A SZESZICO Kft. története, jelene és felkészülése az európai uniós követelményekre

Agro Napló
A SZESZICO KFT. Szigetvári Kertészetének elõdjét 1979-ben alapították meg a Szigetvár környéki nagyüzemek Szigetvári Palántanevelõ Egyesülés néven. A cél az volt, hogy az itt talált termálvizet felhasználva jelentõs palántanevelõ kapacitást építsenek ki, amely alapjául szolgált volna egy szigetvári hajtató, illetve szabadföldi zöldségtermesztõ körzet kialakulásának. Az elképzelés csak részben valósult meg a korlátozott igények és a hiányzó termelési hagyományok miatt. A zöldséghajtatási profil egyre inkább elõtérbe került, melyet a cég új neve is hûen tükrözött: Zöldséghajtató Gazdasági Társaság (ZHGT). A néhány évi önálló mûködés után 1985-ben a Szigetvári Állami Gazdasághoz került a vállalat, s annak Kertészeti Fõágazataként funkcionált.

A Kertészeti Főágazatot 1991-ben privatizálták, amely előbb a Szegedi Felszabadulás MGTSZ Kereskedelmi Betéti Társaságaként, majd 1992-től - a mai nevén - SZESZICO KFT. Szigetvári Kertészeteként működik tovább. A magánosítás után jelentős fejlődésnek indult a kft. Az első években a termelés biztonságának a megteremtésére nagyon sokat áldozott a cég. Az elavult fűtési rendszert felújítattuk, a fóliákat és az üvegházat korszerűsítetteik, valamint új termesztéstechnológiákat vezettünk be. Az eredményes működés lehetőséget teremtett új üvegház és manipuláló épület megépítésére. Ezzel a bővítéssel a termesztőfelület 4,5 hektárra emelkedett, és a paradicsom piaci előkészítésének is javultak a feltételei. A termékszerkezet is letisztult, csak fejes saláta és paradicsom hajtatására állt rá a cég, majd 2002-től csupán a paradicsom maradt a termesztésben.

A technológia fejlesztése folyamatos, mai napig nem szűnő folyamat, melynek főbb lépcsőit az alábbi néhány pontban foglalom össze:

- Előbb az üvegházban, majd a fóliákban is áttértünk a talaj nélküli termesztésre - kőzetgyapotos hidrokultúrát vezettünk be.

- A növények tápoldatozását a Brinkman cég VOCUM típusú, számítógép-vezérlésû, öntöző és tápoldatozó gépével végezzük, mely nagy pontosságot és kiegyenlített tápanyagellátást biztosít.

- Poszméhes megporzást vezettünk be, amely 15-20 százalékos mennyiségi és jelentős minőségi növekedést eredményezett.

- A természetes megporzás miatt előbb integrált, majd biológus védekezésre tértünk át. A fontosabb kártevőket azok biológiai ellensége pusztítja el. A ragadozó poloskákat, fürkészdarazsakat, ragadozó atkákat a Koppert cégtől vásároljuk.

- Folyamatosan végzünk fajta, tőszám, metszésmód stb. kísérleteket a hozam és a minőség javítása érdekében.

A technológia fejlesztése egyben felkészülés az EU-csatlakozásra, hiszen csak így tudjak felvenni a holland, francia, spanyol, portugál termelőkkel a versenyt. Jelenlegi technológiai színvonalunk az európai középmezőnynek felel meg, ezért a fejlesztés nem állhat meg. Az elkövetkező időszakban nagyon fontos feladatunk lesz a csomagolástechnika és a marketingmunka fejlesztése. Egységes, jó minőséget termelni viszonylag könnyû feladat, az árut eladni viszont egyre nehezebb. Kitörési pont lehet a termék márkáztatása, akkreditált labor által bevizsgált termék forgalmazása, ugyanis Európában is csak a piac 10 százaléka körül van az igazoltan biológiai védelemben részesített paradicsom részaránya.

Az értékesítés összehangolása, folyamatossága az EU-s igényeknek megfelelően szükségessé tette a TÉSZ-EK megalakítását.

Mindez feltétele annak, hogy korrekt külkapcsolatokat építsünk ki a termelés és értékesítés során.

Kertészetünk minden kérdésben nyitott, keltó tapasztalattal rendelkezik ahhoz, hogy a termelőkkel kapcsolatosan partneri viszonyt alakíthassunk ki.

Minden érdeklődőt szívesen látunk kertészetünkben

Cserepes László Kertészetvezető

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!