirendeltségéhez postai úton benyújtani egy példányban.

 

 

A kifizetési kérelemcsomag tartalma

 

A fiatal mezőgazdasági termelők számára nyújtandó támogatás kifizetési kérelmének nyomtatványa: D1028-02 Kifizetési kérelem 90% – Főlap

 

 

A kifizetési kérelem kötelezően csatolandó melléklete:

- D0074-05 Igazolás egyéni vállalkozó mezőgazdasági tevékenységéről

- A tagság igazolására kizárólag az alábbi nyomtatvány használható:

- D0068-01 Termelői csoport/TÉSZ tagság igazolása

 

Az MVH 181/2012. (XII. 21.) számú közleménye

A fiatal mezőgazdasági termelők számára nyújtandó támogatás keretében a támogatási összeg fennmaradó 10%-ára vonatkozó kifizetési kérelem benyújtási feltételeiről

A kifizetés igénylésének feltételei



A támogatási összeg fennmaradó 10%-ára vonatkozó kifizetési kérelem benyújtására legkésőbb a támogatási határozat kézhezvételétől számított ötödik év első kifizetési időszakában kerülhet sor.

Felhívjuk az ügyfelek figyelmét, hogy a 2008. évben támogatási határozatot kapott ügyfelek esetében a kifizetési kérelmet legkésőbb a 2013. január 1. és 31. közötti kérelembenyújtási időszakban kell benyújtani az MVH-hoz.

A támogatási kérelemben a 4. évre vállalt EUME-érték meghatározásához a DIVIP Irányító Hatóságának a kifizetési kérelem benyújtásakor hatályos (jelen MVH közlemény megjelenésekor a 9/2012. (II. 29.) IH közlemény) közleményében szereplő SFH-értékeket, valamint a kifizetési kérelem benyújtását megelőző évnek január 1-jén érvényes EKB által közzétett, hivatalos Ft/euro középárfolyamát (314,58 Ft/€) kell figyelembe venni.

A kifizetési kérelemcsomag tartalma



A fiatal mezőgazdasági termelők számára nyújtandó támogatás kifizetési kérelmének nyomtatványai:

- Kifizetési kérelem (10%) - Főlap (D1012-02)

- Kifizetési kérelem – Termőföld betétlap (D1008-02)

. Kifizetési kérelem – Állatállomány betétlap (D1009-01)

 

Az MVH 173/2012. (XII. 07.) számú közleménye

A mezőgazdasági termelők gazdaságátadásához a 2012. évtől igényelhető támogatások részletes feltételeiről

Támogatást vehet igénybe:

- az átadó gazdálkodó, valamint

. az átadó gazdálkodó munkavállalója.

. A támogatási kérelem benyújtására nyitva álló időszak: 2012. december 17.–2013. január 31.

 

Az MVH 177/2012. (XII. 19.) számú közleménye

A szaktanácsadási szolgáltatások igénybevételéhez a 2013. évben nyújtandó támogatás kifizetésének igényléséről

A támogatási rendelet 8. § (5) bekezdése szerint a kifizetési kérelmet 2013. január 1.−március 3. közötti gyûjtési időszakot követően 2013. március 4-től 2013. március 18-ig lehet benyújtani, tehát a TSZK a kérelmet legkorábban 2013. március 4-én, legkésőbb 2013. március 18-án adhatja postára a TSZK székhelye szerint illetékes MVH megyei kirendeltség címére.

A benyújtás módja:



Az ügyfélnek a kifizetési kérelmét az erre rendszeresített formanyomtatványokon, a vele szolgáltatási szerződést kötött TSZK-n keresztül kell benyújtania egy példányban. Felhívjuk a figyelmet, hogy a kérelem elutasításra kerül, amennyiben az nem a TSZK-n keresztül kerül benyújtásra.

A TSZK a vele szerződésben álló ügyfelek kérelmeit összesítve, a TSZK székhelye szerint illetékes MVH megyei kirendeltségeire postai úton nyújtja be. Az összesített kérelmeket összesítővel együtt kell benyújtani. Az összesítő és a formanyomtatványok a Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet elektronikus rendszeréből is nyomtathatók.

 

Berta Dávid

Hegedûs Szilvia

Dömötör Károly

 

Forrás:

www.mvh.gov.hu

www.fvm.hu

www.nebih.hu

www.agrarkamara.hu

A cikk szerzője: Hegedûs Szilvia

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!